Kake

Tiramisu-rullekake

Du visste kanskje at tiramisu betyr «plukk meg opp». Men altså, det betyr ikke fysisk å plukke opp noen eller noe. Og dét visste du kanskje ikke? Oversatt til engelsk betyr det venetianske uttrykket heller lift me up, pick me up, cheer me up. Få meg i bedre humør, ganske enkelt. Oppmuntre meg, løft meg opp av denne dype avgrunnen jeg sitter i. Her i denne oppskriften er det mer sånn «rull meg opp», men det er riktig så koselig det også.

IMG_0153

IMG_0160

Hvor denne desserten først oppsto, strides de lærde om. Sånn er det ofte med klassikere i kjøkkenet. Det er mange som vil hevde seg som opphavsmenn og kvinner, og gjøre beslag på definisjonsmakten knyttet til matkultur. Jeg skal ikke gå i detalj rundt de mer prestisjetunge steder og navn som har påstått de står bak den originale tiramisu, men en ting er ganske sikkert: italienske husmødre som snudde på krona og ikke kastet matrester av noe slag, de laget gjerne restedesserter der de brukte både kakerester, kafferester, kremrester og osterester…. Ser du poenget mitt? Tørre kakeavskjær eller kjeksbiter får nemlig nytt liv hvis du dynker dem med kaffe, litt alkohol og gir dem selskap av krem. Originalt bruker man jo tørre fingerkjeks til denne desserten, ikke sant? Så uansett hvilken flott institusjon som hevder opphavsrett til tiramisu, så har kjøkkensjefen garantert sett denne type bruk av kjeks, kaffe, krem og schprit i mange italienske privatkjøkken før han foredlet idéen og gjorde den til en høyt elsket klassiker.

IMG_0142

Min tiramisukrem er lekende lett å lage, og uten eggeplommer slik originalen har. Den er fastere enn originalen, for det må til hvis den ikke skal flyte utover når kaken rulles sammen.

IMG_0147

Det er smakene fra tiramisu jeg har samlet her i rullekakeform; Kaffe, Marsala, kakao og mascarpone. Hvis du ikke får tak i den sicilianske hetvinen Marsala (de pleier å ha den på de fleste pol, tror jeg…), så kan du bruke amaretto som gir en liten touch av mandel, eller en skvett cognac. Kaffelikør er også godt.

_______________________________________________________

Ingredienser

Kake

3 egg

120 g sukker

100 g hvetemel

1/2 ts bakepulver

 

Til å rulle i

3 ss sukker

1 ss kakao

 

Fyll /tiramisukrem

2 dl kremfløte

250 g mascarpone

4 toppede ss melis

1/2 dl Marsala

3 ts pulverkaffe

________________________________________________________

Sett ovnen på 250 C. Kle et stekebrett med bakepapir.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland sammen mel og bakepulver og sikt det i eggedosisen. Prøv å ikke slå all lufta ut av røra når du rører alt sammen. Bruk slikkepott til å røre med. Smør røra jevnt utover hele bakepapiret i et rektangel. Stek midt i ovnen 5 minutter.

Bland sukker og kakao som kaken skal rulles i. Strø det jevnt utover et eget bakepapir på størrelse med det som kaken steker på.

Ta kaken ut og legg den med «ansiktet» ned, og bakepapiret opp, opppå sukker- og kakaoblandingen sånn at det fester seg til det som blir utsiden av rullekaken. Løsne papiret på kaken litt i kantene. Hvis det er vanskelig kan du pensle papiret med litt iskaldt vann. Legg bakebrettet over kaken og la den avkjøles under der. Dette forhindrer at den sprekker etterpå når du skal rulle, og kaken holder seg myk og saftig.

Varm opp Marsala i en liten kjele og rør ut pulverkaffe i den. Avkjøl helt.

Pisk kremfløten nesten helt stiv sammen med melis. Pisk inn mascarpone og marsala-kaffeblandingen til kremen er stiv. Vær forsiktig så det ikke sprekker.

Ta forsiktig av bakepapiret på kaken. Smør kremen jevnt utover og rull kaken sammen, så stramt du klarer. Løft på papiret så kaken ruller seg fremover og klem forsiktig og jevnt med hendene så du får en fin jevn rull. Skjær av endene så du får pene snittflater i hver ende, og løft rullekaken over på et fat.

Pynt gjerne med kremdotter og bringebær. Og ved siden av er det makeløst godt med en kopp sterk kaffe.

%d bloggere liker dette: