Kjøtt

Kylling og ris m. spinat, sennep og estragon

Kylling og ris er etterhvert blitt en typisk norsk hverdagsrett. Det var det aldri da jeg var liten. Da var kylling noe ganske eget som man helst spiste «grillet» på restaurant. Og ren filet var ikke å oppdrive. Ei heller bare kyllinglår. Husker det var en oppskrift i Mikke Mus´kokebok, på kyllinglår. Herregud som jeg sultet etter å få prøve den! Men det gikk jo ikke. Hadde ikke hovedingrediensen i norske butikker. Man fikk heller ikke kyllingnuggets på Mc Donalds da denne åpnet. Mine første Kyllingnuggets spiste jeg derfor for første gang en sommer i Danmark. Føltes svært kontinentalt! Det var til og med i en drive-thru . Slikt har man drevet med, altså.

Og jeg tror jeg kan telle på én hånd de gangene vi hadde kylling til middag hjemme. Da var det alltid helstekt kylling. Bestefaren min i Skjåk var født og oppvokst på gård, drev selv med dyrehold (melkekyr og gris), men nektet å sette tenna sine i kylling. Han syntes det var motbydelige greier å skulle spise fjørfe. Flaksende, fjærbefengte, knoklete og hysteriske skapninger, liksom. Hva godt kunne de ha å by på? Eller kanskje han så for seg små, lubne, myke og gule søtnoser…? Høne var greit. De var nyttige. Først kunne de legge egg, og så kunne de kokes kraft på. Men for ham var kylling i samme kategori som hamster og marsvin, tror jeg.

Jeg prøver bare å si at jeg ikke aner når kylling og ris ble en sånn hverdagsfavoritt. Var det på 90-tallet, tro? Noen som husker at de spiste dette i barndommen? Ungdommen? I dag vet jeg bare at kylling og ris lett kan bli det mest smakløse og tørre man spiser. Så her har jeg tatt frem en tryllestav, og laget en alt-i-ett gryte der kylling og ris pares med deilige ting som sennep, estragon, muskatnøtt, spinat og en skvett fløte og kraft/buljong.

Enkelt, og hurra så godt!

________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

600 g kylling, lårfilet

1 stor løk, hakket

2 hvitløksfedd, finhakket

200 g frisk spinat

2 dl ukokt ris (jeg brukte basmati)

3 dl hønsebuljong/kraft

1 dl fløte (jeg bruker nesten alltid kremfløte uansett hva jeg lager…)

1 ss dijonsennep

1 ts tørket estragon eller noen gode kvaster med frisk

Et riv muskatnøtt

3-4 ss parmesan, revet

salt og pepper

_____________________________________________________

Bland sammen hønsekraft/buljong, fløte, sennep, estragon, muskatnøtt og parmesan i et desilitermål.

Salte og pepre kyllingen og brun den et minut på hver side i olivenolje. Bruk en tykkbunnet gryte, veldig gjerne jerngryte, og stek på middels til høy varme. Ta kyllingen ut og la den vente på en tallerken.

Skru ned varmen til middels, og fres løken et par minutter i litt mer olivenolje. Tilsett hvitløk og spinat til gryta og fres det til spinaten faller sammen. Tilsett risen og bland den med spinaten og hell så på buljong- og fløteblandingen fra desilitermålet. La det koke godt i ett minutt, og legg så de brunede kyllinglårfiletene oppå risen.

Sett på lokk, skru ned til putrevarme og la det syde under lokk i 30 minutter. Sjekk risen etter 20 minutter hvor mør den er blitt.

Server med en enkel tomatsalat (tomat, rødløk, olivenolje og salt + urter, hvis du har) og et ekstra dryss parmesan.

4 kommentarer på “Kylling og ris m. spinat, sennep og estragon

  1. Denne gleder jeg meg til å prøve! Jeg har nemlig vokst opp på kylling og ris – hver eneste lørdag (jeg er født i 1982).

    • Åh, ja! Lørdagskylling, så klart 🙂 DEN husker jeg. Mamma kjøpte den som var marinert og frossen og lå i en folieform som man satte rett i ovnen. God kylling- og rishelg til deg!

      • Nå har jeg prøvd den. Veldig veldig godt! Ettåringen gafla også i seg. Eneste «problemet», som jeg har opplevd med andre kyllingretter i gryte også, er at det kan bli mye fett. Sånn at risen blir vel klissete og forsvinner litt. Særlig når det er en del fett på kyllingen.

      • Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Ja, jeg tror jeg skjønner hva du mener med det fettet. Med bryst isteden for lår, vil det nok bli mindre av det. jeg liker det fettet, da 😉

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: