Kjøttfri mandag Suppe Vegetar

Kremet skogsoppsuppe

Jeg er virkelig en elendig soppsanker. Det har jeg tilstått før også. Så jeg tar av meg hatten for alle som i disse dager viser frem de fantastiske, bugnende soppkurvene sine i sosiale medier. Jada. Dere er flinke. Og jeg er grønn av misunnelse.

Heldigvis kan jeg kjøpe kantareller i butikken, så det blir da toast med smørristede kantareller på meg og mine også. Også soppsuppe, da. Kremet fra topp til tå, med den dype, lune smaken av skog og høst. Ah, noe av de beste som finnes!

For å få mest mulig intens soppsmak av selve suppa, kjører jeg suppa glatt med stavmikser etter at den har kokt ferdig. Du kan gjerne spare noen sopp, steke disse med litt smør på pannen og pynte med til slutt. Jeg gjorde ikke det denne gangne, men kanskje neste gang.

Har du tilgang til tørket sopp (steinsopp/porcini, f.eks), er det vidunderlig godt med 25 g av disse i suppa også. Legg dem i en liten skål, dekk med varmt vann og la dem bli bløte. Ta soppen ut og sil bløtevannet  (fjerner småstein og evt snusk fra skogens mulm og mørke) før du har alt i gryta og lar det koke sammen med det andre. Da får du en ekstra intens soppsmak.

Ellers får du mer enn nok soppsmak med denne oppskriften, altså. Knallgodt!

______________________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

500 g sopp

1 løk, finhakket

1 hvitløksfedd, finhakket

2 ss smør

1 klype tørket timian

1/2 dl marsala eller portvin (kan sløyfes)

8 dl  hønsekraft (evt. grønnsakskraft)

1 dl crème fraîche

1 dl kremfløte

1 ss soyasaus

salt/pepper

___________________________________________________________________

Rens soppen (500 g) godt med en liten finhåret børste eller kjøkkenpapir. Skjær vekk eventuelle stygge biter, og del den fine soppen i litt mindre biter. Ikke vask den i vann, da blir den soggy.

Fres løk (1 stk finhakket) og hvitløk (1 fedd finhakket) i smøret (2 ss) på middels varme. Det skal bli mykt, ikke brunt. La det steke ca 4 minutter. Skru opp varmen og tilsett sopp (500 g) og timian (1 klype). Stek godt under omrøring til soppen er myk. Hell på marsala-vin eller portvin (1/2 dl) og la alkoholen fordampe. Tilsett hønsekraft/grønnsakskraft ( 8 dl), crème fraîche (1 dl) og kremfløte (1 dl). Smak til med soya saus (1 ss), salt og pepper. Kok opp, og la så suppen koke på middels varme uten lokk i 10 minutter.

Kjør suppen glatt med stavmikser og smak eventuelt til med mer soyasaus og pepper.

Server med noen gode dråper olivenolje, et persilledryss og sprøstekt baguette.

%d bloggere liker dette: