Reise

Tog og småtips til Stockholm

Jeg har skrevet og snakket meg varm om toget til Stocholm før, men jeg får liksom ikke nok av den turen. Ikke før er jeg hjemme igjen, så vil jeg ut på samme tur atter en gang. Jeg tror det handler om følelsen av å virkelig reise. Å kjenne og se at jeg tilbakelegger distanse. Å reise sammen med tiden i stedet for å trosse den. Å ta toget til Stockholm gir meg en større følelse av virkelig å ha vært på tur, enn for eksempel å fly til New York eller Paris. Det er sikkert en liten hjerneskade jeg har, men jeg omfavner den.

Har du vurdert å ta toget neste gang du skal utenlands? Jeg har flere venner som prøvde interrail i sommer. Med barn. Det har jeg lyst til å prøve neste år. Men nå skulle det først handle om tog til Sverige. For et slikt kan man altså ta direkte fra Oslo. Og i tillegg til å være det desidert mest miljøvennlige valget av transport, så er det rimelig og ganske så behagelig. Fem timer tar turen fra du stiger på på Oslo S, til du står smask midt i Stockholm sentrum. Hvis du velger den avgangen som går direkte. Ikke noe surr, ikke noe «møt opp en time før», ingen kroppsvisitering, ingen lange transportetapper til og fra flyplasser, ingen køer, ingen slusing, venting på bagasje, eller undring over hva som er lov å ta med som såkalt «håndbagasje», og minimalt med stress. Med mindre man får maur i rompa av å sitte og lese en god bok i fem timer eller drikke kaffe eller vin eller øl og surfe på mobilen. Da er ikke tog noe særlig. Kanskje er man en sånn som føler at livet forsvinner som sand mellom hendene hvis man ikke er i konstant hvileløs og hurtig bevegelse. Da skal man definitivt velge å fly til Stockholm.

Det ironiske er at toget kunne gått enda raskere, hvis den norske regjeringen hadde prioritert å oppgradere togskinnene i detta landet. Det går rykter om at de jobber med saken. Toget til Svenska Jernvegar er nemlig et hurtigtog. Men et slikt nymotens tog (ja, jeg er ironisk…) trenger nymotens skinner. Det har vi ikke så mye av her i Norge, dessverre. Så Stockholms-toget humper avsted via Kongsvinger, karrer seg over svenskegrensa, og skyter deretter fart som en pil på svensk side, hvor det endelig lever opp til navnet sitt. Dette er forøvrig de svenske konduktørene flinke til å understreke når de annonserer den minste forsinkelse over høytaleranlegget. «På grunn av togskinnene på den norske siden av grensen….» 🙂 

Et par norske journalister testet en gang hva man sparer av tid ved å ta fly. Mener de landet på cirka en halv time spart. Sukk. Det er jo som å få et helt liv til i gave…30 minutter.

IMG_2553
Hotell Hellstens Malmgård

Før Olivia og jeg dro, ba jeg om tips til rimelig og koselig hotell i Stockholm, på Facebook. Et hotell som ikke skulle slå meg konkurs, skrev jeg. Det var ikke lett. Hotell i Stockholm er ganske enkelt skitdyrt, hvis du vil ha det en smule mysigt. Men med tips fra en svensk bekjent om hotellkjeden Hellsten, fant jeg et koselig og forholdsvis rimelig hotell som het Hellstens Malmgård.

IMG_2468
Resepsjonsområdet

Gammalt og skeivt, akkurat slik jeg liker det. Tregulv, gamle kakkelovner, lave tak, rå murvegger og humpete brostein i gårdsrommet. Bygningen er fra 1770, og det sier vel sitt. Et pussig, men svært koselig sted for et par netter. God og innholdsrik frokost, virkelig. Jeg gikk for det rimeligste dobbeltrommet og fikk to netter for to personer, til rundt 2600,- SEK, inkludert nydelig frokost. Det er ikke verst i Stockholms-målestokk.

IMG_2336
Sjekk det tregulvet, da!

IMG_2323

Hotellet ligger på Södermalm, og bare to minutters bedagelig gange fra T-banestoppet Zinkendamm. Der går den røde linjen (nr 13/14) som stopper på alle vesentlige stasjoner i sentrale Stockholm. Genialt! Bare minutter unna Mariatorget, Gamla Stan, Slussen og T-Centralen, Östermalmstorg og Karlaplan.

IMG_2335
Elsker brede vinduskarmer man kan sitte i.

Ellers er jo Söder en kjempekoselig og særdeles populær del av Stockholm, så her kan du gjerne bruke mye av tiden. Du bor midt i smørøyet av retrobutikker, second hand, design, deilige lokale caféer og restauranter, småbutikker og parker. Ifølge matbloggerkollega Anders Husa ligger byens beste falafelbar i Hornsgatan, som er like ved hotellet. Min gamle favoritt Pelikan, som serverer deilig raus svensk husmannskost, ligger også på Söder.

Den var dessverre stengt da vi ville innom denne gangen, så da ble det Bakfickan på Operakällaren istedet. Et populært lunsjsted for lokale og turister, rett bak Operaen, ikke overraskende. Her må jeg alltid innom. De har himmelske köttbullar med fløtesaus og silkemyk potetmos, og ellers et bredt utvalg av svenske spesialiteter, også med dagens rett. Det siste gikk jeg for da vi var innom. Stekt flesk sto på menyen, og så kunne man velge det i kombinasjon med enten løksaus og poteter (hvilket jeg valgte), raggmunk (potetpletter/rösti) eller blodpudding. Mitt hjerte banket doble slag av lykke! Eller av høyt blodtrykk..same-same.

8415F960-965A-4629-8941-83F787A8D3AA
Gubbene har lunch på Bakfickan.

IMG_2343

DFC21E22-565C-46C3-9F62-26804CCEA7C0
Köttbullar med fløtesaus og potetmos.

IMG_2346

Litt kultur ble det også. I år er det 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres så klart behørig ved de fleste relevante kulturinstitusjoner i Sverige. Også på Dramaten. Så hvis du er i Stockholm i 2018, så er det nå du skal gå i teater, hvis du ikke har gjort det tidligere. Olivia og jeg så «En natt i den svenske sommaren», et stykke av Erland Josephson (1923–2012), en av Bergmans mest brukte skuespillere. Og så er det jo vår egen tidligere teatersjef ved Nationalteatret, Eirik Stubø, som har regissert det. Anbefales varmt for alle som vil undres over, og utfordres i synet på livet og kunsten, hva det koster å gi begge deler det de fortjener på hver sin kant. Norske Stubø er forresten nå teatersjef ved Dramaten. Heldiggris. Kan spise stekt flesk med løksaus eller raggmunk hele tiden, han.

F38B900F-11ED-4D3D-AE67-12412575AC5C

Og så, helt til slutt: Tenk at sjølvaste Kanelbullens Dag fant sted mens vi var i kanelbollens hjemland. Det er ikke til å tro. Uvitende snublet vi ut av hotellet den siste dagen, ut i en by som duftet av kanelbolle overalt. Jeg tuller ikke! Vi fikk slafset i oss et eksemplar på den trendy caféen Vurma, i hipsternabolaget Hornstull (de har filial i Vasastan også). God kanelbolle, men alt det andre som ble spist av lunsjkreasjoner på bordene rundt oss, og menyen på veggen, virket også fristende. Godt utvalg av vegansk og vegetar, og slik det så ut: Fresht og generøst. Skal helt klart testes neste gang.

B34A4385-1159-4BF7-A60C-731D191D6CC9
Hippe café Vurma har godt utvalg av vegetar og vegansk mat også.

A3B7A80B-EBE3-41FD-8A45-034D6BDD9CFA

9AEB2B80-2EA3-44AD-B94E-A6D9001E88C3

4 kommentarer på “Tog og småtips til Stockholm

  1. eiriknewth

    Stockholm er og blir favorittbyen (sorry, København!) Og togturen er, som du sier, en opplevelse i seg selv. Man får jo med seg landskapet underveis (nok en gang i motsetning til fly). Tross mangelen på fjell og fjorder er det en fin opplevelse å betrakte den sørsvenske glesbygden mens man nyter kaffen og maten i bistrovognen (SJ ligger også her et godt stykke foran NSB). Hyggelig å se bilder av Olivia, du får hilse fra gamlenaboene på Tøyen!

    • Hei gode gamle nabo! Jeg elsker simpelthen den turen, og Stockholm. Er glad i Køben også, men er jo genetisk forankret der nede. Blod og vann og alt det der. 😉 Som du sier, på ingen måter spektakulært landskap som farer forbi, men så fint likevel. Har pekt meg ut mang en gul eller rød stuga mens jeg satt og så drømmende ut av vinduet. Hils masse til Ashebir og Jorun! Stor klem

  2. Stockholm er en av mine favoritthovedsteder i Europa. Så vakker. Grisedyrt med hotell, ja. Kan anbefale «Klas på hørnet», Victory hotell , Sven vintappare (litt dyrt) og flere av hotellbåtene. Har fått gode priser på flere av disse, men det svinger enormt i Stockholm. Clarion på Sødermalm kan også ha gode priser. Ikke sjarmerende i det hele tatt, men bra beliggenhet og god standard.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: