Kjøttfri mandag Litt sunnere Småretter og forretter Vegetar

Tomatpai med grov bunn og cottage cheese

Verdens kjedeligste vintertomater blir sexy og sublime i en godt laget pai. Jeg har et par skikkelige snadderpaier og quicher (oppskrift på ekte quiche finner du her) med riiiikelige mengder smør her på bloggen, men denne gangen er bunnen og fyllet litt sunnere. Smak er alltid viktig, og jeg har spist en del grove paier som ikke var noe særs smaksmessig. Bunnen blir lett litt sånn våt papp-aktig i smak og konsistens, så her har jeg knadd frem en versjon som er digg!

La oss kalle det en hverdagspaibunn.

IMG_5286

Jeg har altså erstattet en del av fettstoffet i deigen med cottage cheese. Jepp, det er bare å måpe! For det er egentlig verdens kjedeligste produkt når det står helt alene. Men akkurat som en middels god korist i et band, blir cottage cheese knallbra i samspill med andre talenter.

Når melet inneholder mer fiber og du bruker proteinrik cottage cheese, sier det seg selv at denne paien metter bedre og lenger enn en pai laget bare med siktet hvete og smør. Perfekt i matpakka og til lunsj, altså. Jeg skal ha med en stor bit på jobb i morgen, sammen med salat. Hæggeguuuuud så dyktig!

Utover det: Tomatene gir jeg en real tørn under grillen før de puttes i paien, for da får de mer smak…og det trenger de på denne tiden av året. Rødløk kan erstattes med vanlig løk, så klart. Eller kanskje har du en purre liggende og slenge…?

______________________________________________________________

Ingredienser 10–8 porsjoner (22–24 cm paiform)

Bunn

100 g fin sammalt hvetemel

100 g siktet hvetemel

100 g smør eller margarin

100 g cottage cheese

en klype salt

Fyll

5 tomater, delt i to–tre store biter

2 ss balsamico

1 ss olivenolje

2 rødløk, i skiver

2 egg

2 ss kesam

2 ss cottage cheese

2 ss hakket soltørket tomat

2 hvitløksfedd, knust

Finhakket frisk timian (ca 1 ss)

Et riv med muskatnøtt

Salt og pepper

____________________________________________________________

Bland sammen meltypene og saltet. Kna med lette hender inn smør/margarin (jeg brukte Olivero Steke og Bake) og cottage cheese. Samle det hele til en deig og pakk den i plast. Legg deigen i kjøleskapet mens du gjør klart fyllet.

Del tomatene i to og fjern stemmen (der stilken har sittet). Det verste jeg vet er å få denne harde kvistaktige sneipen i munnen når jeg får servert tomat!

Legg tomatene jevnt utover i en ildfast form med snittflaten opp, og drisle over olivenolje, balsamico og salt. Legg ved noen timiankvaster også. Sett midt i ovnen, og bruk helst funksjonen grillelement + varmluft, 220 C. Følg med! Ta formen ut når tomatene har fått ok farge, etter ca 15 minutter.

Ta deigen ut av kjøleskapet og skru ovnen over på vanlig over- og undervarme, 200 C. Klem deigen ut i en paiform (22–24 cm, gjerne med løs bunn), og prikk den med en gaffel. Stek midt i ovnen i 20 minutter.

Pisk sammen egg, Kesam, cottage cheese, soltørket tomat, hvitløk, frisk finhakket timian, muskatnøtt, salt og pepper.

Fordel tomatene og rødløkskiver på den forstekte paibunnen og hell eggestanden over. Ja, det skal bli fullt!

Stek midt i ovnen på 200 C, i 40 minutter.

Der har du en god, sunn og mettende pai til både middag og lunsj. Salat og dressing på siden, yes. Kanskje en klatt rømme eller Kesam? Et riv med parmesan til slutt?

2 kommentarer på “Tomatpai med grov bunn og cottage cheese

  1. Tusen takk for mange gode tips og inspirerende oppskrifter! Jeg følger med 🙂 Denne fikk jeg sepsielt lyst på. herlig!

    • Tusen takk! Det blir jeg så glad for å lese. Og i lige måde, vil jeg også si. En riktig god påske til deg og dine, «myggwiz» 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: