Kjøttfri mandag Litt sunnere Reklame Salater Småretter og forretter Vegetar

Julens beste rosenkålsalat med bygg, granateple og ost

#reklame En god salat med en god dressing synes jeg hører hjemme på et eller annet bord selv om det er jul. Rosenkål er kanskje ikke det du forbinder mest med salat, men jeg skal få deg på andre tanker ved å fortelle deg at rosenkålen er en jovial røver som ønsker andre smaker velkommen med åpne armer. Det skulle man kanskje ikke tro, for den er vel mest kjent for å ha en nokså distinkt både smak og lukt når den kokes eller dampes. Noe som i sin tur har gjort den til hovedrolleinnehaver i manges verste barndomstraumer ved matbordet.

Men i sin rå form snakker rosenkålen i et ganske annet toneleie. Da er den ikke en streng tante med briller på nesen, men en mild, imøtekommende og åpenhjertig kul kusine.

I denne salaten kan du uten problem også blande inn rester av for eksempel pinnekjøtt. Eller rester av kalkun og and. Helt nydelig! Utover det synes jeg det er en fin gest til de av gjestene til julefrokost som ikke spiser kjøtt eller av andre grunner har «noe sunt og grønt» skrevet i blikket, å ha en real og god salat som metter. Og det gjør denne! Både ost (masse umami der, dessuten), nøtter og byggryn gir en sånn metthetsfølelse man fortjener i jula. Eller kanskje du vil ha salaten i lefse eller tortilla med rester av ribbe og en rømmeklatt? Bare et forslag fra meg. Eller bruke den som et freshere alternativ til den klassiske waldorfen der ved siden av kalkunen…?

Og så var det dressingen. Da er oljen viktig, hvis du virkelig er opptatt av god smak. Her har jeg laget en frisk vinaigrette med en skikkelig god ekstra jomfru olivenolje som jeg vil anbefale alle å unne seg selv eller noen andre i julegave. En olje som smaker, men ikke slår knockout på munnhule og andre ingredienser. Fruktig, rund, mild og behagelig smak av nyslått gress og tydelige peppertoner i ettersmaken og svelget. Og det morsomste er kanskje at den lages av to norske ildsjeler i Andalucia: Rebecca og Raymond som driver Finca La Colina

Superkul emballasje, supergodt innehold. Har du alle gavene i hus, forresten? Det har ikke jeg, men jeg prøver å kjøpe mest mulig av små selvstendige butikker og produsenter. Jula er ekstra viktig for slike, hvis skal de overleve resten av året. Og det vil vi jo at de skal! Så når du kjøper fra Raymond og Rebecca i Andalucia, vet du at dette er et kvalitetsprodukt som er laget av to modige nordmenn i mariusgenser som elsker det de holder på med, og er hel ved. Hvis du vil lese mer om Finca La Colina kan du klikke her. Deilig sted!

IMG_3545

___________________________________________________________________

Ingredienser til ca 6 porsjoner på koldtbord med flere retter

1 dl ukokte byggryn

400 g rosenkål

1 granateple

1 liten rødløk, i tynne skiver

60 g valnøtter, grovhakket

50 g pecorino eller parmesan, finrevet (eller annen fast ost, gjerne av geit- eller sauemelk)

Frisk estragon og/eller kruspersille etter smak, finhakket

Dressing

1 dl ekstra jomfru olivenolje fra Finca la Culina

4 ss eplecidereddik

1 raus ss flytende honning

salt og pepper

_____________________________________________________________

Kok byggrynene som anvist på pakken. det tar som regel 20 minutter i saltet vann. Hell av vannet når de er møre, og avkjøl helt.

Rens og vask rosenkålen. Ta av de styggeste bladene helt ytterst. Finsnitt rosenkålen, gjerne på mandolin.

Bland rosenkål og avkjølte byggryn sammen i en bolle. Pisk sammen ingredienser til dressing. Massér rosenkål og byggryn med dressingen, og la det så få trekke på benken ca 15 minutter, så smakene får satt seg.

Rens granateplet. Synes du det er vanskelig? gå inn på instagramkontoen til Vidar Bergum, og finn hans film på «høydepunkter» som viser deg en super måte.

Bland alle øvrige ingredienser med rosenkål og hyggryn, og smak salaten til med salt og pepper.

5 kommentarer på “Julens beste rosenkålsalat med bygg, granateple og ost

  1. Finner jeg rosenkål i morgen, blir det denne til sildebordet! Med mindre du har noen andre forslag? Og noen heldige får olivenolje av nissen. 🙂
    God jul!
    Hilsen Hedda

  2. Dette var salaten sin! Supergod, vakker, og morsomt å bruke rosenkål på en ny måte. 🙂

  3. Et vidunderlig veggisløft i jula – veldig god! Og – den er svært holdbar. Har vært middag, restemat – og matpakke i dagevis her – og like god hver gang! Den skal få komplettere nøttesteka i år – og redde følsomme mager når studentene fra Grunerløkka kommer hjem til mor!
    Sissel

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: