Fisk

Pai med røkt fisk og potetmoslokk

Er dette faktisk en pai? Når det ikke er noen form for deig involvert? I Storbritannia ville de sagt yes! Her i Norge ville vi kanskje bare kalt det en fiskeform med potetmoslokk. Samma det. La oss kalle det for det det faktisk er: en skikkelig god fiskemiddag med røkt fisk som alle kan like. Jeg synes alle typer røkt fisk liksom er havets bacon. Lett å elske.

En sånn form, eller pai, er suveren til alle slags rester av fisk. Jeg brukte ikke rester denne gangen, men kjøpte et durabelig stykke røkt blåkveite fra min gamle sponsor og favoritt Dyrket.no, så derfor ble det røkt fisk her nå. Bare trekk fisken i vann like under kokepunktet, rensk vekk skinn og bein, og så er det klart. En god ting, er at en slik pai kan gjøres rimeligere når man bruker skiver av fisk istedet for filet. Skiver er som regel billigere enn filet. Du kan helt fint gjøre fisken klar kvelden før paien skal lages, og oppbevare ferdigtrukket, ferdigrenset fisk i kjøleskapet natten over. Potetmosen kan du også gjøre klar. Så er det bare å montere og bake paien dagen etter. Kanskje et tips til gjestemiddag av det uformelle slaget?

0ECC8433-E772-4140-9348-CDE4D1738B34

Hvis du vil bruke beinfri filet i terninger, er det bare å putte den i sausen i sin rå form, og forlenge steketiden i ovnen med ca 10–15 minutter. Vær da klar over at den rå fisken kan avgi mer væske enn den ferdigkokte, så sausen vil kunne bli tynnere.

A76D74AE-8A70-4405-81AD-264C7E215911

Som dere ser har jeg fjonget det til og brukt sprøytepose til potetmosen. Det trenger du ikke, men for å være helt ærlig synes jeg det er lettere med denne metoden, enn å skulle smøre mosen jevnt utover med en slikkepott.

Hvis du ikke bruker røkt fisk, kan du gjerne ha oppi en god kvast med dill. Bruker du derimot røkt fisk, er dillen litt bortkastet da den milde smaken drukner i den røkte smaken fra fisken. Klok av skade her…

_____________________________________________________________________________

Ingredienser 3–4 personer

Potetmos

500 g potet (melen type til mos)

1,5–2 dl helmelk

1 egg

2 ss smør

30 g revet parmesan

salt/pepper

 

Fiskepai

1 toppet raus ss smør

1 liten purre, finhakket

1 toppet raus ss hvetemel

5 dl helmelk

100 g spinat

2 ts engelsk sennep (Colemans)

500 g ferdigrensket fisk

salt pepper

____________________________________________________________________

Potetmos 

Kok potetene møre uten skall i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe av på plata. Bruk en potetmoser og mos potetene med smøret (bruk aldri stavmikser på potetmos, da blir den seig). Spe med melken til du har en glatt og fin mos som ikke er for tørr og ikke er for våt. Hvor mye melk du trenger kommer også an på hvor melne potetene er, og hvor mye de «drikker» av væsken. Rør kraftig inn egg og parmesan i mosen.

Fiskepai

Lag først den hvite sausen. Fres finhakket purre på middels varme i smør, i en kjele. Purren skal bli myk og blank. Pass på at den ikke blir brun. Ha i mel og rør det inn i purren. Hell på melk og skru opp varmen. Bruk visp nå, så du får vekk klumper, og la den hvite sausen koke godt i 5 minutter under omrøring. Ha i sennep og spinat og rør til spinaten har falt sammen i sausen. Vend fiskebitene inn til slutt.

Hell fiskerøra i en smurt ildfast form (ca 23cm) og topp med potetmosen i et jevnt lag. Enten fra sprøytepose eller bare i ditt eget abstrakte mønster med sleiv :). Hvis du ikke bruker pose, så lag et riflete mønster på potetmosen med en gaffel. Det vi vil ha her, er en litt sprø, brun skorpe på toppene.

Bak midt i ovnen på 200 C, i 20 minutter, eller til potetmosen har fått en fin, brun farge. Avhengig av hvor kraftig ovnen din er. Du kan også bruke grillelement et minutt helt til slutt.

Server paien med grønne erter og/eller kokte gulrøtter. Eller kanskje bare en råkostsalat?

%d bloggere liker dette: