Frokost

Granola av bokhvete

Det er storartet ironi når et glutenfritt produkt har «hvete» i navnet. For bokhvete har nøyaktig ingenting å gjøre med hvete, og derfor heller ikke med gluten. Bokhvete er genetisk en nøtt, med opprinnelse i Asia, nærmere bestemt Kina. I malt utgave som mel, er den hovedingrediens i for eksempel japanske sobanudler og russiske blinis. Men her hos meg havnet den lille nøtta i sin hele form, i en granola. Og intet mindre er det faktisk den beste granola jeg har laget.

IMG_2251

På bildet over her kan du se hvordan bokhvete ser ut, hvis du er usikker. Den er hard sånn i rå form, så den må bløtlegge, ristes eller kokes før den brukes. Til granola holder det å bløtlegge den en halvtimes tid i kokende vann. Null stress.

Ikke overraskende har bokhvete-nøtta en nøtteaktig smak, og den metter dessuten godt og gir noe solid å tygge på. Jeg synes den tilførte helt super tekstur og smak til granolaen, og dessuten er den sunn.

Du får tak i hel bokhvete på helsekosten eller i supermarkeder med godt utvalg. Spør gjerne om de kan bestille, hvis du ikke finner. Og du, i Sverige får du det på de store butikkene der du kjøper alt det andre når du er på harryhandel. Bare et lite tips. De har mer enn flesk og billig frossen kyllingfilet, svenskene. Ta en titt på de «sunne» og «alternative» tørrvarehyllene deres neste gang. Mye gøy der.

___________________________________________________________

Ingredienser

200 g bokhvete

2,5 dl kokende vann

50 g chiafrø

50 g sesamfrø

50 g linfrø

50 g gresskarkjerner

100 g mandler, grovhakket

2 ss olivenolje

1/2 dl honning

en klype salt

______________________________________________________

Ha bokhveten i en bolle og hell over det kokende vannet. La det stå og svelle 30 minutter. Hell ferdigsvellet bokhvete i en sil og la vannet få renne godt av.

Forvarm ovnen til 150 C varmluft, og kle to stekebrett med bakepapir.

Bland alle øvrige tørre ingredienser med bokhveten. Maser inn olje og honning til slutt. Jeg bruker hendene. Synes det er det enklest. Også lar jeg det være noen større og mindre ansamlinger av frø og kliss, så det blir en fin og variabel struktur på granolaen.

Fordel blandingen på de to stekebrettene, bre utover og stek begge brett samtidig. Først en runde på 15 minutter, bytt så plass på brettene og stek en runde til i 15 minutter. Rør et par ganger underveis så det blir jevnt stekt, og pass på at det ikke blir svidd. Ovner er så forskjellige. La det stå og avkjøle og dehydrere godt på benken før du har det over på rent glass eller boks med tett lokk.

1 kommentar på “Granola av bokhvete

  1. Spennende! Denne skal jeg prøve ut. Supert at du lager glutenfrie produkter innimellom, da vi har en datter med cøliaki:-)

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: