Kjøttfri mandag Vegetar

Pasta med ovnsbakte rotgrønnsaker og fetaostkrem

Ovnsbakte rotgrønnsaker er en favoritt hos meg når det skal være kjøttfri mandag på enkleste vis. Svisj-svosj inn i ovnen med olivenolje, salt, urter og krydder, så lager de seg selv mens du raskt setter sammen resten. Her har jeg brukt rødbeter, gulrot, søtpotet og «nordens appelsin», også kjent som kålrota. Vitaminer, mineraler og fiber i bøtter og spann hos dem alle. Hvis du får tak i rødbeter med stilk og blad inntakt, kan du gjerne spise bladene også. Vask dem godt og tenk på dem til samme bruksområder som spinat. Ellers oppfordrer jeg til å bruke akkurat de rotgrønnsakene du elsker mest.

Jeg har brukt pasta her, men du kan gjerne bytte den ut med byggryn, couscous eller quinoa. Da blir det liksom mer en lun salat, da. Bland i så fall fetaostkremen sammen med rotgrønnsakene før du vender det inn sammen med karbohydratene.

Hvis du vil trikse og fikse noe dagen i forveien, så er det å vaske, skrelle og kutte rotgrønnsakene i små terninger og sette dem i kjøleskapet natten over. Det tåler de fint. Jeg skjærer ganske små terninger, så bruker de ikke all verdens med tid på å bake ferdige en mandags ettermiddag når alle er skrubbsultne. Fetakremen kan også lages dagen i forveien.

Lager du litt ekstra av denne retten, så har du til matpakka dagen etter 🙂

_________________________________________________________________________

Ingredienser 4–5 porsjoner

ca. 1 kg rotgrønnsaker av ulike slag, vasket og delt i små terninger

2 rødløk i tykke skiver

100 g nøtter (jeg brukte usaltede cashewnøtter)

1 ts spisskummen

1/2 ts gurkemeie

1 ts malt koriander

masse bredbladet persille, finhakket (bruk ellers de krydderurtene du liker)

noen rause kveiler med olivenolje

salt og pepper

3 dl lettrømme (eller kesam)

1–2 hvitløksfedd, knust

150 g fetaost

salt og pepper

persille og basilikum, finhakket

500 g penne/rigatoni pasta (skruer og sløyfer passer også bra)

______________________________________________________________

Forvarm ovnen til 200 C.

Ha de ferdigvaskede, skrelte og oppkuttede rotgrønnsakene (ca. 1 kg) på et stekebrett kledd med bakepapir. La dem få selskap av rødløk i båter (2 stk), nøtter (100 g), spisskummen (1 ts), gurkemeie (1/2 ts), malt koriander (1 ts) og hakket bredbladet persille. Bland alt godt sammen med olivenolje, salt og pepper. Spre det jevnt utover stekebrettet og bak midt i ovnen på 200 C, i ca 20 minutter til det er mørt. Søtpotet blir mørest fort.

Bland lettrømme/kesam (3 dl) godt sammen med fetaost (150 g) og knust hvitløk. Bruk gjerne en gaffel så du får most osten. Smak til med salt, pepper og friske urter.

Kok pastaen al dente, hell av vannet og bland den sammen med stekte rotgrønnsaker og fetaostkrem. Server med et ekstra dryss friske urter.

%d bloggere liker dette: