italiensk Småretter og forretter

Sandwich med prosciutto-bakte tomater, ricotta og oliven

Tenk, i natt gikk jeg hjem fra fest uten å fryse. Det var lenge siden sist. Både fest, og å gå utendørs uten ekstra jakke eller genser, og uten å få gåsehud av annet enn den deilige sommernatten med blomsterduft, åpne vinduer i alle bygårder, svaler over hustakene og nakne tær i sandaler. Herlig.

Men nu: Ei litta enkel oppskrift på noe sommergodt!

Disse tomatene spiste jeg til lunsj på toastet brød med ricotta, ruccola og oliven, men de passer også helt ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Ikke minst til grillmåltidet!

Tomatene blir søte og myke når de bakes, men skinka på utsiden blir det motsatte: Sprø og salt. veldig god kombo.

image

Jeg skulle gjerne ha gitt dere noen gode grilloppskrifter, sommer og sol som det jo er akkurat nå, men jeg eier altså ingen grill, eller hage til grill. Min lille balkong i høyblokka egner seg dårlig til «åpen ild». Og matlagning i park eller på strand med medbragt liten grill…vel, jeg jobber litt med å finne akkurat den personen i mitt eget indre sjelsliv.

___________________________________________________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

2 tomater

2–4 skiver prosciutto

2 store hvitløksfedd, med skall

olivenolje

1 god klype tørket oregano

2 skiver landbrød

4 store ss ricotta

ruccola

noen sorte oliven uten stein

balsamico

salt/pepper

___________________________________________________________________________

Forvarm ovnen til 200 C.

Pakk tomatene (2 stk) inn i skinkeskivene (2–4 stk). Hvor mange skiver skinke du bruker, velger du litt selv, og det kommer også an på hvor store tomatene er. De trenger ikke være helt dekket av skinke, altså.

Legg de ferdig innpakkede tomatene i en ildfast form sammen med to hele hvitløksfedd med skallet på. Gi dem bare en god klem med kniven så de sprekker opp.  Dryss over olivenolje, tørket oregano, salt og pepper.

Bak tomatene midt i ovnen på 200 C i 20–30 minutter. Igjen kommer det an på hvor store tomater du har. De skal bli myke, mens skinka skal bli sprø. Ta dem ut et par ganger underveis og hell over olje fra formen.

Stek, grill eller rist brødet og gni det med litt olivenolje. Ta tomatene ut og fisk ut hvitløksfeddene. Fjern skallet og mos eller finhakk innmaten. Bland den med ricottaen og smak til med salt og pepper.

Smør ricotta på det ristede brødet. legg på ruccola, deretter tomat og hell over litt av oljen fra formen som tomatene ble stekt i. Sort oliven på siden, et dryss god balsamico og så en runde med litt mer salt og grovkvernet pepper.

Velbekomme!

1 kommentar på “Sandwich med prosciutto-bakte tomater, ricotta og oliven

%d bloggere liker dette: