Forskjellig Kake søtt

Sjokoladeostekake med kokos- og havrebunn

Spørsmålet dukker opp hver gang jeg har lagt ut en kake med nøttebunn og poengtert at den var glutenfri: hva med oss som har nøtteallergi? Vel, her kommer en liten godsak til dere som jeg er veldig fornøyd med. Så fornøyd at jeg kommer til å lage mange terter/kaker på denne måten fremover selv om det ikke finnes noen allergier her jeg bor.

Det hadde seg slik, at en følger på instagram lot seg friste av denne kokos- og nøtteterten med ostekrem, som jeg la ut for noen dager siden, men altså måtte hun ta hensyn til nøtteallergi. Slikt skal man ta på alvor. Da jeg fløy hjem fra Hellas i mai, fikk ingen på flyet lov til så mye som å tenke på nøtter engang, fordi en av de 400 passasjerene hadde nøtteallergi til tusen. Nøtta kan ta liv! Huttetu. Uansett, min instagramfølger lurte på om det kanskje gikk an å bruke havregryn i stedet, og det var jo et kjempegodt spørsmål som inspirerte meg rett inn på kjøkkenet for å teste det ut med det samme.

Svaret er : JA!

IMG_1564

Kokosen ble med denne gangen også, fordi den gir skikkelig god smak og fin tekstur i tillegg til sødme. Og så var det bare å justere seg fremt til riktig mengde havregryn opp mot smeltet smør. De trenger nemlig mer fett enn allerede fete nøtter gjør. Det ble særs vellykket! Jeg tok med et stykke til min gamle venn Truls, som i sin tur tok meg med på min første naturiststrandopplevelse i går, og han elsket kaken like mye som jeg elsket å gå med rumpa bar. Det vil si: ekte nyoppdaget kjærlighet. Vi hadde prosecco også. Kake, bobler og strandliv uten en tråd. Snakk om dekadent livsførsel på en torsdag.

Sjokoladefyllet med kremost her, er av en annen verden godt! glatt, men fast, og med en intens sjokoladesmak som ikke blir for søt fordi du får friskhet fra osten. Bruk en god sjokolade. Trenger ikke være den absolutt mørkeste typen i hylla, men velg en fra en god produsent. Da kommer den gode sjokoladesmaken godt til sin rett selv om du beveger deg helt ned på 60-tallet i kakaoinnhold.

Med norske jordbær i butikkene er det bare å pynte alt og alle med disse. Knallgodt opp mot både heftig sjokolade og kokos.

________________________________________________________________________________

Ingredienser til paiform på 24 cm

Bunn

150 g smør, smeltet

120 g havregryn

100 g kokosmasse

1/2 dl melis

2 ss kakao

 

Fyll

200 g smeltet mørk sjokolade (jeg brukte 66% Valhrona, men den kan inneholde spor av nøtter…sjekk alltid emballasje før du velger råvarer som skal gis allergikere.)

2 dl kremfløte

1 dl melis

200 g kremost

________________________________________________________________________________

Bunn

Hakk sjokoladen i biter og ha den i en bolle. Smelt over vannbad. Når sjokoladen er smeltet tar du bollen ut av vannet, tørker den kjapt og godt under, og lar sjokoladen vente/avkjøle mens du lager det andre.

Smelt smøret.

Ha havregryn, kokosmasse, melis og kakao i en foodprosessor. Hell smøret i en stråle ned i de tørre ingrediensene mens maskinen går. La det kjøre til alt har samlet seg. Bruk slikkepott og skarp ned fra sidene om nødvendig. Hell det så i en paiform (24 cm), helst med løs bunn, og press «deigen» jevnt utover og opp langs kantene. Sett i kjøleskapet.

Fyll

Pisk en løs krem av kremfløte og melis. Tilsett kald kremost og smeltet sjokolade. Sjokoladen bør ikke være varmere enn din egen kropp (andre regler for alle i overgangsalder eller med feber…)

Pisk forsiktig til en ganske fast sjokoladekrem og hell i den avkjølte paiformen. Bre jevnt utover med spatula eller slikkepott og pynt med jordbær eller andre friske bær. Bringebær er garantert en innertier!

Oppbevar kaken i kjøleskapet, men la den gjerne få temperere 5–10 minutter i romtemperatur før servering. Kaken kan også fryses til senere bruk. Helst uten bær.

2 kommentarer på “Sjokoladeostekake med kokos- og havrebunn

  1. Sikkert lurest å bruke en sjokolade uten spor av nøtter og peanøtter hvis man skal servere til allergikere. Ser at 66% Valhrona er merket med spor.

    • Selvfølgelig. Alle som har nøtteallergi må sjekke på emballasjen til sjokoladen hva som står oppgitt der, før de kjøper og bruker. Jeg brukte en som lå åpnet i skuffen min, og har ikke sjekket hver eneste sjokoladeplate på markedet for å finne anbefalinger til hvilke som ikke inneholder spor av nøtter. Har du kanskje noen konkrete tips til hvilke sjokolader som er trygge? 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: