Fisk Pasta

Tunfisk- og makaronigrateng med sitron og basilikum

Så kom det en sommerferie til meg til slutt også. Jeg trodde et øyeblikk at den aldri skulle melde sin ankomst, men akkurat da jeg nesten hadde mistet håpet om å få fri en eller annen gang i løpet av livet igjen, så kom den. Sånn er det sikkert flere som har følt det. Alle jeg møter snakker om at de jobber seg ihjæl. Et ugreit tegn i tiden, spør du meg. Balansen blir skjev når et tydelig skille mellom jobb og fritid viskes ut. Jobbrelaterte ting gnager seg som små rotter innover i ettermiddagene, kveldene og helgene. Vi bør kope litt mer! I hvertfall hvis du har et kreativt eller skapende yrke. Jeg møtte forfatter Knut Faldbakken en gang for mange år siden mens jeg gikk på litteraturvitenskap på Blindern. Han fortalte at det mest fruktbare for ham var å sitte lenge rett opp og ned i en lenestol og kope. Da kom idéene. Da løsnet det. Da tok ting form i hodet, og sikkert i hjertet også, vil jeg tro.

Det har skortet stygt på nye oppskrifter til dere den siste måneden. Dere vet hvorfor: Kokebok. Tykk kokebok (som blir sykt fin). Og alt annet arbeid ved siden av. Jeg har savnet dere og Spiselandslaget, veldig! Jeg har virkelig kjent hvor mye inspirasjon jeg får av å skape ting i dette bloggrommet som ikke kontrolleres av andre enn meg selv. Det er her jeg kan danse naken som om ingen ser på. Kjenner dere det engelske uttrykket? Dance like no one´s watching! Det liker jeg, og jeg vil prøve å danse mye på den måten i sommer (med klær på!) Oppfordrer alle til å gjøre det. Man kan kanskje si det om maten og spisevanene våre også. Spis som om ingen ser på. Kast skammen overbord. Kos deg. Nyt det. Lag lyd. Si «mmmm!». Slikk på fingrene og be om en porsjon til. Om det nå er salat, biff eller iskrem du hygger deg med.

Så måtte det ryddes ut av kjøleskapet før ferien, og slik ble denne mac´n cheese-varianten til. Men den er så god at jeg gjerne kjøper inn råvarene i ens ærend, altså. Ellers vil jeg si at pastagrateng er en formidabel måte å få spist opp rester på. Grønnsakssnabber, kjøttpåleggsbiter, osteskorper, urtekvaster, rømme- og fløteskvetter…Oppi en form sammen pasta, og så inn i ovnen!

image

Ha en god søndag, og så ses vi her i bloggsfæren litt oftere fremover. For her skal det danses! Litt på eget kjøkken, i London, på Bornholm og i Risør.

________________________________________________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

4 dl ukokt makaroni

1 liten rødløk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

1 boks tunfisk

2 dl rømme

1–2 ts kapers

1/2 sitron, saft og finrevet skall

1 neve basilikum, finhakket

50 g parmesan eller pecorino, finrevet (eller annen ost du har for hånden)

salt og pepper

__________________________________________________________________________

Kok makaroni al dente (4 dl) i  saltet vann.

Stek rødløk (1 liten, finhakket) og hvitløk (2 fedd, finhakket) et par minutter i litt olivenolje. Tilsett tunfisk (1 boks), rømme (2 dl), kapers (1–2 ts) og basilikum (1 neve) til pannen og bland sammen. Rør inn finrevet parmesan/pecorino og nykokt makaroni og hell alt sammen i en ildfast form. Strø gjerne litt mer ost på toppen før du gratinerer det hele midt i ovnen på 200 C i 15–20 minutter.

%d bloggere liker dette: