Noen har sagt at mandag var den mest idiotiske dagen å legge kjøttfri mandag til, fordi det er en dag da alle sitter igjen med rester fra helgen. Jeez! Noen stanser opp ved den høye muren og blir stående der maktesløse. Ser ikke de åpne portene på hver side. Velg en annen dag enn mandag da, for tusan! Vi lever i en liberal verden, grenseløs på alle slags vis. Ingen skyter deg med skarpt mellom øynene selv om du velger onsdag eller torsdag som dag med fokus på «grønn» mat. Lover!

At det ble til en kjøttfri mandag her i Norge, akkurat som i den engelskspråklige verden, er jo fordi vi snikaktig adopterte og oversatte direkte uttrykket «Meat Free Monday». Og i den engelskspråklige verden ble nok mandagen valgt til kjøttfrie glæder, fordi det gir en litt fiffig alliterasjon (bokstavrim) som gjør at det svinger noe mer av begrepet rent språklig. For til og med semiveggiser gir jernet for å forstå markedsføring og tilføre «konseptet» sitt flørtende bred appell…! Derav alliterasjon, altså. Også er det selvfølgelig en tanke bak at man starter matuka med å bevisstgjøre seg hva som går i brødsaksa. I tilfelle noen hadde glemt det, så har jeg forresten skrevet en hel kokebok full av oppskrifter tilegnet kjøttfri mandag. Og den kan kjøpes her.

Men joda, man har ofte rester igjen etter helgens utskeielser. Mine rester holder seg som regel helt til onsdag også, og står på ingen måter i veien for å ha en kjøttfri mandag, men hvis vi skal blunke, smile og gi lillefingeren til den som står og stanger hodet i den høye muren og ikke ser portene på hver side, så får dere her et tips til en smakfull og enkel måte å servere rester på:

Restebolle!

Herregud, et eget begrep. Tror jeg er først ute med det. Pionér, altså. Men ikke helt. For du har kanskje hørt om bibimbap? En koransk risrett som serveres som dette, og med speilegg på toppen. Men vi tar det videre derfra. Restebollen er fri og sulten fantasi med utgangspunkt i bibimbap,  poké bowl eller sushi bowl. Som navnet tilsier serveres maten i en bolle, og det skal være porsjonsbolle. Ikke en diger bolle på deling. For det beste av alt skjer etter at maten er pent anrettet som på bildet. Da er det bare å ta en spiseskje, rote alt ihop og spise det med samme skje rett ut av bollen. Jeg elsker dette! Å spise med skje gir fullstendig mening og lykke i 90% av alle nytelsesøyeblikk ved matbordet. Du får med deg mer av alle elementer i hver munnfull og kan virkelig blande smakene. Minimalt med pirking og glipper. Gaffelen? Spar den til de mer småborgerlige sammenkomster.

Basen kan for eksempel være ris, quinoa, bygg, couscous. Har du bare litt igjen av hver, så bland dem. Men tilberede dem hver for seg, det krever de nok. Les på pakkene.

Midtseksjonen kan for eksempel være stekte og rå grønnsaker, kjøtt- eller fiskerester, eller belgfrukter. I min bolle, den på bildet, brukte jeg rå hjertesalat, hodekål, vårløk og biffstrimler. Det var det jeg hadde, men du bruker en ok kombo av det du har som må spises opp før det vandrer bort i søppelbøtta helt selv.

Topping: Urter, nøtter, frø, kjerner, spirer… Enkelt og greit. Jeg har klart å hode liv i en helt ordinær mynteplante fra Bunnpris gjennom de varme dagene på balkongen (den vokser og vokser, helt utrolig), så jeg forsynte meg av denne, pluss litt koriander. Bruker du nøtter, kjerner eller frø, blir de enda mer smakfulle hvis du røster dem et par minutter på pannen først.

Sauser: Jeg synes det er godt med to typer. Én syrlig, frisk, salt og gjerne sterk. Og én mer kremet og feit. Da får du en fin balanse i smaksbildet. Jeg har alltid soyasaus og noe sitrus liggende, samt sesamolje, og hvitløk, og ingefær, og honning. Har du ikke sitrus kan du bruke en skvett eddik. Smak på sausen og få den i balanse. Jeg helte sausen over midtseksjonen av lagene, hovedsaklig kjøttet. Deretter tok jeg restene av korianderen der i vinduet, og kjørte den (stavmikser) sammen med majones og en skvis lime for å få et fett og kremet element i bollen. Til denne kunne det også vært topp å bruke opp rester av rømme, kesam, yoghurt naturell, majones, til og med litt kefir eller cultura. Har du en dært med kremost stående? Kjør den oppi den kremede sausen! Stavmikseren ordner jobben.

Så er det bare å benke seg til hvorsomhelst med sin bolle og skje, og kjenne på balansen i universet 😉

2 kommentarer på “Restebolle!

  1. annlaug

    nydelige kvinne som liker å spise m skje.jeg har en svakhet til. liker middad i vannglass.nyt sommeren.m.v.h.a

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: