Frokost Litt sunnere Tilbehør Vegetar

Bakt eple med honning og nøtter til yoghurt og havregrøt

Det er ikke lang tid igjen for de norske eplene i butikk nå, så skynd deg. Og hvis du vil gjøre en morsom blindtest og bare snuse deg frem til en verdig kandidat, så gjetter jeg at du ender opp hos summerred. En ganske ny eplesort som dufter slik vi skal minnes epleduft den dagen vi dør.

Summerred er god å bake til mos fordi den er det som på fagspråk kalles «middels fast i kjøttet». Det betyr for oss vanlige folk at den er bitte litt melen. Men ikke mye, og ikke vemmelig! Epleprodusentene våre vet at småmelne epler ikke akkurat er et godt innsalgspoeng til det brede lag, så jeg skjønner godt at de ikke vil ta det ordet med i markedsføringen. Men det betyr egentlig bare at en slik type eple bringer andre kvaliteter inn i matlagningen, som de med «sprøtt og fast kjøtt» ikke gjør. Som poteten, kan du si. Der er det også forskjell på bruksområder. Den kokefaste, stivelsesrike nypoteten er for eksempel deilig når den er nykokt i eget skall, men helt håpløs til potetmos hvor den forvandles til tjukt klister når den moses. Sånn er det også med epler. Og med folk. Vi har ulike kvaliteter. Alle kan noe, men ingen kan alt.

Du kan jo tenke på det neste gang du smaker et litt melent eple og vil forkaste det. Kanskje har det talenter som bør få skinne i kjøkkenet, og kanskje er det ikke bare et tradisjonelt «spiseeple» som skal holde doktoren unna.

IMG_3774

Jeg hadde et stort fat fullt av disse duftende rubinene, og bestemte meg for å bake dem uten skall i ovnen, sammen med honning, nøtter og smør. Jeg fikk nemlig så lyst på noe nytt og godt til å ha på havregrøten til frokost. Og med inspirasjon fra den fabelaktige boka «Grøt på ville veier», kom det vann på den kreative mølla.

IMG_3760

Da formen kom rykende og velduftende ut av ovnen etter ca 20 minutter, ble det vanskelig å styre seg, så jeg måtte ha en smakebit prompte. Det ble på yoghurt med litt av bokhvetegranolaen min som du finner oppskrift på her. 

IMG_3785

Epletoppingen min egner seg til flere ting. Men hvis du skal oppbevare den i kjøleskapet til senere bruk, så vil smøret herde og den egner seg da best til varm havregrøt i ettertid, hvor den smelter sakte utover igjen. Mmmm! 🙂 Eller på risgrøt?

Du kan erstatte smøret med noen kveiler god olivenolje, så kan den brukes på kald yoghurt også etter oppbevaring. Eller bare droppe fettstoffet. Ingen krise. Jeg bare elsker litt smør på havregrøten, serru.

IMG_3795

Jeg har ikke brukt noen krydderier her, fordi jeg ville ha en ren base. Er ikke alltid jeg har lyst på kanel, ikke sant? Men hvis du vet at du vil ha kanel hver morgen, så kan du selvfølgelig bake eplene med krydderet. Litt nellik og muskatnøtt er også passende. Og vil du ha den ultimate eplekakefølelsen, kan du røre inn rosiner når formen er tatt ut av ovnen.

Hm, jeg er også helt sikker på at disse eplene vil synge som englekor hvis de blir lagt på toppen av vanilje-is når de er lune. Halleluja!

_________________________________________________

Ingredienser

700 g eple

100 g nøtter (jeg brukte usaltede cashews)

1/2 sitron, saften

1 dl flytende honning (men smak på eplene hvor søte/sure de er. Tilpass etter det)

2 ss smør (evt. olivenolje)

1 klype salt

Evt. krydder som kanel, muskatnøtt, kardemomme, nellik…

___________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Skrell eplene og del dem i båter, uten kjernehus selvfølgelig.

Ha eplebåtene i en ildfast form sammen med nøttene. Fordel sitronsaft, honning og smør utover. Gi det hele en klype salt. Hvis du bruker saltede cashewnøtter, holder det lenge med saltmengden fra disse.

Bak midt i ovnen på 200 C, i ca 20 minutter, til eplene er myke.

Spis opp med en gang, eller oppbevare på rent og tett glass i kjøleskapet.

%d bloggere liker dette: