Reise

Ruths Hotel i Skagen. Lys, luft og «lækkerier»

#annonse Danske badehotell har alt, også for regnværsdager. Det er kanskje derfor jeg liker dem så godt. For det er nå engang slik at nordiske somre ikke alltid gir oss det vi har bestilt utendørs. Fire årstider på én dag, en koffert pakket med alt fra ullgenser og vindjakke til badedrakt og solkrem. Som pustehull og oaser ligger da badehotellene der, nostalgiske og lune, over hele Danmark. Innbyr til besøk hele året, ikke minst fordi de også serverer god mat av høy kvalitet. Oftest ligger de som navnet tilsier ved havet, og det er noe helt eget ved å gå tur i vill vind ut mot åpen sjø, under dramatiske høst- eller vårskyer, før man kryper tilbake i hiet, nyter en kaffe eller et glass vin foran peisen sammen med en god bok, eller tar en tur i badstue før middag.

IMG_0935

Ruths Hotel i Gamle Skagen er et av Danmarks velrenomerte badehotell, og jeg var der nettopp på en presstur med VisitDenmark. Hotellet ligger like bak klitterne som stuper ned mot den dramatiske stranden og Skagerrak. Umiddelbart tror man selvfølgelig at Ruth var en trivelig og driftig dansk matrone, kanskje ikledd tresko og forstykke, men den gang ei. Ruth er et familienavn, og hotellet ble kjøpt og fikk sitt navn i 1917 av norske Johan Olaf Dahler og hans danske kone Dagmar. Dagmar var datter av Hans Christian og Emma Ruth som allerede drev det noe mindre Badepensionatet Vesterhus ved siden av badehotellet. Den romantiske historien om den norske sjømannen Johan Olaf og Emma Ruth, kan leses i sin helhet her.

IMG_0969

Kanskje har du sett den danske TV-serien Badehotellet? I gamledager var det å kunne tilbringe sommerferien på badehotell et tegn på at man hadde penger. I hovedsak var det borgerskapet som nøt saltvann, frisk luft, god mat og lyse netter ved vannet mens de ble vartet opp. Flere av stedene som eksisterer den dag i dag, var dessuten såkalte «kurbad» på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Man anså det som helsefremmende for både kropp og sjel å oppholde seg der. Skjønner jeg godt! Man må jo elske at danskenes sunne fornuft er tuftet på hygge.

IMG_0967

Gamle Skagen ligger trygt forvart fra sand og vann bak sanddyner dekket av skjør vegetasjon som gir fra seg en helt særegen glødende kulør når lyset treffer. Det nyere bysentrum ligger 3 km unna, og kan enkelt nås med f.eks sykkel. I dag bor det knapt en håndfull fastboende i Gamle Skagen, og byen er i hovedsak en ferieby. Det er ikke rart at kunstnerne i århundretskiftet 1800-1900-tallet valfartet til Skagen. Lyset og naturen er helt makeløst vakkert, og hele tiden forandrer det seg. Men uansett om byen gjemmer seg trygt bak disse gyldne dynene, endrer landskapet seg sakte men sikkert fysisk, flytter seg rent faktisk, noe huset på stranden i det øverste bildet vitner om. Så sent som i 1989 kunne man knapt se vannet fra dette huset. I dag er det på vei til å bli et Atlantis i miniatyr. En dag blir det slukt av sanden og havet det også. Derfor fikk Skagen-området også uvanlig mange fyrtårn i sin tid. Hver gang terreng, vann og landområder flyttet seg, måtte et nytt fyr bygges.

IMG_0957

IMG_0947

Ruths Hotel har hatt sine opp- og nedturer gjennom historien, men i dag peker pilene bratt oppover. Ikke minst valfartes det fra København-området i sommermånedene. Det danske kronprinsparet og deres sosiale krets har historie fra både byen og hotellet, men stedet holder et normalt prisnivå for gamle badehotell og er opptatt av at alle skal kunne finne hygge der. «Vanlige» folk skal også kunne ta seg en velfortjent pause fra hverdagslivet. Derfor er det nesten pålagt å ta seg minst én daffetur gjennom resepsjonsområdet, inn i baren kun iført badekåpe og dertil matchende badetøfler, for å kjøpe en øl som nytes i en av stolene foran peisen. Alt dette mens andre kanskje er stivpyntet i samme lokale og nyter en aperitiff før en bedre middag. En god miks av folk med ulike behov.

For meg er morgenbad før frokost et rituale som gjennomføres nesten uansett temperatur (om sommeren…isbading driver jeg ikke med). Tusle ned til stranden iført badekåpe, søvn i øynene, stillheten som bare slipper frem de viktigste lydene fra fugler som våkner, kanskje duften av nystekte rundstykker og wienerbrød fra en baker som ligger på veien. Kanskje det vakreste ved somrene jeg har tilbragt i Danmark opp igjennom.

Morgenmad serveres i lokalet ved siden av gourmetrestauranten, og har i tillegg til buffeten en à la carte meny med eggeretter og drikke. Etter to dager i riiiimelig frisk vind nå i april (ingen morgenbading!), gikk jeg for en vitaminshot med tranebær og ingefær. Den satt!

IMG_0732Et ordentlig badehotell har selvfølgelig badekåper og tøfler til sine gjester.

IMG_0936Sett deg her i badekåpa med en øl eller i pendressen med et glass champis.

Er man spesielt opptatt av fine dining er gourmetrestauranten med kjøkkensjef Dennis Juhl Jensen visstnok verdt et besøk i seg selv. Det skriver White Guide når de rangerer det de mener er Nordens beste restauranter. Denne er bare åpen i helgene, og var stengt da vi var på besøk, så jeg har ikke selv spist der. I stedet spiste vi en lekker og fresh 3-retters til vel anvendte 395,- DKK, i det mer uformelle brasseriet. Selv på en vanlig tirsdag i april (bildet er riktignok tatt utenfor åpningstid… 😉 )var det smekkfullt og høy stemning.

IMG_0914

Brasseriet serverer både lunsj og middag. Utsalg av eget morgenbrød (ja, morsomt ord på norsk…) har de også.

IMG_0925Vi er enige, brasseriet hos Ruths og jeg: Det behøver ikke være rødt til kjøtt!

IMG_0920Denne ideen skal jeg ganske enkelt stjele. Blåskjell som skje i bordsaltet. Skjellskje, skjeskjell…flere muligheter for ny-ord her.

Maten er en av tingene som skiller danske badehotell fra en del andre provinsielle hoteller både hjemme og ute. Kvaliteten er slik at man gjerne kan ta turen bare for å spise. Både lokalbefolkningen og andre litt mer langveisfra kommer gjerne utelukkende for maten, og derfor finner du ofte flere folk i restaurantene enn det finnes gjester på hotellet. Så hvis du ikke er gjest, kanskje bor du i sommerhus, campingvogn eller på pensjonat, unn deg en middag eller lunsj på byens badehotell. Det kan være kjærkomment etter mye frityrstekt fiskefilet, pizza på den lokale pizzeria, frikadellesandwich og hot dogs på ymse kroer og gatekjøkken. Ja, for disse finnes også i hopetall i Danmarks feriebyer. Danskene er ikke bare gourmet-gourmet, det tillater jeg meg å nevne, som halvt dansk…

IMG_0753Forrett: Ristede kamskjell à la Nage, krydderurter og tomat.

IMG_0757Hovedrett: Stekt kulmulle (på norsk «kolmulle», en fisk i torskefamilien mye brukt i Danmark) med grønnsaker, urter og sauce vierge.

IMG_0763Dessert: «Baba au rhum» (en kulinarisk klasssiker du må prøve!) med ananas, vanilje og pisket krem.

IMG_0928

Ruths Hotel er ikke et familiehotell, men barn er hjertelig velkommen. Vær bare obs på at bassenget kun har adgang for barn to timer om ettermiddagen. Men for oss voksne gjelder det jeg skrev innledningsvis: den nordiske sommeren kan være lunefull (selv om Skagen er et av stedene i Danmark med flest soltimer), og da er det deilig å ha et oppvarmet basseng med solsenger rundt, og en himling av glass hvor man kan ligge og glane på et skiftende skydekke, eller lese bok i bikini.

IMG_0867

IMG_0882

Romantikk, alenetid, venninne eller «guttetur», langhelg med tenåringen…det finnes mange utgangspunkt for et lite opphold på badehotell. Vil du ikke bruke en natt på båten til Fredrikshavn eller Hirtshals, kan du nå dessuten fly direkte fra Gardermoen til Ålborg med SAS. Turen tar knapt en time.

IMG_0721

IMG_0717

Lyst og rent, i all hovedsak dansk design, nordiske og avslepne farger slik som naturen rundt hotellet også har.

Først badekar, så bok og en kopp te. Hadde det vært en varmere måned, ville jeg satt meg ut på markterassen. 

Og så rett i loppekassa, som for anledningen er full av sommerfugl i stedet . God natt!

IMG_0800

Oppholdet ved Ruths Hotel har vært en del av VisitDenmarks program under en pressetur til Skagen.

2 kommentarer på “Ruths Hotel i Skagen. Lys, luft og «lækkerier»

  1. Deilig reportasje🧡

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: