Bygg Kjøtt Litt sunnere

Kylling i rødvin med bygg og rosmarin

Mat kokt med vin. Finnes det noe diggere? Det oser helg og kos lang vei. Her er en perfekt gryterett til akkurat det, som gjerne kan kalles en hybrid av coq au vin. Bare hundre ganger enklere å lage. Den er også perfekt å lage dagen i forveien, fordi smakene får satt seg så godt mens alle vi andre sover. Tilsett litt kraft eller vann før du varmer den opp, sånn at den ikke blir for tørr. Byggrynene drikker nemlig grådig av væsken over natten. Kjøleskapsdranker.

Jeg elsker byggryn og bruker dem i alt fra salater, supper og gryter, til å være tilbehør istedet for ris eller couscous som ikke har samme næringsinnhold overhodet. Nydelig tekstur og svært mettende. De helt ordinære du får kjøpt nå, trenger heller ikke bløtlegges og kan kokes møre på 20 minutter. Såkalte Middagsperler fra Holli var det jeg brukte denne gangen.

Siden karbohydratene ligger oppi selve gryteretten her, trenger du egentlig ikke poteter eller den slags ved siden av. Kanskje bare litt godt brød? Nystekt baguette, eller hvitløksbrød, og en stor god grønn salat er egentlig midt i blinken.

_________________________________________________________

Ingredienser til 2 porsjoner

2-3 kyllinglår

1 stor løk, hakket

3 hvitløksfedd, finhakket

1,5 dl ukokte byggryn

3 dl rødvin

1,5 dl vann

1 laurbærblad

3 fine rosmarinkvaster

salt og pepper

___________________________________________________________

Sett ovnen på 170 C.

Gni kyllingen inn med salt og pepper. Stek den i jerngryte på middels til høy varme i olivenolje, så den blir brunet fint. La den få litt god gammaldags umami tilført til skinnet og kjøttet. To minutter på hver side er rikelig. Ta kjøttet ut og la det vente på en tallerken.

Bruk samme gryte uten å vaske den, bare skru ned varmen litt. Fres løk (1 stor hakket) og hvitløk ( 3 fedd finhakket) i mer olivenolje til de er blanke, ca to minutter. Tilsett byggrynene (1,5 dl) til gryta, og la dem surre med mens du rører, slik at de suger til seg smak. Hell på rødbin (3 dl) og la den koke opp sånn at alkoholen får fordampet. Lukt på dampen så kjenner du når det ikke er mer alkohol igjen. Tilsett vann (1,5 dl), laurbærblad (1 stk) og rosmarin (3 rause kvaster) og rør det inn. Smak sausen til med salt og pepper før du legger kyllingen tilbake i gryta og dytter den litt ned i sausen.

Sett på lokk og stek midt i ovnen på 170 C, i ca 45–50 min. Kjøttet skal slippe lårbeinet lekende lett, og du bør sjekke underveis. Steketiden kommer alltid an på hvor store kjøttstykkene er, og hvordan ovnen din oppfører seg.

La gryta hvile med lokk 5–10 minutter før servering.

Sett gryta midt på bordet og server grønn salat og sprøstekt baguette eller hvitløksbrød ved siden av.

I den splitter nye KOSEKOKEBOKA mi, får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Spar 54,- kr på å kjøpe boka HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

%d bloggere liker dette: