Drikke Frokost Litt sunnere

Smoothie med grønn te, mynte og bringebær

Fryktelig yndig i sin rosa kulørte uskyldighet. Men syndefullt god, det kan jeg love. Bringebær og mynte tar friskhet til et nytt nivå, og fordi denne smoothien med grønn te ikke er spesielt tjukk i konsistensen, er den en god frokostdrikk for de sartere sjeler. Personlig vokser de tjukkeste smoothiene i halsen på meg om morgenen, selv om brødskive med salami og majones ikke gjør det. Forstå det den som kan.

Er du derimot en som vil ha mer «fast føde» i glasset, så kan du bare tilsette en ekstra banan her eller litt flere bær. Noen lettkokte havregryn går også an. Smak deg frem og finn din perfekte versjon som er tilpasset din gane og hals.

I morgen er det nok tilbake til jobb for mange. Selv har jeg levd i et vakuum helt siden den første varmen traff oss i mai, og sommeren har gått mest med til å skrive (mer om det en annen gang når tiden er moden) og holde seg i ro. En underlig sommer har det vært. Og den fortsetter for mitt vedkommende et par uker til.

Selvfølgelig har det vært deilig med varmen som vi lengter etter mesteparten av året, men jeg er likevel fylt med en intens uro over at det er så lite balanse i det vi bys fra oven. Familien min i Skjåk som driver landbruk, har også fått et par bekymringsrynker til. Og det til tross for at de er vant til tørke. Skjåk er nemlig et av Europas tørreste steder, like tørr som Sahara, vanligvis. Men i år har de vært tørrere.

Å vanne fra digre spredere som henter smeltevann fra bekker på fjellet, er helt vanlig og nødvendig i Skjåk. Og da jeg var liten var det slik vi kjølte oss ned i sommerferien, fetterne mine og jeg. Å løpe gjennom det iskalde smeltevannet som ble pumpet ut i jevne stråler over jordene. Men selv for de durkdrevne Skjåk-bøndene har denne sommeren skapt bekymring da det begynte å lakke og li. Smeltevannet tok slutt, bekkene fra fjellet ble tørre og mer vann måtte hentes fra Ottaelva. NRK har en fin sak om dette her.

Det er mye vi tar for gitt. Jeg tror vi skal slutte med det, ganske med det samme.

_____________________________________________________________

Ingredienser til 2 glass

3 dl grønn te med mynte

2 dl kefir

2-3 dl frosne bringebær

1 stor banan

1 ss honning

_____________________________________________________

Brygg te god tid i forveien, gjerne dagen før, sånn at den rekker å bli kald. Jeg lar min te trekke minst 10 minutter for å få den sterk. Vannet bør ikke holde mer enn 70–80 grader når du brygger. Sil og oppbevar på flaske med tett kork i kjøleskapet.

Ha alle ingredienser i en blender og kjør glatt. Smak eventuelt til med mer honning, ekstra banan eller en skvis sitron, hvis du ønsker.

%d bloggere liker dette: