Dessert Kake søtt

Latterlig enkel tarte tatin i ildfast form

Det er lett å la seg skremme av franske klassikere. Det skal ofte være både stramt, pent og perfeksjonert. Jeg blir i hvertfall lettere nervøs i omgang med det tradisjonelle franske kjøkken, og ikke minst av bake- og kakedelen. Etterhvert har jeg lært meg til å gi litt mer beng og kjøre på med mine egne greier, selv om jeg hører et oppgitt «mon Dieu!» for mitt indre øre. Hvordan skal man ellers lære og komme videre?

Tarte tatin er en sånn smekker sak som jeg har innbilt meg måtte ha millimeterpresisjon i utformingen for å kunne nytes. Den beste jeg har smakt, spiste jeg i Paris (ikke spør meg hvor, det er minst 20 år siden), og den var rund, slank, elegant, hadde tynne epleskiver lagt i et sirlig mønster med millimeterpresisjon, en skinnende blank og transparent karamell og en helt bedårende sprø og smakfull butterdeig. Strøken. Og den satte et digert punktum for at jeg noen sinne skulle prøve meg på å lage tilsvarende.

Like idiotisk som å tro at man må være veltrent for å våge seg ut i bikini om sommeren. For visste du at den første tarte tatin ble skapt ved et uhell? De to franske søstrene Caroline og Stéphanie drev et familiehotell i Lamotte-Beuvron, og en stressende dag gikk det i ball for Stéphanie som mistet en epleterte mens hun føk rundt i kjøkkenet midt i serveringen. I restauranten satt sultne og kravstore gjester og ventet, så Stéphanie svingte rundt på terta så godt hun kunne, fikk arrangert den på best mulig måte, som altså viste seg å være opp-ned. Terten fikk en siste kjapp runde i ovnen før servering, og slik oppsto den velkjente karamelliserte toppingen på en av verdens mest famøse epleterter.

En søndag da søtsuget meldte seg her hjemme, kastet jeg hemningene fra fortiden og rufset sammen en rustikk Oslo-versjon som smakte helt konge. I ildfast form, faktisk. Lubne og rause eplebiter, ganske mørk karamell (fordi jeg manglet hvitt sukker og derfor brukte brunt…), både kanel og et strøk av kardemomme, kjøpt butterdeigsbunn og godt humør. Jeg tror ganske sikkert Stéphanie Tatin ville tilgitt meg de rufsete kantene, for det ble rett og slett fryktelig godt, i all sin enkle rotethet og rustikke fremtoning. Spist opp på et blunk og med et unisont kor av «mmmmm!» på siden.

_________________________________________________________________

Ingredienser

300 g ferdig butterdeig (4 plater)

5–6 røde epler

100 g muscovadosukker (eller vanlig hvitt sukker)

70 g smør

1/2 ts kanel

1/4 ts kardemomme

_________________________________________________________________

Forvarm ovnen til 180 C (varmluft), eller 200 C.

Legg butterdeigsplatene to og to oppå hverandre og kjevle dem ut så de passer den ildfaste formen. Deigen skal dekke hele eplefyllet og kunne dyttes godt ned langs sidene. Prikk deigen med en gaffel.

Skrell eplene og del dem i tjukke båter. Fjern kjernehus og steiner.

Smelt smør og muscovadosukker i en stekepanne. La det boble godt på middels varme mens du rører. Tilsett eplebåtene, kanel og kardemomme og bland det hele godt med karamellen. La det boble og brase til en ganske tykk, mørk karamell omslutter eplebåtene, ca 5 minutter.

Hell eplebåter og karamell over i en ildfast form. La det være igjen litt luft på sidene av epleblandingen, sånn at butterdeigen kan klemmes ned over eplene. Legg på butterdeigen og klem den over eplebåtene. Dytt godt inntil som om eplebåtene var et trøtt barn som fikk en myk dyne lagt rundt seg. Tett det til ned langs sidene. Lag 2–3 snitt med en kniv i butterdeigen sånn at dampen slipper ut under baking.

Stek midt i ovnen på 180 C varmluft i 30–35 minutter, når butterdeigen er brun og gylden.

Avkjøl 15 minutter. Skjær litt langs kanten på terten før du legger et passende fat oppå den ildfaste formen og hvelver tarte tatin´en over på fatet.

Server med vanilje-is eller en klatt rømme, crème fraîche eller pisket krem. Vaniljesaus er heller ikke dumt.

I den splitter nye KOSEKOKEBOKA mi, får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Spar 54,- kr på å kjøpe boka HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

%d bloggere liker dette: