En mild indisk curry slår alltid godt an her hjemme. Barna elsker aromaene fra de ulike krydderne, og det gjør jeg også. Er det bare voksne (eller litt herda barn) tilstede, kjører jeg på med fersk chili i sausen også. Bare smak deg frem til en styrke du liker, men husk at styrken utvikler seg jo lengre sausen står og putrer.

Som regel har jeg bare slengt sammen en indisk hverdagscurry på slump. Litt gurkemeie, litt garam masala, spisskummen, en dæsj kanel… Men i dag har jeg målt opp nøyaktig hvor mye krydder jeg bruker til en sånn enkel grunnsaus som passer til alle typer kjøtt, fisk, grønnsaker og belgfrukter, så kan dere også lage den.

Med hakking og kutting inkludert, tar den ikke mer enn 30 minutter å lage, så dette kan alle få til etter jobb og skole før de sulter i hjel.

I dag er det mandag, så jeg har laget en vegetarvariant med både brune bønner og røde linser, samt litt ekstra rød paprika i terninger. Kjempegodt!

___________________________________________________________

Ingredienser til nok saus for 400 g kjøtt, fisk eller belgfrukter/grønnsaker

1 løk, finhakket

4 hvitløksfedd, finhakket

1 ss finrevet fersk ingefær

(1 rød chili)

2–3 ferske tomater (200 g), hakket

2 toppede ts garam masala

1 toppet ts spisskummen

1/4  ts kanel

1/2 ts gurkemeie

1,5 dl grønnsaksbuljong

1,5 dl fløte (kan erstattes med kokosmelk hvis du er veganer)

salt/pepper

______________________________________________________________

Stek løk og hvitløk på middels varme i en vegetabilsk olje, til de er myke. Jeg bruker olivenolje selv om dette er indisk. Tilsett ingefær, evt. finhakket rød chili og alle krydderne. La det frese mens du rører i et minutt.

Tilsett oppkuttede tomater, grønnsaksbuljong og fløte. Kok opp og skru ned til putrepunktet. La sausen stå og putre godt uten lokk i ca 10 minutter. Smak den til med salt helt til slutt.

Skal du lage en curry med belgfrukter, har du disse i sausen de siste minuttene av koketiden så de blir gjennomvarme. Da mener jeg selvfølgelig belgfrukter som er ferdigkokte og møre.

Med fisk følger du samme prosedyre som belgfrukter. Skjær filet av fisk i terninger, og la dem trekke i sausen 3–5 minutter, alt ettersom hvor store bitene er.

Skal du bruke kjøtt, kan du svitse dette i en egen panne, og så ha det i sausen de siste minuttene før servering. Tynne strimler av kyllingfilet kan gjerne legges rå i sausen og koke med helt fra starten, 10 minutter.

4 kommentarer på “Superenkel indisk grunnsaus

  1. Helt herlig, Maj-Britt! Vi elsker curry. ❤ 🙂

  2. Ole Kristian

    Spent på denne.. Hva med koriander ?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: