Kake

«Fars drøm»– Sjokoladekremkake med kransekakebunn

Da er endelig sesong 7 av Kakekrigen i gang på FEM! Og i går kveld var det premièrefest med LIVE overføring en time før sending. Sverre, Fridtjof og jeg samlet oss med medbragte kaker, hadde en uformell smakekonkurranse, nippet litt champis og så første episode sammen. Sverre hadde med seg noe så eksotisk som en kumquatkake, med nugat i midten og speilglasur. En frisk, gul og vakker påskekake med lekre påskeegg og verdens beste pasjonsfruktmakroner. Kunne spist hundre av dem. Fridtjof slipper sin første kakebok om et par dager, så han hadde med en kake fra den: Suksessterte med en litt friskere og lettere gul krem med et hint av sitron, som jeg falt pladask for. Nydelig grov nøttebunn og friske bringebær på toppen. Jeg mener det er den perfekte kaken til konfirmasjon nå i mai. Gikk du glipp av dette? Da kan du se kakene våre og hele LIVE-streamingen HER!

Kakekrigen kommer til å gå mandag–torsdag kl 20.30  hver uke, i hele ni uker. Så det blir mange muligheter for å se dyktige, nervøse og helhjertede kakebakere fra hele landet når de svinger seg, snubler, løper, ler, griner og baker seg mot en finaleplass.

I går var det Josefine som stakk av med det gule lederforkledet, og jeg kjenner smaken av de lekre tertene hennes i munnen når jeg ser bilder av dem. Den rabarbraterten…Nam!! Josefine har selv en matblogg, så hvis du vil lage tertene hun vant med i går, så finner du oppskriften HER! Og jeg anbefaler dem på det varmeste 🙂

KK_01_703_baking-6
Hvordan går det for Josefine i kveld, tro? Og hva blir oppgaven? Kan avsløre at vi har med sjølvaste Carsten Skjelbreid som gjestedommer, og at han har bestemt hva deltagerne skal lage.

Kaken jeg hadde med meg på premièrefest i går kveld er bygget på en oppskrift som også er i KOSEKOKEBOKA. Og den igjen er hentet fra et dameblad fra 90-tallet. «Fars drøm» het den der, så da kaller jeg den det her også. Grunnoppskriften er med en saftig bunn laget blant annet med kransekakemasse, og fyllet er en deilig sjokoladekrem. For å piffe den opp enda litt mer til fest hadde jeg fylt den med en enda rikere sjokoladekrem og pyntet den med nugatkrem, og dynket bunnen med kaffelikør. Også litt knas, da. Fra ristede, karamelliserte og hakkede hasselnøttkjerner.

Dette er en kake som blir enda bedre når den får stå over natten med krem i midten. Da setter den seg fint og blir enda saftigere. ____________________________________________________________________________

Ingredienser til en kake, 22–24 cm

Bunn

300 g ferdig kransekakemasse

100 g romtemperert smør

3 egg

100 g hvetemel

1 strøken ts bakepulver

50 g mørk sjokolade, grovhakket

Evt noen skjeer med dynk (kaffelikør, sjokoladelikør, nøttelikør…cognac!)

 

Sjokoladekrem

110 g mørk sjokolade (60–70%)

5 dl kremfløte

 

Nugatkrem

120 g myk nugat

2 dl kremfløte

 

Røstede/karamelliserte hasselnøtter

70 g hasselnøtter

60 g sukker

____________________________________________________________

Bunn
Sett ovnen på 175 C. Smør og strø en springform på 22–24 cm.

Kjør kransekakemasse og smør på puls i en foodprosessor til det er samlet. Tilsett ett og ett egg vekselvis med mel som er iblandet bakepulver, fremdeles på puls, til en jevn røre. Rør inn grovhakket mørk sjokolade for hånd til slutt med slikkepott eller sleiv.

Stek kaken midt t i ovnen på 175 C i 25–35 minutter. Pass på de siste 5–10 minuttene at den ikke blir for hardt stekt. Den skal ha en lett svampaktig følelse når du trykker på den med hånden. Størrelsen på springformen og hvor kraftig ovn du har avgjør steketiden.

Avkjøl kaken på rist før du åpner springformen.

Sjokoladekrem
Kok opp fløten. Grovhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Hell oppkokt fløte over sjokoladen og bruk en visp for å løse opp sjokoladen helt. Sett kjølig, gjerne natten over. Den skal bli ordentlig kald og smakene skal få satt seg. Pisk krem av sjokoladefløten like før montering av kaken.

Nugatkrem
Akkurat samme prosedyre som med sjokoladekremen.

Røstede/karamelliserte hasselnøtter
Sett ovnen på 175 C. Ha hele hasselnøttkjerner på et bakebrett kledd med bakepapir. Rist/stek midt i ovnen på 175 C, i 10–12 minutter. Rør i nøttene underveis. Pakk nøttene i et kjøkkenhåndkle og gni dem rene for skall. Smelt sukkeret på middels varme til lys og gylden karamell i en panne. Ha nøttene i karamellen og rør rundt med en tresleiv så de blir godt dekket. Hell de karamelliserte nøttene på et bakepapir og avkjøl. Hakk nøttene halvgrovt med en stor, solid kniv.

Montering
Del kakebunnen i to horisontalt og dynk gjerne bunnene med en av foreslåtte likører. Smør litt mer enn halvparten av sjokoladekremen på bunnen, og legg på toppen. Dekk kaken med resten av sjokoladekremen.

Fyll en krempose med nugatkremen. Bruk tyll etter eget ønske (jeg brukte Ø15 mm). Pynt kaken med nugatkrem som på bildet. Strø hakkede karamelliserte hasselnøttkjerner mellom sirklene med nugatkrem.

Kaken holder seg flott i kjøleskapet og er nesten bedre dagen derpå 🙂

%d bloggere liker dette: