Dansk Reise

Ordrupgaard: Oase med kunst nord for København

I fjor sommer, da Matias og jeg hadde lagt sommerferien til Danmark, tok vi også turen innom museet Ordupgaard som ligger like nord for København. Ikke langt fra Klampenborg, og kanskje vet du hvor den tradisjonsrike fornøyelsesparken Bakken ligger? Ordrupgaard er ikke langt unna, og er for eksempel tettere på København enn Louisiana. Så har du et bilde av hvor nært det er.

Det ble en utrolig fin avstikker på vei til Gilleleje hvor sommerhuset ventet. Rett fra båten tok vi Kystvej (152) nordover, som har den absolutt fineste utsikten. Veien går slik navnet tilsier, langs kysten, og man passerer koselige småsteder, ofte med travle seilbåthavner, hvor en lunsj ikke er å forakte. Denne strekningen med sine idylliske  tettsteder, fasjonable villaer, pittoreske bindverkshus og flotte strender, er en av de mest populære i Danmark om sommeren. Ikke uten grunn refereres den gjerne til som «Den danske riviera», og den strekker seg hele veien opp til nordspissen av Sjælland. Har du tid, så velg denne fremfor den nitriste motorveien (E47) som drønner tvers gjennom Sjælland, og tilfører intet av hverken atmosfære eller estetikk. Ta det som en tur, sier jeg.

Ordupgaard er en vakker herregård og et museum, omgitt av en stor og deilig hage. Hovedhuset ble i 1916-1918 bygget som et herskapshjem for ekteparet Willhelm og Henny Hansen, og her henger deres imponerende samling av impresjonistisk fransk kunst, og kunst fra den danske gullalder. Stue på stue på stue med kunst og antikviteter. En drøm for nostalgikere.

Willhelm Hansen var i tillegg til etatsråd, en lidenskapelig kunstsamler med stor kjærlighet til impresjonistisk kunst, og trengte derfor et eget sted med en viss størrelse, hvor samlingen kunne huses.  Selv om herregården først var tenkt som et sommersted, ble den etterhvert så kjærkommen hos ekteparet at den ble deres helårsbolig. Henny Hansen elsket hagebruk og botanikk, og i tillegg til det estetisk vakre, hadde hagen på Ordrupgaard frukttrær, grønnsaker og urter som forsynte familien gjennom årstidene. I hovedhuset finnes blant annet et orangeri, hvor man kan sitte ned i kurvmøbler og hvile beina, mens man blar i kunstbøker.

Slå deg ned i orangeriet hvis turen gjennom utallige stuer blir slitsom. Bla i en kunstbok, kikk litt på utsikten til hagen og tenk på hva du skal spise til lunsj.

I dag huser også hagen skulpturer, installasjoner og kunstverk av samtidige kunstnere, så hvis du ikke bare vil sette deg i en av de dype stolene som er spredt rundt på gresset og myse mot solen, kan du gå på kunstjakt blant prydbusker og trær. Kunsten forholder seg til Ordrupgaards kjerneområde, impresjonismen, selv om verkene er moderne. For den som ikke husker hva impresjonismen favner, så er det altså sanseinntrykk, speilinger og lysets brytninger eller eget liv, som er hovednerven. Jeg er stor fan av retningen selv, og har vel et par ganger her på bloggen brukt begrepet litt tøysete om min egen matlagning. Jeg er nemlig heller ikke så begeistret for det strenge og definerte.

I den moderne museumsbygningen (tegnet av den irakisk-britiske, kvinnelige stjernearkitekten Zaha Hadid i 2005), skiftes utstillingene med jevne mellomrom, og da vi var innom var det den danske kunstneren Bent Hammershøi (1864-1916) som tok veggplassen. Det var også derfor Filmfyren ville hit, og derfor vi tok turen. Vi skulle bare få med oss denne utstillingen, men endte opp med å være i omgivelsene i mange timer.

image

Bent Hammershøi´s verker er en vesentlig del av samlingen ved Ordrupgaard. Du vet de kjente Hammershøi-vasene til Kähler? Nå vet du også hvilken kunstner de henter navn og inspirasjon fra.

image

Som ved de aller fleste danske museer, finnes det også på Ordrupgaard en fresh og veldrevet café som serverer fersklaget, rimelig og lekker mat til sine besøkende. De sier dette om seg selv:

«Café Ordrupgaard tilbyder moderne smørrebrød, lavet med gode, nordiske og i stort omfang økologiske råvarer.»

Jeg skriver gjerne under på dette. Vi tok smørbrød til lunsj, og etter et par timer til i omgivelsene, ble det kaffe og kake utendørs. Ferskt, hjemmelaget og lekkert alt sammen.

image

I den andre enden av hagen finner du en museums-bonus, i form av designer og arkitekt Finn Juhls hjem. Dette ble innlemmet som en del av Ordrupgaard i 2008. Så med det moderne tilbygget av Zaha Hadid og Finn Juhls bolig, er Ordrupgaard også verdt et besøk for den som interesserer seg for arkitektur og design.

image

Her kan du oppleve hvordan ikonet selv bodde, sikle på designklassikere og uten tvil bli litt misunnelig på at du ikke selv har det så stilrent og kult hjemme. Les mer om Finn Juhl og huset her!

For mer informasjon om åpningstider og kommende utstillinger, kan du besøke nettsidene til Ordrupgaard her!

Anbefales varmt 🙂

%d bloggere liker dette: