Kjøtt kosemat

Pølser i Guinness-og løksaus

Jeg drar til skogs. Oftere enn før, men før var det aldri. Så kanskje går jeg nå bare normalt hyppig i skogen, hvis vi bruker norsk målestokk. Jeg pakker sekken tidlig og har ingen fiksfakserier på mat- og drikkefronten. Kaffe med melk på termos, og et par skiver med ost eller salami i matpakka. Kanskje et kokt egg. Kanskje en sjokolade. Det er noe i det nedstrippede som gjør at fokuset får ligge et annet sted enn på smaksløkene, for en gangs skyld. Det er litt deilig akkurat nå. Det samme gjelder bekledningen. Jeg gir blankt faen i hvordan jeg tar meg ut, fancy turklær og utstyr. Hvis det er behagelig og funksjonelt, så er det godt nok. Hvordan man ser ut på tur burde ikke rokke ved naturopplevelsen eller eget selvbilde.

Stillhet. Jeg velger stier der nesten ingen andre går. Og hvis jeg tør (fordi jeg fremdeles er en nybegynner på turgåing), skjærer jeg av det som finnes av sti og kravler meg innover og oppover skråninger, lyng, kvist og kratt. Bikkja Bobby jumpende rett bak, med de korte beina på den lange dachsekroppen. Noen ganger må han bæres fordi skogbunnen når ham langt over hodet.

Han er forresten litt mørkeredd. Stopper hvis ettermiddagen har innhentet oss og trærne tetter seg til der fremme. Gudene vet hva som finnes bak neste sving, tenker han vel. Så bærer jeg ham litt igjen, gjennom det skumleste. Vakthunden min.

Men selv om matpakka i sekken er enkel, har jeg lumske planer for en bedre middag hjemme, senere. Sånn som denne retten her med pølser i en fyldig og mørk Guinness-saus. Å drikke Guinness som det brygg det er, klarer jeg ikke. Selv ikke etter fem år boende i Irland. Den er for tjukk og bitter. Men i mat og kaker synes jeg den er fortreffelig.

Jeg brukte pølser fra min pølsedealer Indre Oslo Matforedling, men du kan selvfølgelig bruke en hvilken som helst rå pølse, selv om jeg anbefaler IOM´s pølseklubb som du kan bli medlem av her. Og joda, du kan også bruke pølse som ikke er rå/fersk.

__________________________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

600–800 g rå/fersk pølse

200 g aromasopp

2 løk, hakket

2 ss hvetemel

2,5 dl Guinness

4 dl oksekraft/buljong

1 ts honning

1 laurbærblad

1 real tjofs med frisk timian

Noen dråper sukkerkulør

Salt/pepper

________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Kjør halvparten av soppen i en foodprosessor til den er helt finhakket. Fres den med løken i en god klunk smør, til løkken er myk og soppen brun. Ha på melet og fres et minutt til, før du heller på øl og kraft/buljong og bruker visp for å unngå klumper.

Ha i honning, laurbærblad og frisk timian, og la sausen koke kraftig under stadig visping, 3-4 minutter. Tilsett noen dråper sukkerkulør.

Trekk gryten av plata og ha pølsene i sausen. Dytt dem nedi. Sett på lokk og la det hele brase ferdig i ovnen på 200 C i 20–30 minutter.

Skjær resten av soppen i skiver og fres den på høy varme til den er brunet og fin. Tilsett gjerne litt smør midt i stekeprosessen. Fordel den stekte soppen over de ferdig braiserte pølsene.

Server med en god potetmos og engelsk sennep.

TIPS: Hvis du vil, kan du gjerne ha et par finhakkede grønnsaker i sausen også. En gulrot i små terninger, litt sellerirot eller persillerot er godt her.

%d bloggere liker dette: