italiensk Kjøttfri mandag Vegetar

Gnocchi alla sorrentina – Italiensk sommersnadder!

JEG TENKTE jeg ville dele en lekker sak fra kokeboka mi «Kjøttfri mandag» i dag. En skikkelig smakfull og mettende italiener med gnocchi, tomatsaus, basilikum og masse mozzarella og parmesan. Passer godt på en mandag i sommerferien. Kanskje har du vært i Italia i sommer og vil forlenge den følelsen? Vær så god, her er en rett som hjelper til med det.

Som navnet tilsier («alla sorrentina»), er dette en klassiker fra Sorrento i Sør-Italia. For to år siden var Filmfyren og jeg i dette området og tok flere av bildene til «Kjøttfri mandag». En liten milepæl for oss begge to. Vi leide et helt vidunderlig fint hus gjennom Airbnb, i den vesle flekken av en by, Raito. Den ligger like ved siden av Vietri sul Mare, og er skjermet fra hovedstrømmen av turister som ferierer på vakre Amalfikysten. Jeg har skrevet et eget innlegg krydret med masse bilder fra oppholdet her! Lyst til å se en liten film fra stedet? Og få en annen fantastisk vegetarisk rett med italienske røtter? Klikk her!

Men her skal det nå handle om gnocchi, og gnocchi er ikke vanskelig! Jeg er ganske uvøren på hvordan de formes, og mener det har lite å si for den gode smaken om de er helt perfekte av utseende. De skal uansett gratineres med masse saus og ost i denne retten, så om de ikke er tvillinger alle sammen, gjør virkelig ingen ting. Smaker sååå godt, gjerne med en stor, grønn salat ved siden av (eller før eller etter…slik den mer kontinentale skikken tilsier…), og godt brød til å skrape med seg siste rest av den deilige sausen fra tallerkenen.

Trenger du mer inspirasjon og gode kjøttfrie oppskrifter, finner du kokeboka mi hos alle de store kjedene. Er den utsolgt, kan den lett bestilles av de som jobber der, eller du kan selv kjøpe den rabattert på nett her!  Bibliotekene har den også. Masse godt og kjøttfritt når hverdagen kommer i august, og man vil spise grønnere.

______________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

Gnocchi

1 kg bakepotet

1 stort egg

250 g hvetemel

1 klype salt

 

Saus

1 liten løk, finhakket

2 hvitløksfedd

400 g gode hakkede tomater

1 stor neve basilikum, grovhakket

200 g mozzarella, i terninger

50 g parmesan.

_____________________________________________________________________________

Skrell og skjær poteten i små terninger. Kok dem møre i usaltet vann. Jo mindre terninger, jo kortere tid tar det.

Hell av vannet, damp potene godt av i gryta og mos dem helt fint med en potetmoser. Du kan også bruke en potetpresse hvis du har det.

Lag en deig av moste poteter, hvetemel, egg og litt salt. Lag små boller av deigen med en teskje og legg disse på en lett melet bordoverflate.

Fres løk og hvitløk til de er myke og blanke. Tilsett tomatene og kok opp. Smak til med salt og pepper. Hvis du bruker veldig billige tomater, må du kanskje smake til med litt sukker også. La sausen småputre mens du koker gnocchien.

Kok opp en stor kjele med saltet vann. Når det fosskoker, har du gnocchiene oppi vannet i omganger. De er ferdigkokte når de flyter til overflaten etter 2-3 minutter. Ta dem ut med en hullsleiv og legg dem i tomatsausen. Rør inn grovhakket basilikum og hell både saus og gnocchi over i en ildfast form.

Strø mozzarella og parmesan over, og gratiner i ovnen på 200 grader, 10 minutter.

Kos deg 🙂

2 kommentarer på “Gnocchi alla sorrentina – Italiensk sommersnadder!

  1. Kokeboka di er min favoritt!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: