Kjøtt

Aubergine i kjøttsaus med varme krydder

Hvis noen spurte, måtte jeg nok si at aubergine er en av mine absolutte favoritter fra grønnsaksskuffen. Måten den tar til seg smak på er helt sublim, og jeg er knestående svak for det myke kjøttet i en hver sammenheng. Derfor bruker jeg den veldig gjerne når jeg lager vegetarisk eller trenger tilbehør til fisk og kjøtt, fordi den gir en sånn umiddelbar tilfredsstillelse.

Da er det kanskje unødvendig å snikk-snakke for mye om hvor myk jeg blir i hjertet av moussaka, og heller snakke om en matblogg jeg titt og ofte sikler over når det kommer oppdateringer: Et kjøkken i Istanbul, skrevet og drevet av nordmannen Vidar Bergum som bor og lever i, ja nettopp: Istanbul. Når hans fargerike bilder av mat fra Tyrkia og omkringliggende land dukker opp i feeden min, så er veien millimeterkort ut i kulda for å kjøpe kikerter, aubergine, lammekjøttdeig og krydder.

Kjøkkenet i Istanbul har blant annet en tyrkisk moussaka i repertoaret, som jeg ble inspirert av før jeg knadde sammen denne dere får oppskrift på her. Vidar forteller om moussakaens opprinnelse i Tyrkia, men jeg har dratt den litt over til Hellas igjen, og bruker typiske krydder som grekerne gjerne bruker i sine kjøttretter: Nellik, kanel og oregano. Dette er krydder som de aller fleste har i krydderhylla, så veien til varmere strøk er kortere enn man tror.

Altså, hvor skal jeg begynne? Dette er bare så tusans godt! Den krydrede kjøttsausen med myke auberginer oppi. Et anslag med yoghurt og bredbladet persille på toppen. Vi åt med begge henda. Ved siden av hadde jeg bare en grønn salat, hummus og en helt enkel baguette. Men hvis du vil ha andre karboer enn brød, så lag en potetmos eller ovnsstekte poteter. Nom-nom-nom 🙂

Og du, det kjøttet kan byttes ut med både linser og kikerter, hvis du vil ha en veggisvariant.

__________________________________________________________________________

Ingredienser 4–6 porsjoner

2–3 medium store auberginer

800 g kjøttdeig (lam eller okse, eller 50/50 av begge)

1 stor løk, hakket

4 hvitløksfedd, knust

1 boks hakket tomat

1/2 boks vann

1 raus ss tomatpuré/tomatkonsentrat

1 ts sukker

1 kanelstang (eller 1/2 ts malt kanel)

2 toppede ts oregano

1/4 ts nellik

salt og pepper

_______________________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Du kan gjøre alle steg i én og samme jerngryte hvis den er stor nok, det gjorde jeg, i min gode gamle le Creuset. Hvis ikke, steker du i panne først, og har auberginer og kjøttsaus i en ildfast form som til slutt settes i ovnen.

Hvis du bruker såkalte «tyrkiske auberginer», som er litt mindre og slankere en de «vanlige» store, så del dem bare i to på langs. Bruker du store/tjukke auberginer, så del dem i fire båter på langs. Fjern stilken, selvfølgelig. Stek auberginene i olivenolje på middels varme til de er godt brune på kjøttsiden. Salte og pepre underveis. Legg til side på en tallerken.

Stek løken i olivenolje til den er blank og myk. Ha hvitløken og kjøttdeig i gryta/panna og stek det sammen med løken på ganske høy varme sånn at kjøttet blir brunet.

Tilsett tomatpuré og sukker, og la det frese ett minutt eller to. Hell på hakket tomat og en halv boks med vann, og tilsett kanelstang, oregano og nellik. Kok opp og smak til med salt og pepper.

Legg de stekte auberginebåtene i sausen og dytt dem litt nedi. Stek midt i ovnen på 200 C i 20–30 minutter.

Ha litt gresk/tyrkisk yoghurt over retten og et dryss bredbladet persille før servering.

4 kommentarer på “Aubergine i kjøttsaus med varme krydder

  1. Kirsten Stabell

    Synes å ha lest at auberginer skal ligge med salt på en stund før tilberedning for at de skal bli myke?

    • Hei Kirsten! Før burde man salte auberginene først, for å fjerne bitterstoffer, men auberginer i dag trenger ikke denne forbehandlingen. De har nok blitt tuklet med genetisk, fikk jeg opplyst av en agronom-bekjent. For å få myke auberginer, er det steke- og koketid som spiller inn. I denne retten stekte jeg auberginene ganske hardt, så de både fikk god farge og garantert ble myke. De suger også til seg mye godt når de bakes i sausen 🙂

  2. Dette va godt 👍😋

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: