Bærekraft Kjøtt

Chakchouka med god pølse og egg

Det ser ut som en trafikkulykke noen strødde koriander på, men smaker som 20 millioner i lotto og gjensidig forelskelse. Sånn er det. Stygg mat er ofte digg mat. Det har vi vært innom før. Man kunne stylet denne retten langt penere, men sannheten er at det er akkurat sånn som dette den blir seendes ut, hvis man følger oppskriften på en hverdag og har en sulten 14-åring trippende i bakgrunnen.

Jeg har en god vegetarisk oppskrift på chakchouka i kokeboka mi Kjøttfri Mandag, og den kan anbefales. Litt fastere i konsistensen fordi jeg der bruker ferske tomater, mens her har jeg brukt hermetiske.

Pølsene jeg har brukt her er med chipotle, og ervervet hos min nye favoritt: Indre Oslo Matforedling. Åh, der må dere gå inn på nettsiden og bli bedre kjent, synes jeg. To karer jeg kjenner bitte litt, som foredler kjøtt og stykningsdeler andre ofte forkaster (purke…) til de nydeligste ting. Hvis man først skal spise kjøtt, så spis kjøtt fra dyr som har hatt det godt. Bare se her (sakset fra nettsiden):

«Vi får våre purker fra den biodynamiske bonden Heinrich Jung på Solør i Hedmark. Der lever de lange og gode liv ute på åkrene, hvor de får ete økologisk fôr og får rote i åkrene etter høsting. De bader, ruller og sover og griser, slik griser liker best. Og for å toppe det er det naturlig inseminasjon med ekte råner.

Heinrich driver helhetlig og produserer grønnsaker, storfe og svin. Det er avgjørende for oss å ha en god dialog med bonden. Vi liker å vite hvilken rase grisen var, hva den spiste og hvordan den tilbrakte sine siste timer, og drar så ofte vi kan på besøk for å hilse på de sjarmerende dyrene.

Purkene våre blir fraktet til slakteriet i enebinge. De får også enerom på slakteriet – noen ganger med musikk – for at dyret skal være avslappet før de avlives etter økologiske kriterier. Det er viktig for oss, ikke bare på grunn av dyrevelferd, men det gir også mindre stresshormoner og melkesyre i kjøttet. Og det gir bedre mat.»

Gå inn her og les mer på nettsiden, så kan du også melde deg inn i pølseklubben deres (som har langt mer enn pølser…). Da får du mail når de har nye varer som kan bestilles i Vips, og så henter du dem i Brugata i Oslo, der så og si alle verdens busser og trikker passerer, sammen med et bredt tverrsnitt av Oslo´s befolkning. Håndverk, kvalitet, digg, lokalt, bærekraftig, småskala. Økologisk og biodynamisk. Amen.

____________________________________________________________

Ingredienser 2 rause porsjoner

300 g god pølse, gjerne rå

1 stor løk, i strimler

2 små paprika (rød og gul, rød og grønn…ditt valg), i strimler

3 hvitløksfedd, grovhakkede

1/2 rød chili (kan sløyfes)

1 boks (400 g ) hakket tomat

2 ts spisskummen

2 ts paprika

1 ts timian

1 laurbærblad

1 ts sukker

salt og pepper

2–4 egg (hvor mange orker dere?)

Frisk koriander

__________________________________________________________

Brun pølsene i litt olivenolje, to minutter på hver side. Dette er med på å gi smak. Ta pølsene ut og legg til side.

Bruk en jerngryte, eller annen tykkbunnet gryte. Fres strimler av løk og paprika i olivenolje på middels varme til de er myke og blanke, ca 5 minutter. Tilsett hvitløk og chili, og la dem steke med et minutt. Ha i de tørre krydderne. Fres et minutt og tilsett hakket tomat og sukker. Rør godt sammen og smak til med salt og pepper.

Legg pølsene i sausen og dytt dem nedi. Sett på lokk og la det hele småputre på lav varme i 10 minutter. Sjekk underveis om du må spe med litt væske (enten vann eller kraft/buljong).

Flytt pølsene litt til side i gryta og lag noen groper til eggene. Knekk eggene i hver sin grop, sett på lokk og la det putre videre til eggene har koagulert. Det tar ca 5 minutter, og alt kommer an på hvor flytende du liker hvite og plomme.

Dryss frisk koriander over og server. Jeg hadde hummus og brød ved siden av. Det var intet mindre enn perfekt. Tok feil av spisskummen og garam masala til hummusen, så den endte opp med garam masala. Ble faktisk godt, og kan anbefales 🙂

4 kommentarer på “Chakchouka med god pølse og egg

  1. Adele Hansen

    Enig i at Magnus og co lager sykt bra kjøttprodukter!

  2. Dette ser sinnsykt godt ut, men jeg må nok lage det uten koriander 😉 Og så må jeg få meldt meg inn i den pølseklubben!

    • Haha, Shanna 🙂 Sleng korianderen på dør du, darling. Pølseklubben er makelaus. Har akkurat hentet skikkelig tørrsaltet og bøkerøkt bacon. Nammmm 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: