italiensk Kjøttfri mandag Risotto Vegetar

Risotto med smørstekt jordskokk og Västerbottenost

Jeg synes Västerbottenost er noe av det beste. Den salte, nøtteaktige, runde, lagrede smaken er like god på ristet brød som i varme retter. Og jeg erstatter gjerne parmesan med denne svenske osteperlen når som helst det trengs. Kjøkkensjef og stjernekokk Björn Svensson (Fauna, og nå Michelinrestaurant Galt) har nesten alltid ei litta bit eller et riv med Västerbottenost et sted i sine menyer. Og det slår alltid riktig ut. Masse oste-umami som jeg nå også har lirket inn i denne retten.

Her skal dere få en måte å bruke jordskokker på igjen, og selv om jeg har lagt mine smørstekte, ovnssprøe jordskokker på toppen av en risotto, så kan du fint bruke dem som tilbehør til mye annet også. Tenk på dem som en potet. Bare med litt større sex appeal og zing.

Jeg hadde en baconbit som måtte brukes før den takket for seg, så derfor er den med her.  Og i helgen kokte jeg hønsekraft og hadde derfor verdens beste kraft å lage risotto på. Men bare dropp bacon helt, og bytt ut hønsekraft med grønnsaksbuljong/kraft, hvis du vil gå helt veggis. Sier vel i grunnen seg selv, gjetter jeg,

_________________________________________________________________

Ingredienser til 2 porsjoner som hovedrett

Smørstekte jordskokker

5–6 jordskokk

2–3 ss smør

 

Risotto

200 g risottoris

50 g bacon

2 sjalottløk, finhakket

8–9 dl hønsekraft (evt. buljong/kraft av kylling eller grønnsaker)

50 g Västerbottenost

salt og pepper

___________________________________________________________________

Forvarm ovnen til 220 C.

Skrell og skyll jordskokken og del den i små terninger. Stek dem i pannen med alt smøre, på ganske høy varme, til de begynner å mørne og få litt farge. Hell dem sammen med smøret over på bakepapir på stekebrett og bak helt møre i ovnen, ca 20 minutter. Ha såpass høy varme at de crisper seg til og blir brune og fine. Pass på at de ikke svir seg.

Stek finhakket sjalottløk og bacon i olivenolje på middels varme til løken er myk og baconet brunt. Tilsett risen og la den surre med et minutt mens du rører. Hell på kraft så det akkurat står litt over risen. La det småputre på middels til svak varme mens risen absorberer væsken. Når risen har drukket nesten alt, heller du på en ny omgang med kraft. Du trenger ikke røre hele tiden, men la varmen være såpass lav at det ikke brenner seg fast mens det står og småputrer. Rugg litt på gryta innimellom og rør forsiktig. Riskornene skal helst ikke røres i stykker.

En perfekt risotto skal være bitte litt flytende, ha riskorn med noe bit i fremdeles (al dente) og skal ikke være en tung klump som kan modelleres på tallerkenen. Se bildet øverst i saken.

Trekk gryten av plata og rør inn finrevet Västerbottenost.

Server risottoen med en gang, toppet med smørstekt jordskokk rett fra ovnen + smøret de har stekt i (som er litt brunt nå), og et ekstra dryss med ost.

%d bloggere liker dette: