Bakst Kake Litt sunnere søtt

Peanøttsmør- og banankake

Peanøtt og banan: En av mine favorittkomboer i den søte delen av matverden. Derfor kan jeg hamre innpå uante mengder av denne kaka, eller brødet, hvis jeg ikke legger bånd på meg selv. Supersaftig, passe søt, passe tung, et hint av salt. Da er det kanskje greit at raffinert sukker er byttet ut med en knert honning, og at hvetemel er erstattet med sammalt fin hvete og havregryn. Ett hakk opp på sunnhetsskalaen med en gang.

Stjerne i boka og akkurat det alle med et søtsug leter etter.

IMG_5335

Når du lager kake med godt modne bananer, trenger du knapt en kilde til søtt fra noe som helst annet. Bananene er som regel søte nok i seg selv. Hva peanøtter angår, så er den usaltede varianten innafor når vi snakker om nøtter for helsas skyld. En liten håndfull hver dag er brillefint! Men på toppen av kaka her har jeg brukt saltede peanøtter for smakens skyld. Perfekt med et slør av salt opp mot det søte. I kakerøra bruker jeg peanøttsmør av det grove, naturlige slaget med godt over 90% nøtter, og null palmeolje eller sukker. Den økologiske varianten fra Mills er helt topp og inneholder bare økologiske peanøtter og ei klype havsalt. Rimelig er den også, sammenlignet med varianter fra mer «fancy» produsenter.

IMG_5334
Servert med en klatt gresk yoghurt

Om noen kjappe uker går vi inn i mai måned. For mitt vedkommende er dette én eneste stor kakebonanza-måned med nasjonaldag og dugnader, samt en fin rekke av bursdager i nærmeste familie. Jeg synes ikke kaker på død og liv skal være så forbasket sunne. Man skal kose seg med alt fra tid til annen. Men hvis det blir mange og mye av det over tid, kan det være kjekt å få til noen varianter som er litt snusfornuftigere i innholdsfortegnelsen sin. Kanskje kjenner du dessuten noen som har ekstra hensyn å ta? Du kan gjerne skjære denne kaken i skiver og pynte skivene med en klatt pisket krem eller kesam og friske bær. Et lite serveringstips der, som gjør den enda mer kakete.

Ellers er dette brødet deilig som noe søtt til kaffen midt på dagen, eller til frokost. Er du som meg (og mange andre…) går du ned i en Gud-bedre-så-trøtt-jeg-plutselig-ble-dal, i 14-tiden hver dag på jobb. Unn deg et stykke av denne da. Ikke doctors order, men Maj-Britts. Kaffe eller te attåt, så er du høy igjen på et kvarter.

_______________________________________________________________________

 Ingredienser 

350 g modne bananer (ca 3 stk)

150 g godt peanøttsmør

1/2 dl flytende honning

3 ss olivenolje

2 egg

1 dl Kesam (ja, du kan også bruke mager type)

150 fin sammalt hvete

100 g lettkokte havregryn

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker eller vaniljessens

70 g saltede peanøtter til toppen

___________________________________________________________

Sett ovnen på 160 C, og kle en brødform (ca 10X20cm) med bakepapir. Ha bananene i en stor bolle og mos dem godt. Tilsett peanøttsmør, honning, egg, olivenolje og Kesam og pisk det godt sammen.

Rør inn mel, havregryn, bakepulver og vaniljesukker til du har en jevn røre. Bruk håndkraft så det ikke blir for hardt pisket.

Hell røra i formen kledd med bakepapir og dryss over grovhakkede peanøtter. Klem dem litt ned i røra så de får feste. Stek kaken på rist midt i ovnen i 1 time og 10 minutter. Følg med underveis, for ovner er så ulike. Hvis nøttene på toppene blir veldig brune, så flytt kaken til nederste rille og legg over et bakepapir på toppen.

Avkjøl og skjær i skiver før du sjekker om klokka er 14.00 og det er på tide med litt påfyll på tanken.

%d bloggere liker dette: