Fisk

Enkel hverdagsfiskegrateng

Kan man lage fiskegrateng på en hverdag uten å slite seg ut og skitne til alle gryter og panner? Absolutt. Det kan virke som et prosjekt for dager med litt bedre tid enn onsdag ettermiddag, men lager du bare en tykk, hvit saus kvelden før, og setter den i kjøleskapet, så er det meste egentlig gjort for å kunne servere en saftig. luftig fiskegrateng med sprø stekeskorpe på en hverdag.

Trenger en matblogger-tøs egentlig planlegge hverdagsmiddager i forkant? Står hun ikke uansett bare og lager mat på sitt lille kjøkken dagen lang? Ikke helt. Ikke alltid. De siste to ukene har jeg stått ni– ti timer i Kakekrigen-studio, og hjemme har det ventet et sultent barn og en tissetrengt hund. Da har det vært gull med noen godt planlagte middager. God, gammeldags fiskegrateng, for eksempel. Jeg koker en haug med poteter i forkant også, så kan jeg lett steke dem opp i løpet av uka når det trengs.

 

Har du dillstilker til overs, så kok dem sammen med potetene. Gir deilig smak! Og kast deg over de siste norske jordbærene til en hverdagsdessert. Jeg elsker tjukkmjølk på mine. Og et dryss hjemmelaget vaniljesukker.

Som dere ser her er oppskriften til 4 personer, selv om Olivia og jeg som regel bare er 2 på hverdager. Luring igjen, altså, for jeg fryser ned halvparten sånn at jeg har til en dag når alt bare er kaos igjen. Stor belønning for liten innsats.

____________________________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

700 g rå fisk uten skinn og bein (torsk, sei, laks, kolje, hyse…)

1 liten purre, i strimler

2 ss smør

2 toppede ss mel

3,5 dl melk

et godt riv med muskatnøtt

salt og pepper

dill

2 egg

4–5 ss griljermel

litt mer smør til toppingen

______________________________________________________________

Hvis du prepper dagen i forveien, gjør du dette klart:

Skjær fisken i terninger. Ha den i en tett boks med lokk og sett den i kjøleskapet. Vask og snitt purren i strimler og ha den i en tett boks den også (eller brødpose som knytes igjen). Sett i kjøleskapet.

Smelt smøret forsiktig i en gryte og tilsett melet. Hell melken i gryta og bruk en pisk for å vispe ut alle klumper. Kok opp sausen og la den  koke minst fem minutter under konstant omrøring. Den skal være tykk. Det må den være når vi skal bruke rå fisk som gir fra seg masse væske under gratinering i ovnen. Ellers blir det soggy og slafsete. Smak sausen til med salt, pepper og muskatnøtt. Vær raus med saltet. Så mye fisk krever en god del salt. Avkjøl og sett kaldt til neste dag.

Og så, dagen etter, sulten som en hund kl 17.30:

Sett ovnen på 200 C og smør en ildfast form godt. Bland to sammenpiskede egg inn i den ferdige sausen. Bland så inn strimlet purre og vend inn de rå fisketerningene. Hell alt sammen i den ildfaste formen, dryss over griljermel og legg noen smørklatter hist og her.

Bak midt i ovnen på 200 C i 30–40 minutter, og gratengen har satt seg.

Server med en enkel salat eller råkostsalat (eple, gulrot, kål, litt olivenolje, en skvis sitron, salt og pepper…) og poteter.

%d bloggere liker dette: