Kake

Sitronformkake med valmuefrø og kremostglasur

Jeg hadde trasket rundt i Tokyo i flere timer, forgapt. Eller, jeg hadde trasket, tatt undergrunnen (mer eller mindre i riktige retninger) og taxi, hvis vi oppsummerer. Og, jeg var like overstimulert som en ett-åring i kjølvannet av sin første bursdagsfeiring. Det var mitt første møte med Japan, og med japanere, på ordentlig. Og en av de første langruteturene mine mens jeg var flyvertinne i SAS.

Hvis du kjenner noen som har vært i Tokyo eller Japan, så har du hørt det: Det er som å komme til en annen planet. På alle måter! Regissør Sofia Coppola´s film,  Lost in translation, gir også en formidabel fremstilling av atmosfæren som denne byen bærer. Så ytterst eksotisk, på en rar måte vakuumert fra resten av sivilisasjonen. Alle jetlag´ers mor bidrar til opplevelsen. Natt nr.2 i Tokyo…den er vond!

Hva har det med denne kaka å gjøre? Jo, jeg stabbet meg til slutt inn på en Starbucks. Jepp! Banning i kjerka der. Og bestilte en diger «mega tall super size» kaffe, og en skive med sitron- og valmuefrøkake. Mitt første møte også med sistnevnte, og faktisk uforglemmelig. Den var så god! Saftig, ganske tung, litt porøs og med fine knas fra valmuefrøene, og en deilig sitronaroma (neppe fra Amalfi-sitroner slik jeg har brukt her…). Jeg satte meg i en dyp lenestol i vinduet og glante på hordene av marsboere på gata der nede, mens jeg holdt på å sovne, gumlet kake og supte kaffe.

Det er rart hvor ulike matminner kan oppstå. Jeg husker selvfølgelig også yakitori, sake og sushi fra Tokyo, men denne sitronkaka vil ikke gi slipp. Den vil for alltid assosieres med denne byen, for mitt vedkommende.

Her er min oppskrift som er minst like saftig og god som minnet mitt, men med smaken av verdens beste sitroner til å toppe det helt. Aroma fra paradis!

IMG_7688

Kaka er god samme dag, men enda bedre dagen etter! Oppbevar i en tett boks med lokk i kjøleskapet, og ta den ut en halvtimes tid før servering sånn at aromaene våkner. Iskald kake er ikke så spennende.

_________________________________________________________

Ingredienser

Kake

230 g hvetemel

1,5 ts bakepulver

1/2 ts natron

1 ts vaniljesukker (eller ekstrakt)

2 ss valmuefrø

1 klype salt

150 g sukker

1 sitron, saft og finrevet skall

1,5 dl kefir

1/2 dl mild olivenolje

3 egg

 

Glasur

100 g kremost

1/2 sitron, saft og finrevet skall

2 dl melis

_____________________________________________________________

Sett ovnen på 175 C. Kle en brødform med bakepapir.

Bland de tørre ingrediensene i en bolle (mel, sukker, salt bakepulver, natron, vaniljesukker, valmuefrø).

Bland de våte ingrediensene (kefir, olivenolje, egg, sitronskall og saft) i  en annen bolle, og visp dem lett sammen med visp.

Hell de tørre ingrediensene i de våte og rør sammen med sleiv til en klumpfri røre. Du trenger ikke jobbe røra for hardt, og gi deg med engang den er uten klumper.

Hell røra i den ferdigkledde brødformen, og stek kaken midt i ovnen på 175 C,  40–45 minutter.

Avkjøl kaken.

Bland sammen ingredienser til glasur og hell den sakte over kaken.

Spis! Mye.

8 kommentarer på “Sitronformkake med valmuefrø og kremostglasur

  1. Har du tips til en god og mild olivenolje? 🙂

    • Hei Linn! Vanskelig…det er så mange. Klarer dessverre ikke trekke frem noen helt konkret som fåes på de fleste butikker her i Norge. men hvis du skal bruke større mengder, til baking f.eks, så er Ybara sine heeelt ok, altså. Ingen bismak, for å si det sånn. Og rimelige nok.

  2. Amalfi-sitroner, er det noe man får tak i hos meny eller må man på en delikatesse forretning?

  3. Hei

    Har du et forslag til en ingrediens som kan erstatte kefir slik at kaka blir laktosefri?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: