Fisk Litt sunnere

Sardinpostei, en smak- og sunnhetsbombe!

Her snakker vi pålegg som sparker rumpe både med smak og næringsinnhold. En voksen umamibombe med hår på brøstet og mørk stemme.

Stappfull av D-vitamin, kalsium, omega-3 fettsyrer og protein. Av alle fete fiskeslag, slår brisling/sardin knockout på både både makrell og laks. Ja, norske sardiner på boks er faktisk brisling, som er et medlem av sildeslekta. Uansett hva vi kaller dem, så har fersk brisling/sardin dobbelt så mye D-vitamin som laks, og fire ganger så mye som makrell. Dessuten kan de spises med den beste miljøsamvittighet, for de er et av de mest bærekraftige fiskeslagene vi har. Halleluja og hipp hurra.

En av de barnslige grunnene til at jeg ikke har kastet meg over brisling/sardin før, er at de inneholder bittesmå bein. Men herregud, da! På tide å bli voksen. De er jo umerkelige der de ligger syltynne, møres som majones og nesten usynlige, og er faktisk en utmerket kilde til kalsium. I denne posteien forsvinner de dessuten totalt når de moses av knivbladene på foodprosessoren. Så bare glem all frykt for fiskebein i munnen. Her er det bare postei myk som smør du får på skiva.

Jeg har brukt persille og hvitløk som krydder, men du kan gjerne bruke andre smaker som gjør deg glad. Basilikum, estragon, koriander, soltørket tomat…

Posteien smaker helt nydelig på nyristet brød med et par tomatskiver på toppen og noen spirer. Eller som dipp til rå grønnsaker. Den passer også på crostini som en liten snack eller tapas til det gode glasset med vin. Umamibomben kan godt bli med en liten skje av i både kjøttboller og kjøttsauser også, isteden for ansjos.

_____________________________________________________

Ingredienser til 2 store eller 4 mindre ristede skiver brød

100 g sardiner i olivenolje

1 stort hvitløksfedd, knust

1 ss sitronsaft

1 toppet ts kapers

grovmalt sort pepper

kruspersille, finhakket

____________________________________________________

Ha alle ingredienser, bortsett fra persille, i en liten blender og kjør til en glatt postei. Ta med oljen som sardinene har ligget i. Du kan også bruke stavmikser. Smak til med finhakket kruspersille eller andre urter etter eget ønske, og eventuelt mer salt og pepper.

Simsalabim, på ristet brød! Tomat og grønt i øverste etasje. Eller kanskje hardkokt egg? Ja, hvorfor ikke.

4 kommentarer på “Sardinpostei, en smak- og sunnhetsbombe!

  1. Endelig fikk jeg somlet meg til å prøve denne her. OG DET BLIR IKKE SISTE GANG! Så latterlig enkelt og kjapt, og så usannsynlig godt.TUSEN TAKK!

  2. Tone Skramstad

    Nam! Jeg spiser sardiner, sursild eller makrell i tomat på frokostbrødskiven min daglig. Dette var en mye morsommere måte å spise sardin på. Takk! 😊

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: