Kake søtt

Sjokoladekrem-pai med karamelliserte peanøtter

Å si at det er inspirerende å gå på jobb hver dag i Kakekrigen, og smake på dusinvis av kaker, samtidig som jeg får all kakebakekunnskap rett fra gullkilden Sverre Sætre, er en underdrivelse. Og med et ekstra høyt nivå blant deltagerne i sesong 7 som vi filmer nå, er det en fryd. Jeg som alltid før har hatt søtsaker som en god nummer to til ordentlig mat, har virkelig fått øynene opp for kakeuniverset.

Så det måtte jo bli en kake i helgen. Jeg hadde abstinenser, noe resten av gjengen min var lykkelige for. De får ikke så ofte kake.

Det ble en enkel pai som ikke krever bakt bunn, for dere kjenner meg: litt utålmodig. Bortsett fra det, er jo denne perfekt på hytteturen hvor det ikke finnes stekeovn. Den er også genial å preppe dagen før den skal fortæres. Grunnoppskrift på sjokoladekrem er hentet fra Sverres kokebok «Den store kakeboka». En bibel for alle kakeelskere.

image

Peanøtter er noe av det beste jeg vet om i kaker og sammen med sjokolade. Her får de en deilig knasende frakk av karamell i tillegg, som er nydelig sammen med den myke, luftige sjokoladekremen. Mmmm 🙂

______________________________________________________________

Ingredienser til én pai (24 cm)

 

Bunn

170 g digestiveskjeks (ca 13 stk)

70 g salte peanøtter

100 g smeltet smør

 

Karamelliserte peanøtter

40 g sukker

2 ss vann

80 g salte peanøtter

 

Sjokoladekrem

60 g mørk sjokolade (70%)

2 dl kremfløte

+

2 dl kremfløte

2 ss sukker

 

___________________________________________________________

Bunn

Kjør kjeks (170 g) og peanøtter (70 g) med kniv i foodprosessor til de er finkornet. Tilsett smeltet smør (100 g) i en stråle mens maskinen går. Skrap ned fra kantene og bland godt sammen. Hell kjeksblandingen i en paiform, gjerne med løs bunn, så er det enklere å skjære stykker senere. Klem kjeksblandingen godt og hardt nedover, utover og helt opp langs kantene. Den føles fet, men smøret skal hjelpe til med å få bunnen til og sette seg ordentlig når den står i kjøleskapet. Dekk med plasfolie og sett kaldt mens du lager karamelliserte peanøtter og krem.

Karamelliserte peanøtter

Ha sukker (40 g) og vann (2 ss) i en non-stick stekepanne og kok opp på middels varme. Rør med tresleiv til du har en tjukk sukkerlake. Ha de grovhakkede peanøttene (80 g) i panna og bland godt. Rør mens det sakte men sikkert karamelliseres. Ikke bruk for høy varme, for her går det fort! Blir de for brune og brente blir de bitre og smaker æsj. Hell de klissete, karamelliserte nøttene på et bakepapir og la dem stivne før du grovhakker dem med kjøkkenkniv. Tjuvsmak. Herregud så godt!

Sjokoladekrem

Finhakk sjokoladen (60 g) og ha den i en bolle. Kok opp fløten (2 dl) til sjokoladekremen og hell den over den finhakkede sjokoladen mens du rører lett med visp. Rør til all sjokoladen er oppløst. Sett i kjøleskapet og avkjøl helt. Det må være helt kaldt! Pisk en myk krem av resten av kremfløten (2 dl) og sukker (2 ss). Vend inn den kalde sjokoladekremen.

Fyll paibunnen med sjokoladekremen og dryss over de grovhakkede karamelliserte peanøttene. Pynt gjerne med litt smeltet mørk sjokolade helt til slutt.

TIPS: Denne paien er super å preppe til dagen i forveien. Både bunn, nøtter og krem. Lag alle elementene dagen i forveien, og monter paien samme dag som den skal spises.

I den splitter nye KOSEKOKEBOKA mi, får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Spar 54,- kr på å kjøpe boka HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

%d bloggere liker dette: