Suppe Vegetar

Kremet, karamellisert løksuppe

Hvis noe inneholder løk, så vil jeg ha det. Løk er livet, esse.

Og med en gang jeg skal beskrive noe enten helt grusomt eller vidunderlig, blir jeg nervøs for hvordan jeg skal ordlegge meg. For hvordan kan man best få omverden til virkelig å forstå alvoret? Kremet, karamellisert løksuppe i dag, altså. Gjett hvor god den ble! Ikke på en skal fra 1–10, men mer sånn: Herfra til månen, eller herfra til en annen galakse. Det er eneste rettferdige målestokk. Den ble så sinnsykt god, den! Finner ikke flere dekkende ord.

Inspirasjonen er hentet fra andre siden av jordkloden, og Donna Hay. Hun har så mye godt for seg, den dama. Jeg har forandret en del i min egen variant, men tror neppe vi mister så mye på veien. Vil du forresten ha en visuell fest? Da skal du gå til Narvesen og høre om de har et av magasinene til Donna Hay inne. Skjønne saker! Matporno på høyt siklenivå.

Jeg fant forøvrig frem Nigella Lawson´s «How to eat» her forleden. Den er det jammen mange år siden jeg bladde i sist, kanskje 7–8. Så og si ingen bilder. Tøft! Jeg kjøpte den i Belfast det året den kom ut, 1998. Etter noen siders lesning nå 20 år senere, slo det meg hvilken enorm påvirkningskraft hun har hatt på de fleste av oss hobbykokker (og vanlige folk) som svinger oss med oppskriftene våre, hjemme og ute. Det er ikke til å komme unna. Den jordnære (selv om hun svinser rundt i sort silkemorgenkåpe i kjøkkenet mens hun gnir inn svinesteika med krydder…), sjarmerende, uformelle, hjemlige, lidenskapelige og overkommelige tilnærmingen til mat. Altså, vi snakker om ei dame som friterte Bounty-sjokolader med den største selvfølgelighet og selvsikkerhet! Viktig å ikke ta seg selv eller mat for høytidelig. Riktignok gjør hun det i et imponerende frodig og sofistikert språk og med en kunnskapsbase som sparker rumpe.

Vil jeg si noe mer om suppen, da? Nå som doseringen er over? Ja, bare nyt den i lange drag. Beste suppa jeg har spist på fryktelig lenge. Tilsvarende enkel å lage.

____________________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1 kg vanlig gul løk

3 ss balsamico

1 ts tørket timian eller noen kvister m. frisk

1 ss sukker

3 ss olivenolje

8 dl kraft/buljong (grønnsak eller høne)

1,5 dl kremfløte

salt og pepper

_____________________________________________________________________

Sett ovnen på 220 C, og dekk et stekebrett med bakepapir.

Behold skallet på løken, men fjern de delene av skallet som evt. er skitne. Del løken i tjukke båter og spre den utover bakepapiret. Dryss over balsamico, timian, sukker og olivenolje.

Dekk med folie og bak midt i ovnen på 220 C i 1 time.

Ta den ferdigbakte løken ut og la den kjøle seg ned til du klarer å ta i den. Fjern skallet og kast det. Ha den myke løken og juicen på bakepapiret over i en blender. Tilsett halvparten av kraften og kjør det til en glatt puré. Hell løkpuréen over i en gryte og tilsett resten av kraften og fløte. Kok opp under omrøring og la det koke et par minutter til suppen tykner litt. Smak til med salt og pepper. Kanskje litt mer balsamico?

Og så er det bare å øse opp herligheten i dype tallerkner. Skal du toppe med noe måtte det bli karamellisert løk, sånn som på bildet. Åhhhh!!! Eller skal du være så syndig at du drysser litt knasende sprøstekt løk over? Jeg tror det 🙂

6 kommentarer på “Kremet, karamellisert løksuppe

  1. juliesmatblogg

    Å hallo, høres helt fantastisk ut. Skal prøve den i løpet av uka 🙂

  2. Inger-Johanne

    Den satt som et skudd! 👌

  3. Denne skal testes!
    (Nigella Lawson er et unikum. Jeg har samtlige av hennes bøker, og ‘How to eat’ er en absolutt favoritt. Uslåelig kokebok!)

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: