Småretter og forretter

Smukk Madame m. speilegg

Min variant av klassikeren croque madame har en twist.

Dette er snadder av rang toppet med speilegg. Ganske enkelt et fransk ostesmørbrød som springer ut av det maskuline opphavet croque monsieur, som er uten speilegg. Som Adam og Eva? Der Eva ble formet av Adams ribbein? Nei, vær så snill!

En klassisk croque monsieur består av to skiver godt brød stekt i smør, ost, skinke og sennep i midten, stekt ferdig som dobbeldekker i ovnen. Men av og til har den også med litt bechamelsaus. Det er jeg glad i! Jeg har fått den med bechamel både inni og oppå, og begge deler er digg. Det gjør hele affæren litt mer forseggjort. Men gidder man egentlig å stå og lage hvit saus når man skal slenge sammen et enkelt ostesmørbrød til kosen? Njææææ….

IMG_7411
Madamens myke rygg

Derfor har jeg her laget en variant hvor du får den kremede effekten på croquen din, men fra crème fraîche blandet med revet ost, ikke fra bechamel. Bra? Superbra! Og så bruker jeg salami istedenfor skinke, fordi det var det jeg hadde i kjøleskapet.

________________________________________________________

Ingredienser til 1 porsjon

2 gode skiver med surdeigsbrød

1 generøs ss smør

1–2 ss crème fraîche

50 g smakfull ost (gruyère, comte, Prima Donna, vellagret gouda…)

et riv muskatnøtt

salt og pepper

2–3 skiver salami (gjerne italiensk med fennikel)

dijonsennep (så mye du liker)

1 egg

________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

I stekepanne, stek brødskivene på den ene siden, i smør på middels varme. Det tar to minutter maks, og de skal bare bli lett gyllenbrune.

Skjær et par skiver av osten og riv resten fint. Bland finrevet ost med crème fraîche og muskatnøtt, og smak til med salt og pepper.

Smør sennep på den ene brødskiven, på den ustekte siden. Legg ostekremen på den andre brødskiven, også på den ustekte siden. Legg på salamiskiver eller skinke, og topp med osteskiver før du legger sennepsskiva på toppen.

Stek midt i ovnen på 200 C, i 10–15 min, til osten smelter og ostesmørbrødet er sprøtt, gyllent og klart. Speilegget kan steke i smør mens smørbrødet står i ovnen. Legg det på toppen av det ferdigstekte ostesmørbrødet og kos deg 🙂

%d bloggere liker dette: