italiensk Kjøttfri mandag Risotto Vegetar

Risotto med bakt gresskar og salvie

#reklame Jeg har det litt med olivenolje som jeg har det med vin: står forholdsvis usikker foran hyllene og lure lenge på hva jeg skal velge. Ikke hjalp det på prosessen foran hyllene da pressen avslørte i fjor at det jukses over en lav sko i olivenoljebransjen, dessuten. For hva vet vel jeg om de som produserer det jeg bruker noen liter av i året til matlagning? Jeg vet minimalt eller nada. De som lager oljen er langt avsted i utlandet med sine olivenlunder og presserier, og som regel ansiktsløse. Og igjen, som med vin, er det store forskjeller i kvalitet og smak på olivenolje.

Men så!

Så ble jeg spurt om jeg ville prøve olivenoljen til Raymond og Rebecca som bor i Spania og lager oljen sin selv. Ja visst søren ville jeg det! Stor entusiasme…og litt nervøsistet. For hva vet vel egentlig to utflyttede nordmenn om olivenoljeproduksjon? En hel del, skulle det vise seg, etter første skjefull inn i munnen. Nam! Fruktig, rund, mild og behagelig smak av nyslått gress og tydelige peppertoner i ettersmaken og svelget. Knallgod! Jeg nøler ikke med å anbefale.

IMG_3545

Fordi jeg selv er så begeistret for denne ekstra jomfru olivenoljen, og hele greia til Raymond og Rebecca, har jeg ordnet det sånn at dere får 100,- kr i rabatt på hver boks dere bestiller, hvis dere bruker rabattkoden «spiselandslaget». Du kan bestille nederst på hjemmesiden deres ved å klikke her! Dere får også 100,- kr i avslag på frakt, ved bestilling av 3 bokser eller flere. For når du er ferdig med å fylle opp ditt eget olivenoljelager: Hva med å gi noen matglade venner eller familiemedlemmer en skikkelig smakfull, unik og kul kvalitetsolivenolje til jul? Bare et tips sånn i forbifarten 🙂

Jeg synes det er både gøy og tillitsvekkende å kunne få olivenolje levert fra to personer jeg har sett ansiktet til, og som byr på seg sjæl og hjertebarnet sitt. Hvis du vil bli bedre kjent med de to dyktige entreprenørene i Andalucia, så les om dem på den lekre hjemmesiden deres her! De leier også ut rom i huset sitt, og Gudene skal vite at jeg gjerne skulle ligget og slanget meg ved det bassenget i det landskapet.

IMG_3532

Men nå må vi ha litt mat.

Jeg har laget en oppskrift som bruker olivenoljen både varm og kald: Risotto med bakt gresskar og sprø salvieblader. Jeg baker gresskar med olje i ovnen, sprøsteker salvieblader og har til slutt noen edle dråper av oljen på toppen av den ferdige risottoen. Perfekt alt sammen!

_____________________________________________________________________

Ingredienser 4–6 porsjoner

1 flaskegresskar

Salvieblader med stilk

En god klunk med Raymond og Rebbeca´s jomfru olivenolje

salt

———–

300 g risottoris

1 stor løk, finhakket

3 hvitløksfedd

Ca 1,5 liter hønsekraft eller grønnsakskraft (evt buljong)

50 g parmesan eller Västerbotten-ost

Salt/pepper

Salvieblader, så mange du vil til sprøsteking

___________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 C. Kle et stekebrett med bakepapir.

Del gresskaret i to på langs og fjern kjernene i midten med en skje. Skjær hver halvdel av gresskaret i skiver (ca 2–3 cm tykke) og fordel dem utover bakepapiret. La det regne godt med olivenolje over, ei god klype salt og noen salvieblader. Bak midt i ovnen på 200 C, i 20–30 minutter. Gresskarskivene skal bli møre, men ha litt bit. Trenger ikke bli like møre som til f.eks suppe.

La gresskaret avkjøle litt, og rens vekk skallet med en kniv eller bare dra det av med fingree. Skjær kjøttet i terninger og sett til side.

Så risotto:

Stek finhakket løk og hvitløk i olivenolje på middels varme til løken er mykt. Tilsett risen og la den surre med et minutt mens du rører. Hell på kraft så det akkurat står litt over risen. La det småputre på middels til svak varme mens risen absorberer væsken. Når risen har drukket nesten alt, heller du på en ny omgang med kraft. Du trenger ikke røre hele tiden, men la varmen være såpass lav at det ikke brenner seg fast mens det står og småputrer. Rugg litt på gryta innimellom og rør forsiktig. Riskornene skal helst ikke røres i stykker.

En perfekt risotto skal være bitte litt flytende og ha riskorn med noe bit i fremdeles (al dente).

Varm opp godt med olivenolje i en liten panne eller liten kasserolle. Ha i salviebladene og la dem frese seg sprø. Det tar bare noen sekunder. Ta dem ut med matpinsett og legg dem på tørkepapir.

Rør inn gresskarterninger i risottoen og la dem varmes igjennom. Rør inn finrevet parmesan eller Västerbottenost, og server risottoen med sprø salvieblader, finrevet ost og noe gode dråper olivenolje over retten helt til slutt.

TIPS: Hvis jeg skulle servert kjøtt til denne risottoen, tror jeg helstekt kylling ville stått øverst på lista mi.

%d bloggere liker dette: