Kjøtt

Lam i hvetetortilla med urter, ost og kålsalat

En ny vri på fredagstacoen? Eller kanskje vi bare kan kalle dette kebab? Er ikke så nøye hva vi kaller det, for godt er det uansett navn.

Å lage egne «tacolefser» er utrolig enkelt når du først får dreisen på det. Men jeg må innrømme at jeg har pæra litt rundt over lang tid før jeg knakk koden for hvordan de skal holde seg skikkelig myke. Men nå har jeg eksperimentert for deg, så nå kan du bare følge denne oppskriftetn og få perfekte lefser. Først trodde jeg trikset lå i deigen, men etter mange runder med lefser som ble stive uansett hvor mye smør, smult eller olje jeg brukte i deigen, så skjønte jeg at steketiden er alfa og omega. Ikke stek lefsene for lenge! Vi snakker om sekunder. De skal ha mye kortere tid i panna enn man kanskje tror. 30 sekunder på hver side i ordentlig varm panne er tilstrekkelig. Noe særlig lenger enn dette, og de blir stive etter fem minutter.

image

Lammekjøttet har jeg krydret med det som gjerne kalles «varme» krydder. Det vil si de som er litt søte i aromaen, sånn som kanel og kardemomme. Deilig! Og istedet for vanlig salat er det her en frisk kålsalat og friske urter som man selv river av buntene og legger i lefsa før man spiser.

Smakelig måltid! 🙂

_____________________________________________________________

Ingredienser til 4 porsjoner

Lefser (8 stk)

150 g hvetemel

1/2 ts salt

1/2 ts bakepulver

5 ss nøytral olje

ca 1 dl varmt vann

 

Kålsalat

200 hodekål

1 rødløk

1/2 sitron

4 ss olivenolje

salt og pepper

 

Kjøtt

500 g lammekjøttdeig

1 løk, strimlet

2–3 hvitløksfedd

1 ts spisskummen

1 ts paprika

1/2 ts kanel

1/2 ts gurkemeie

1/2 ts kardemomme

1/2–1 dl vann

salt og pepper

 

Tilbehør

1/2–1 agurk, i biter

3–4 tomater, i grove biter

1 bunt mynte

1 bunt koriander

1 bunt bredbladet persille

ferskost (oppskrift finner du her) eller fetaost

_________________________________________________________

Begynn med lefsene. For at de skal holde seg lune og myke, dynker jeg et rent kjøkkenhåndkle med vann så det blir fuktig, og legger så dette i en gryte med lokk. Når lefsene er ferdigstekte, pakker jeg dem én etter én i håndkledet nedi gryta og setter på lokket. Der ligger de mens jeg lager resten.

Bland sammen de tørre ingrediensene. Tilsett oljen og spe med det varme vannet mens du rører. Jeg bruker hendene fordi det gir meg bedre kontroll på konsistensen. Da kjenner jeg lett om det trengs mer mel eller vann for å få en perfekt smidig deig. Kna deigen godt i 5 minutter. Del den så i 8 emner som du ruller til boller og presser litt flate. La dem hvile under et klede i 15–30 minutter.

Snitt hodekålen fint med kniv eller mandolin. Bland den med finstrimlet rødløk, sitronsaft og olivenolje. Smak til med salt og masse grovkvernet pepper.

Stek lammekjøttdeigen i olivenolje på høy varme. Kjøttet skal brunes, ikke koke. Tilsett løk, hvitløk og krydder og stek til løken også har fått litt farge. Smak til med salt og pepper og tilsett vannet. Skrap opp det gode som sitter i bunnen av gryta.

Kjevle deigbollene til lefser og stek dem 30 sekunder på hver side i en skikkelig varm og tørr non-stick panne. Pakk lefsene i det fuktige klede i gryta og sett på lokket etterhvert som de blir ferdige.

Anrett friske krydderurter, agurk og tomat på et fat og sett det frem på bordet sammen med lefser, lammekjøtt, kålsalat og ost. Så kan alle forsyne seg selv slik seg hør og bør på en tacofredag 🙂

%d bloggere liker dette: