søtt

Safranfudge med hvit sjokolade og pistasjenøtter

Jeg har plenty pent å si om våre svenske naboer, blant annet at de er rause med bruken av safran når det nærmer seg jul. Der merker man at de ligger lenger mot øst enn både Norge og Danmark. Men de evinnelige lussekattene alle maser om i disse dager, de faller jeg dessverre ikke på rompa av, og hopper glatt over. Safranfudge, derimot…himmel!

Det var i fjor på denne tiden at jeg smakte safranfudge for første gang. I et gigantisk antikt godteriskap, i spisesalen på pensjonat Styrsö Skäret, der sto de sammen med annet snop i vakre skåler. Selv om jeg var proppmett etter å ha smakselsket meg gjennom et av de mest imponerende svenske julebord jeg har sett, måtte jeg bare smake på disse dypt okergule myke karamellene med aura av tusen og én natt.

Det ble ikke bare med den ene biten. Jeg var forhekset.

Siden da har jeg med jevne mellomrom sendt safranfudge en romantisk tanke. Hadde den vært på sosiale medier ville jeg stalket den med hete og åpenbart flørtete meldinger.

I min egen oppskrift har jeg lagt til pistasjenøtter, både for smak, tekstur og farge. Har du, eller noen du vil gi dem til allergier, så bare dropp dem.

_________________________________________________

Ingredienser til ca 20 biter

3,5 dl sukker

3 dl kremfløte

1/2 dl h-melk

1/2 dl lys sirup

1 ts safran

25 g smør

100 g hvit sjokolade

100 g usaltede pistajsenøtter

_________________________________________________

Kle en brødform (10X30 cm) med bakepapir.

Ha sukker, kremfløte, melk, sirup og safran i en gryte, fortrinnsvis teflon/non-stick. Kok opp under omrøring. La det så fortsette å koke på middels varme under periodevis omrøring, til massen når 115 C. Dette er viktig. Bruk et godt og presist termometer. Og det tar minst 20 minutter, nærmere 30.

(Hvis du er utålmodig på dette punktet, eller tidligere har brukt en annen oppskrift som ikke spesifiserer temperaturen du skal opp på for å få den riktige fudgekonsistensen, så får du noe søtt og helt greit middelmådig godteri til slutt, kanskje litt kornete og seigt, men det er ikke fudge! Fudge er glatt, porøs og smelter på tungen. Kjemien her er viktig, altså. Nok vann fra fløten/melken må få tid til å evaporere, og sukkeret må få en sjanse til å karamelisere. Vil du lese grundig om hvorfor? Vær så god, her er en artikkel på Forskning.no.)

Trekk gryten til side når du har nådd 115 C, og rør inn det meste av hakkede pistasjenøtter (spar en del til toppen), hvit sjokolade og smør. Rør sammen til smør og sjokolade har smeltet. Hell massen i den kledde brødformen og strø flere pistasjenøtter over toppen. Bruk en slikkepott og klem dem litt ned i fudgen, så de sitter.

Avkjøl og skjær deretter i terninger.

Oppbevar i en tett boks i romtemperatur.

5 kommentarer på “Safranfudge med hvit sjokolade og pistasjenøtter

  1. Forslag til billig og bra presist termometer mottas med takk:-D
    GoD JuL!

  2. OMG! Det var godisen sin det! Takk for oppskrift 😊

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: