Kjøttfri mandag Litt sunnere Suppe Vegansk Vegetar

Superenkel ristet gresskarsuppe med fetaost-topping

Flaskegresskar er faktisk egentlig en frukt, og det er helt begripelig når man kjenner den litt søte, nøtteaktige smaken. Jeg synes den lett kan bli litt emmen i smaken, så derfor legger jeg alltid til et salt og syrlig element for å balansere smaksbildet.

image

I denne suppen har jeg dratt på med noen varme krydder (kanel, gurkemeie og nellik), for å spille opp det søte, og topper så suppa med salt og frisk fetaost. Veldig godt! Fordi en purert gresskarsuppe blir god og kremet uten melkeprodukter, er det heller ikke tvingende nødvendig med crème fraîche slik jeg bruker her. Men så var dette med syre opp mot det søte igjen, da…Du kan gjerne erstatte crème fraîchen med en skvis sitron, for eksempel. Da blir suppen også vegansk, hvis du går for grønnsakskraft/buljong i tillegg.

image

Lunende, myk og glatt og deilig er ihvertfall denne suppen! Og fordi det er dødens pølse å rense steinharde flaskegresskar når de er rå, så har jeg heller bare skåret dem i båter og stekt dem møre i ovnen. Mye bedre enn å slite med å få mest mulig kjøtt fra skallet i rå tilstand. Etter en runde i ovnen kan du enkelt få det myke fruktkjøttet fra skallet. Dessuten gir det en ekstra god smak sammen med den ristede rødløken. Og etter dette, er det lekende lett og kjapt å få suppen ferdig. Vips!

____________________________________________________________________

Ingredienser 4 rause porsjoner

1,5 kg flaskegresskar/butternut squash (ubehandlet)

2 rødløk, i grove båter

olivenolje

1 l hønsekraft/grønnsakskraft

2 små hvitløksfedd (eller 1 stort), knust

1/2 ts gurkemeie

1/4 ts malt kanel

1 klype malt nellik

2 ss crème fraîche

salt/pepper

4–6 ss ristede gresskarkjerner

Fetaost

______________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Bruk en stor solid kniv og skjær flaskegresskarene (1,5 kg) i to. Pill vekk kjernene og skjær så gresskarene i skiver/båter. Legg gresskarbitene jevnt utover et bakepapir på bakebrett sammen med grove båter av rødløk (2 stk), og drisle over litt olivenolje og salt. Bak midt i ovnen på 200 C i ca 30 minutter, til gresskarkjøttet er mørt.

Avkjøl gresskaret litt før du drar skallet av det myke kjøttet. Jeg tar på med engangshansker og bruker hendene, men du kan selvfølgelig skrape av kjøttet med en liten kniv f.eks.

Ha  kjøttet i en gryte sammen med kraft/buljong (1 l), knust hvitløk (2 små fedd), gurkemeie (1/2 ts), kanel (1/4 ts), nellik (en liten klype). Kok opp og tilsett crème fraîche (2 ss), og kjør så suppen helt glatt med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Rist gresskarkjernene ( 4 ss) i tørr panne og dryss litt salt på dem.

Server suppen med de ristede gresskarkjernene og smuldret fetaost på toppen.

Tips: Kylling eller hønsekjøtt i terninger smaker knallgodt i suppen, så hvis du har hatt et hønsekraft-prosjekt gående, er denne suppen genial både for kraften og kjøttet fra høna. 

5 kommentarer på “Superenkel ristet gresskarsuppe med fetaost-topping

  1. Fantastisk! 🙂

  2. Andreas Thorsrud

    Ser bra ut! Flaskegresskar kan også bli fine små Halloweenfigurer😉Testet ut ifjor

  3. Hei.

    Hva gjør du med rødløken når du har stekt dem sammen med flaskegresskaret? Var det bare for å trekke ut smak under stekingen, eller skal rødløken slenges i miksen sammen med kjøttet?

    • Hei Benjamin 🙂 Rødløken skal i blenderen sammen med gresskar og det andre. Den skal altså skrelles før den bakes i ovnen. God helg!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: