Kjøtt

Biff, pultost og padrons.

Hvis jeg noen gang starter et kvinnelig punk rock band, så skal det hete det Biff, pultost og padrons. Steinkult navn på en trio, og steinkul kombo av råvarer. Her snakker vi mye smak, og god smak. Jeg er inne i en pultostforelskelse om dagen. Har dere glemt hvor digg en av Norges eldste ostetyper er? Glad i ost som kan snakke for seg? Da tar du med deg en traust og solid pultost neste gang du er i butikken. Den gir mye karakteristisk smak for penga, uten å være blåskimlet. Selv liker jeg best den fra Løiten som er smøremyk og litt saftig i konsistensen. Og så elsker jeg jo karve!

Jeg har brukt biffen til et smørbrød her (eller sandwich som det gjerne er blitt kalt etter at vi var ferdige med 80-tallet), men du kan selvfølgelig bruke denne pultostdressingen selv om du serverer biffen med pommes frites eller annet potettilbehør. Skal du lage fløtegratinerte poteter? Ha et par skjeer pultost i fløten før du heller den over potetskivene, da vel! Ny vri på en gammel klassiker.

Padrons gir snert på siden. Det gøye med disse, er at man aldri vet om man får en mild eller sterk type i munnen før man begynner å tygge. Russisk rulett, altså. Kanskje ikke så gøy for barna…?

Ha en riktig god fredag, og så håper jeg dere synes det nye designet på bloggen er lett å finne frem i og gir flust med inspirasjon 🙂

_______________________________________

Ingredienser til 2 biffsmørbrød)

300–400 g biff etter eget ønske. Denne gangen gikk jeg for indrefilet.

2 ss rømme

3 rause ss Løitens pultost

1 hvitløksfedd, knust

Et par salatblader. Jeg brukte hjertesalat

8–10 padrons

smør

olje

salt og pepper

2 skiver med ristet eller grillet landbrød eller annet surdeigsbrød (eller det brødet du selv vil)

___________________________________________

La biffene bli romtemperert. Minst 30 minutter på benken, uten emballasje!

Bland sammen rømme (2 ss), pultost (3 rause ss) og ett knust hvitløksfedd. Smak til med salt og pepper.

Rist eller grill brødskivene (2 stk).

Stek biffene slik: Ordentlig god og varm panne. Kan godt ryke litt av den. Skru på vifta og åpne et vindu, om nødvendig. Vi bruker såpass varm panne for å danne en digg stekeskorpe på kjøttet. Stekeskorpen forsegler slett ikke kjøttet slik mange tror, men gir rett og slett god smak og umami. 

Ha smør og litt olje i panna. Når smøret er gyllenbrunt legger du i kjøttet. Salte og pepre biffene på oversiden. La biffen steke til du ser at kjøttsaften prøver å presse seg ut av overflaten. Snu biffene, salte og pepre, og la kjøttet steke til saften igjen prøver å presse seg ut på overflaten.

Jeg brukte filet mignon (den minste/nederste delen av indrefileten), og ga kjøttet maks 2 minutter på hver side. Som du ser på bildet, liker jeg biffen min rød. Hvis du har større biffer, kan du bruke steketermometer. Riktig kjernetemp for medium stekt biff er 55–60 C. Jeg tar som regel mine på 56–58 C.

La kjøttet hvile minst 5 minutter, så kjøttsaftene får trukket seg inn i kjøttet og blir der.

Stek padrons (8–10 stk) i en skvett olivenolje på middels varme. Stek til de er brunet på alle sider. Pass på! De kan spytte fra panna! Dryss på litt salt, og kanskje en skvis med sitron?

Legg salat på brødskivene, så biff skåret i skiver, pultostdressing og padrons på toppen.

God helg! 🙂

 

3 kommentarer på “Biff, pultost og padrons.

  1. Spennende oppskrift!Jeg er godt kjent med pultost-vokst opp på Hedmarken. Men hva i all verden er padron? Tipper på en eksotisk grønnsak.

    • Hei Kari! Padrón er små-eksotisk, ja. Jeg hadde noen igjen etter et fotoopptak, så derfor ble de med her, hvor de viste seg å passe veldig godt. De er små, grønne paprika, fra Spania. Nærmere bestemt fra Galicia. De har en grønn, lett bitter smak av paprika og du finner dem ofte på tapasmenyer 🙂 Gode som snacks eller tilbehør.

  2. Patron er familie med jalapenos.går under chilipepper. pardon betyr også sjef på spansk. 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: