italiensk Risotto Skalldyr

Blåskjellrisotto med safran

Dette var egentlig bare en enkel lørdagsmiddag som jeg la ut bilde av på instagram. Ble særs populært. Var ikke tanken å lage et blogginnlegg, men på forespørsel kommer nå oppskriften her. Så hvis du ikke følger meg på insta, anbefales det. Der kommer det også godbiter til inspirasjon. Trykk HER! så ordner det seg.

Blåskjell smaker av hav og kler så mye og mangt, derfor elsker jeg dem. Kjapt og enkelt er det også. Ofte når jeg står i butikken og er akutt sulten på noe godt, men ikke vet hva jeg skal lage, så tyr jeg til blåskjell. Og denne gangen fikk de plass i en risotto, for jeg fant en diger åpnet pakke bakerst i skapet. Denne måtte brukes før risen ble harsk. Hvis du lurer på hvor lenge risottoris holder seg, så er mitt beste og eneste råd å lukte på risen. Lukter den harskt, er den dessverre for gammel til å være god.

Har du spist risotto i Italia? Jeg ble ganske paff første gang jeg gjorde det, for man lar risen ha langt hardere «bit» enn vi er vant med her hjemme. «Oi, såpass rå, ja!» Virkelig al dente. Og så er den nok mer flytende enn en del risottoer mange av oss har laget selv eller fått ute. Du skal ikke kunne skulpturere eller bygge solide hus med en risotto. Den skal kunne bevege seg litt rundt på tallerkenen når du tilter på den. Dette kan være noe vrient å få til hvis risottoen blir stående på plata, for risen den bare drikker og drikker av væsken i gryta, og svulmer opp og blir til en solid masse hvis du ikke passer på. Så lag risottoen i siste sekund før den skal på bordet. Pass på den som et barn du er glad i.

Ved siden av denne runden med risotto hadde jeg bare et stykke smørstekt torsk med en grilla/stekt halv sitron til å skvise over. Og en enkel grønn salat. Mer trenger ikke jeg på en lørdag om våren for å være lykkelig.

Jeg vil anbefale deg å lese fremgangsmåten min på risotto og gjøre deg kjent med den før du setter igang. Da vet du liksom litt hva som er greia, og hva som skal skje. Lurt! 😉

__________________________________________________________________________

Ingredienser 2 personer (med litt fisk eller annen sjømat ved siden av)

1 kg blåskjell

2 dl hvitvin

1 liten løk, finhakket (eller et par sjalottløk, kanskje bedre. Jeg hadde bare vanlig løk)

2 hvitløksfedd, knust (helst med grovt salt og kniv på ei fjøl)

170 g god risottoris

ca 7 dl – 9 dl kraft (en blanding av kraft fra blåskjellene, litt buljong, fond eller annen sjømat/fiskekraft)

1 klype safran

salt og pepper

(Har du fennikel i hus, er det bare å ta med litt av denne også i gryta. Fres den sammen med løken, i så fall.)

________________________________________________________________________

Vask og rensk blåskjellene for skjegg og evt smuss. Sjekk at de er levende ved å kakke dem mot benkeplaten. Lukker de seg, er de i live og skal i gryta. Forblir de gapende, er de døde og kan dra til den andre siden, ikke ned i magen.

Varm opp en gryte med litt olivenolje og et par skjeer av løken. Fres to minutter og tilsett så blåskjellene og hvitvin. La noe av alkoholen fordampe før du setter på lokk. La blåskjellene dampe under lokk til de har åpnet seg godt. Det tar bare noen få minutter. De som ikke åpner seg skal du ikke tvinge eller spise.

Sil av kraften og spar på denne. Spe den evt ut med mer fond/sjømat- eller fiskebuljong/kraft til du har minst 8 dl. La blåskjellene avkjøles mens du lager risotto.

Stek finhakket løk og hvitløk i olivenolje på middels varme til løken er myk. Pass på at de ikke får farge. Tilsett risen og la den surre med et minutt mens du rører. Hell på kraft så det akkurat står litt over risen og ta med safranen også. La det småputre på middels til svak varme mens risen absorberer væsken. Når den har drukket nesten alt, heller du på en ny omgang med kraft. Du trenger ikke røre hele tiden, men la varmen være såpass lav at det ikke brenner seg fast mens det står og småputrer. Rugg litt på gryta innimellom og rør forsiktig. Riskornene skal helst ikke røres i stykker.

Rens de avkjølte blåskjellene mens det putrer i gryta.

Når du nærmer deg slutten på kraften kan du smake på riskornene om de er myke nok, men ikke for mye. Smak også til med salt og grovkvernet pepper. Avslutt prosjektet når kornene er al dente, og la risottoen være litt flytende (se bildet). Ikke la risen få drikke seg helt snydens og kompakt, altså.

Ha blåskjellene i gryta helt til slutt og la dem varmes igjennom.

Server risottoen for seg selv eller med litt fisk og annen sjømat ved siden av.

Parmesan? Nei.

%d bloggere liker dette: