Kjøttfri mandag Litt sunnere Salater Vegetar

Blomkålsalat med fjørfe og snadder

Grovrevet rå blomkål er en gullende god base i alle typer salater. Som couscous i både konsistens og utseende, og med en mild og rund smak som «alle» liker. Enkel å matche med alskens smaker. Må jeg skravle mye og lenge om hvor sunt blomkål er? Nei, jeg tror jeg vil nøye meg med å si at alle typer kål er noe av det sunneste vi kan spise. Blomkål også. Dessuten er det nå en «redd-blomkålen-aksjon» på gang. Har du fått med deg den? Mye god blomkål står i fare for å bli kastet, for ingen god grunn. Les mer om dette her.

Som jeg fortalte i dette blogginnlegget, kokte jeg høne i helgen og har mye både kjøtt og kraft som skal brukes. Kaldt hønsekjøtt au naturelle, kan være litt tørt, det må jeg medgi. Ei kald tørr høne må få hjelp fra…øh…visse lubrikater. For eksempel en deilig saus, eller majonesbase til sandwichsalater. Eller en enkel salatdressing som den får her.

Trikset for å gjøre denne salaten saftig og god, er å blande alle ingredienser godt med dressing, og la det stå og marinere en halvtimes tid i kjøleskapet før det spises. Da blir det litt mer fart på sakene. Rå blomkål blir akkurat som hønsekjøtt veldig glad for å få litt tid i noe fuktig med smak. Og hva betyr det? Jo, det betyr at denne salaten ikke bare er god som matpakke dagen derpå, den er genial som matpakke, eller som noe å forberede dagen i forveien til den sammenkomsten eller spleiselaget hvor alle skulle ha med seg noe.

Som alltid i en salat er det bare å droppe kjøttbiten hvis du vil ha det helt vegetarisk, og gidder du ikke koke høne, kan du frese opp litt kylling. Eller hva med å bruke reker? Bare et forslag.

Hvordan man koker høne og får 4 liter deilig kraft, kan du lese om her.

Om granateple: Det finnes to typer. En syrlig og en søt. Jeg foretrekker den syrlige varianten. Spør i butikken hvis de ikke oppgir på plakat hvilken type som ligger der til salgs. I såkalte innvandrerbutikker skiller man som oftes godt mellom de to typene. I norsk dagligvare er derimot et granateple bare et granateple som regel. Men bare spør.

_______________________________________________________________________________________

Ingredienser til 2 store middagsporsjoner eller 4 moderate

Salat

1 blomkålhode

300 g hønsekjøtt (evt. kylling eller reker)

1 lite granateple (eller vanlig eple, hvis du ikke finner granatvarianten)

1/2 agurk, i terninger

2 stangselleri, i terninger

2 vårløk, skivet

1 stor neve koriander, finhakket

1 stor neve persille (gjerne bredbladet), finhakket

1–2 never valnøtter, grovhakket

 

Dressing

1/2 dl olivenolje

3 ss eplecidereddik

1 ts flytende honning

salt og pepper

__________________________________________________________________________________

Vask blomkålen og fjern de grove bladene. Del den i større biter og riv disse grovt på rivjern. Sett gjerne rivjernet oppi en stor bolle, så slipper du finkornet blomkål utover hele kjøkkenet.

Hakk hønsekjøtt og grønnsaker i terninger. Rens granateplet. Ha alt i bollen sammen med blomkålcouscousen.

Pisk godt sammen ingredienser til dressing og bland det grundig inn i salaten. Sett gjerne kaldt en halvtimes tid, eller som nevnt til dagen etter.

Server med godt brød.

Uten høne er denne salten selvfølgelig også god som tilbehør til både stekt kjøtt og fisk.

%d bloggere liker dette: