Bygg Kjøtt

Kylling i rødvin med bygg og rosmarin

Mat kokt med vin. Finnes det noe diggere? Og finnes det noe mindre fotogent…?! Litt sånn gammelrosa i uttrykket. Jeg skulle ønske bildet mitt her var mer rettferdig overfor innholdet i gryta, så godt som det smakte. Jaja, sånn er det med kyllinglår i vin, og sånn er det med så mye og mangt her i verden. Er ikke alltid det vakreste som er det mest interessante.

Ok, blås i det. Maten skal jo trives best i munnen og magen, ikke på insta. Og her er en perfekt sånn munn-og-mage-gryterett til helgen. Det vil si, jeg laget den på en hverdag, for å ha den klar til middag dagen etter. Perfekt til det også, altså. Smakene setter seg enda bedre, faktisk. Tilsett litt kraft eller vann før du varmer den opp, sånn at den ikke blir for tørr. Byggrynene drikker nemlig grådig av væsken over natten. Kjøleskapsdranker.

Jeg elsker byggryn og bruker dem i alt fra salater, supper og gryter, til å være tilbehør istedet for ris eller couscous som ikke har samme næringsinnhold overhodet. Nydelig tekstur og svært mettende. De helt ordinære du får kjøpt nå, trenger heller ikke bløtlegges og kan kokes møre på 20 minutter.

Siden karbohydratene ligger oppi selve gryteretten her, trenger du egentlig ikke poteter eller den slags ved siden av. Kanskje bare litt godt brød? Nystekt baguette, eller hvitløksbrød, og en stor god grønn salat er egentlig midt i blinken.

_________________________________________________________

Ingredienser til 2 rause porsjoner

2 kyllinglår + 1 bryst

1 stor løk, hakket

3 hvitløksfedd, finhakket

1,5 dl ukokte byggryn

3 dl rødvin

1,5 dl vann

1 laurbærblad

3 fine rosmarinkvaster

salt og pepper

___________________________________________________________

Sett ovnen på 170 C.

Gni kyllingen inn med salt og pepper. Stek den i jerngryte på middels til høy varme i olivenolje, så den blir brunet fint. La den få litt god gammaldags umami tilført til skinnet og kjøttet. To minutter på hver side er rikelig. Ta kjøttet ut og la det vente på en tallerken.

Bruk samme gryte uten å vaske den, bare skru ned varmen litt. Fres løk (1 stor hakket) og hvitløk ( 3 fedd finhakket) i mer olivenolje til de er blanke, ca to minutter. Tilsett byggrynene (1,5 dl) til gryta, og la dem surre med mens du rører, slik at de suger til seg smak. Hell på rødbin (3 dl) og la den koke opp sånn at alkoholen får fordampet. Lukt på dampen så kjenner du når det ikke er mer alkohol igjen. Tilsett vann (1,5 dl), laurbærblad (1 stk) og rosmarin (3 rause kvaster) og rør det inn. Smak sausen til med salt og pepper før du legger kyllingen tilbake i gryta og dytter den litt ned i sausen.

Sett på lokk og stek midt i ovnen på 170 C, i ca 45–50 min. Kjøttet skal slippe lårbeinet lekende lett, og du bør sjekke underveis. Steketiden kommer alltid an på hvor store kjøttstykkene er, og hvordan ovnen din oppfører seg.

La gryta hvile med lokk 5–10 minutter før servering.

Sett gryta midt på bordet og server grønn salat og sprøstekt baguette eller hvitløksbrød ved siden av.

I den splitter nye KOSEKOKEBOKA mi, får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Spar 54,- kr på å kjøpe boka HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

0 kommentarer på “Kylling i rødvin med bygg og rosmarin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: