Dessert søtt

Syltede plommer med mascarponekrem, kransekakesmuler og pistasj

Syltet frukt har mange av oss et ambivalent forhold til. Opp med en hånd alle som fikk fersken og pære fra boks, med en kremdott på til dessert, da de var barn? Bestemoren min serverte ofte dette til dessert. Det skal hun ikke klandres for. Hun bodde langt pokker i vold på en gård i Skjåk, og måtte få bestefar til å kjøre bil et kvarter hvis de skulle komme seg til nærmeste butikk. Og der hadde de et heller stusselig utvalg av fersk og fristende frukt, så da ble det de hermetiske variantene som havnet i handlekurven. En litt annen virkelighet enn for dem som er vokst opp med frukthager, og sikkert har minner om selvplukkede, saftige lekkerheter rett fra bugnende greiner. De dyrket korn, poteter og hadde melkekyr og gris hos mine besteforeldre. Dårlig dessertmateriale alt sammen.

Men syltet frukt kan være milevis langt fra de hermetiske greiene mange av oss husker fra 80-tallet. Og én mann som lager vidunderlige varianter av frukt og bær lagt ned på smaksatte sukkerlaker, er venn og Kakekrig-kollega Sverre Sætre. Jeg var innom konditoriet hans på Riddervolds Plass like før høstferien, og kjøpte med meg et gyllent glass med opalplommer smaksatt med safran. Himmel, så godt!

image
Sverre Sætre. Så blid blir man når man eier tusen plommer.

Nå er det riktignok lenge til jul ennå, men hvis du vil ha et fint dessertalternativ til multekrem og riskrem når den tid kommer, så er denne jeg har laget her en verdig kandidat. Eller så kan du bare ta den som en velfortjent avslutning etter en koselig høstgryte ganske snart.

Jeg er fullstendig klar over at mange som følger Spiselandslaget ikke bor i Oslo, så Sverres plommer er utenfor rekkevidde. Men mascarponekremen, kransekakesmulene og pistasjenøttene passer også godt sammen med disse fruktene, som gjerne kan erstattes med plommer.

____________________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

50 g ferdig kransekakemasse

4 ss pistasjnøtter

1 dl kremfløte

1 ss sukker

250 g mascarpone

1 ss sukker (gjerne hjemmelaget vaniljesukker)

8–12 syltede plommer + lake

_________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Smuldre kransekakemassen på et bakepapir, på et stekebrett. Stek midt i ovnen 3–4 minutter, til smulene har fått en fin farge og er stekt. Legg pistasjenøttene inn det siste minuttet og la dem steke med. Avkjøl. Hakk pistasjenøttene.

Pisk en myk krem av kremfløten sammen med sukkeret. Tilsett mascarponekremen og pisk den forsiktig inn i fløtekremen. pass på å ikke piske det for mye så det blir for stivt. Myke svinger vil vi ha.

Skjær et snitt nedover langs siden på plommene og ta ut steinene, hvis de har det (Sverres har stein).

Fordel mascarponekremen med skje i 4 dype skåler. Legg to–tre plommer på kremen, hell på raust med nydelig lake, fordel kransekakesmulene og strø til slutt over hakkede pistasjenøtter.

I den splitter nye KOSEKOKEBOKA mi, får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Spar 54,- kr på å kjøpe boka HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

%d bloggere liker dette: