Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere Tilbehør Vegansk Vegetar

One-pot quinoa med søtpotet, spinat og linser

Alt-i-ett-gryter er en gave på hverdager. Det blir mange timers putring med kjøttstykker i gryter hos meg i helgene, men så skal det gjerne gå litt raskere på ukedagene, og dessuten spiser jeg svært lite kjøtt utenom helgen. Grønnsaker, gryn, belgfrukter, quinoa og den slags er helt super hverdagsmat. For dette er sunne greier, og raske greier.

Noen av dere har sikkert fått med seg at quinoa ikke alltid er den mest bærekraftige og snille råvaren man kan hamstre, men det er altså en kompleks verden vi lever i. Her er et interessant innlegg fra UiO´s hjemmesider, for den som vil lese mer om mat og bærekraft, sett fra flere vinkler.

Nå får du forresten også tak i norsk quinoa. Det er storveis! Sjekk ut hjemmesiden til Norsk Quinoa her!

Det sagt, så ble det økologisk quinoa fra Helios på meg denne gangen. Koketiden på gryta er også beregnet utifra dette produktet. Velger du en annen, må du se hva som står på pakken.

Denne alt-i-ett-gryta treffer spikeren på hodet på kryddersiden, og gir full uttelling på gane-glede. Den kan brukes som en egen veggisrett, men også som tilbehør til fisk og kjøtt. Det viktigste når du lager den, er å velge ingredienser som trenger ca like lang koketid. Så slipper vi at noe er rått mens noe annet er ihjelkokt.

Skal du lage den som en egen rett, er det godt med en dæsj rømme og noen ristede pinjekjerner eller nøtter på toppen. Så får du inn litt mer tekstur. Du kan også bytte ut linsene med ferdigkokte kikerter eller bønner. De gir også mer å bite i enn linser.

_________________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

2 dl quinoa

1 stor rødløk, hakket

2 store hvitløksfedd, finhakket

1 søtpotet, skrelt og delt i små terninger

1,5 dl små røde linser (tørre, ikke ferdigkokte)

1/2 ts gurkemeie

1 toppet ts paprikapulver

1/2 ts røkt paprikapulver

1/4 ts kanel

5,5 dl grønnsakskraft/buljong

100 g spinat

salt og pepper

_________________________________________________________________

Skyll quinoaen godt i varmt rennende vann.

Stek rødløk, hvitløk og søtpotetterninger i litt olivenolje i en gryte, til løken er mykere og blank i blikket. Tilsett linser, quinoa og krydder til gryta og la det frese med et minutt. Hell på grønnsakskraften og rør godt rundt. Smak kraften til med salt og pepper.

Ha spinaten i gryta, og dytt den ned i kraften så den blir så godt som mulig dekket av væske.

Sett på lokk og la alt småputre på middels varme i 15 minutter. Rør rundt i gryta et par ganger underveis, og sjekk om det som skal være mørt (søtpotet, quinoa og linser) er blitt mørt. Hvis det koker tørt før det er mørt, må du spe med litt mer grønnsakskraft/buljong.

Smak til en siste gang med salt og pepper før servering, og dryss ristede pinkekjerner over, noen kveiler med god olivenolje og gjerne litt matyoghurt, kesam eller rømme. Frisk koriander passer også kjempegodt til smaksbildet.

Trenger du litt inspirasjon til hverdagsmiddager uten kjøtt og fisk, men med mer grønnsaker og annet godt fra vegetarverden? Kjører du kjøttfrie dager hver uke? Eller er du fullblods vegetarianer? Bestill kokeboka mi Kjøttfri Mandag HER! og spar 50,- kr.

En kokebok full av kjøttfri matglede!

Skjermbilde 2017-11-06 kl. 16.51.58

4 kommentarer på “One-pot quinoa med søtpotet, spinat og linser

  1. Denne one-pot middagen var bare utrolig god, jeg spiste for to. Minst. Skal lage den igjen snart.

  2. Dette var godt! Jeg er glad i mye krydder og økte kryddermengden litt. Hadde også i andre/mer grønnsaker (gulrot, grønnkål og potet) og måtte ha i en liten skvis sitron for å balansere smaken. Men krydderkomboen er super, takk for god oppskrift!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: