Kake søtt

Fersken- og mandelkake

Med en gang malte mandler er involvert i en kake, blir jeg interessert. Da vet jeg at det nesten helt sikkert blir en saftig kake, og at den får et elegant smakssnitt fra mandlene. Italienerne bruker mye mandel i sine kaker og har fersken dinglende fra trær, så på mange måter er denne kaken et lite nikk til Italia smaksmessig.

De pokkers bananfluene er ikke bare glad i bananer, viser det seg. De er glad i all frukt jeg har stående fremme, så for å være helt ærlig ble denne kaken til fordi jeg ville kjappe meg å bruke ferskenene før jeg bli sinnsyk av fluene. Også hadde jeg innmari lyst på kake, da! Det vet dere som følger meg på Instagram og ser historiene mine der.

IMG_2196

Selv om ferskenene var modne, var de ikke såååå fulle av smak. Derfor ga jeg dem to minutter på pannen med smør og litt sukker. Da fikk jeg lokket frem mer av aromaene. Smak på frukten du skal bruke, før du bruker den. Da vet du bedre om den trenger litt hjelp med å blomstre, eller om den klarer seg helt selv. Har du veldig smaksrike saftige fersken, trenger de ikke en runde i pannen først. Da kan du bare dele dem i båter og legge dem rett i formen.

Jeg hadde ikke rosmarin da jeg kastet meg over dette prosjektet, men hvis du har det, så ta gjerne med et par kvaster når du steker ferskenene i panna. Da får de en lekker parfymering. Rosmarinen skal ikke være med i kaka.

__________________________________________________

Ingredienser  

6 fersken (+ 2 ss smør og 2 ss sukker til steking)

130 g sukker

150 g romtemperert smør

3 egg

1 dl helmelk

100 g finmalte mandler

100 g hvetemel

1,5 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

____________________________________________________________

Forvarm ovnen til 175 C.

Del ferskenene i to med en kniv: La kniven følge «sømmen» i skallet på frukten og skjær helt rundt, helt inn til steinen. Vri hver halvdel hver sin vei, og vips så har du to fine halvdeler. Fjern steinen og skjær hver halvdel i tre båter.

Stek ferskenen på middels varme med smør og sukker, to minutter. Hell dem i en paiform (27–28 cm) og fordel dem jevnt utover.

Kjør mandlene i en foodprosessor til de er finmalte. Jeg tar dem med skall og det hele. Hvis du vil bruke mandelmel, skal du ikke bruke den fettreduserte varianten.

Pisk romtemperert smør og sukker hvitt. Tilsett eggene ett og ett av gangen mens du pisker godt imellom.

Bland hakkede mandler, hvetemel, bakepulver og vaniljesukker sammen i en separat bolle først, og rør det så vekselvis sammen med melken i smør- sukker- og eggeblandingen.

Fordel røra på toppen av ferskenene i formen. Ja, det blir klumpete og klissete, men dette er en rustikk kake. Det vil også flyte utover og jevne seg til i ovnen.

Stek kaken på nederste rille i 40 min, på 175 C. Kaken er saftig og myk, og kan godt være litt klissen.

Server med krem eller vanilje-is.

2 kommentarer på “Fersken- og mandelkake

  1. Ååååå, denne kaka ble bare så utrolig god. Nok en innertier Maj-Britt!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: