Bærekraft Litt sunnere Småretter og forretter Suppe Vegetar

Kald agurk- og avokadosuppe med dill

Gazpacho er en suveren måte å få brukt opp noen grønnsaksrester på. Sammen med kefir eller yoghurt i blenderen, litt god olivenolje, kanskje en oppbløtt brødskalk, tilsmakt balanse mellom syre og sødme, og så sitter´n. I kokeboka mi Kjøttfri mandag har jeg to veldig gode oppskrifter på gazpacho. En rød og en grønn. Den grønne er min personlige favoritt, og balanserer perfekt sødme fra grønne druer opp mot syre fra blant annet kefir og sitron. Som de fleste vet, er gazpacho kald suppe. Det betyr, en sval reddende engel nå med sommervarmen. Digg når man trenger næring, men ikke orker de store varme måltidene.

IMG_1514

I mitt kjøleskap hadde jeg en halv slapp agurk, noen druer, ganske trist og vissen dill, snart inntørket stangselleri, brune avokadobåter…men du har kanskje noe annet! Så denne oppskriften er bare veiledende. Mengden kefir, olje og sitron jeg har oppgitt i oppskriften, gir i det minste en god indikasjon på hva du trenger av væske. Så vil jeg da som alltid si, at suppa er god nok til å gjøre innkjøp for i ens ærend. Kald agurk- og avokadosuppe trenger ikke bare være et resteprosjekt.

Hvis du ikke har lime eller sitron, kan du bruke en hver type eddik for å få syre og mer friskhet i suppa. Og har du ikke druer, kan du smake deg frem med litt sukker eller til og med ørlite grann honning. Har du ikke kefir, kan du bruke naturell biola, kulturmelk eller yoghurt.

IMG_1529

Det eneste jeg vil si du bør passe på, er å ikke blande inn grønnsaker med mørkere farge enn grønn her. Ikke dra inn røde ting. Da får du en guffen gusjebrun farge på suppa. Det er freshere hvis den bare er godt friskt grønn!

________________________________________________________________________________
Ingredienser til 4 porsjoner for forrett eller mellommåltid

2 dl kefir

1/2 dl god olivenolje

1 sitron eller lime, saften

1–2 hvitløksfedd

Ca 100 g grønne druer

1/2–1 agurk

1 avokado

2–3 stenger fra stangselleri

Dill

Salt og pepper

_______________________________________________________________________________

It´s a no-brainer:  Ha alle ingredienser i en blender og kjør glatt. Smak til og juster syre-sødmebalansen og konsistensen/tykkelsen.

Det er flott hvis alle ingrediensene er kjøleskapskalde, så er suppa sval med en gang og klar for servering. Ellers lager du den bare en halvtime før servering, og setter den til kjøling i kjøleskapet. Fryseren hvis du har mindre tid. Du kan også servere den med isbiter, slik en klassisk gazpacho ofte serveres.

Pynt med en ekstra sveip god olivenolje og noen urtedryss eller spiselige blomster. Jeg har brukt gressløk, både strå og blomst, og mer dill.

%d bloggere liker dette: