Kake Litt sunnere søtt

Sviske- og mandelbrownie

Saftig, porøs, sjokkolokkodiggeligg og med et langt lykkelig liv på kjøkkenbenken (svært holdbar)…hvis den overlever sjokoholikernes plyndring. Her er en brownie med smak og tekstur som sitter midt i blinken, og det til tross for at den hverken inneholder mel eller smør. Gode Gud, hvor skal dette ende? 

Det ender i himmelen, ikke minst fordi du velger en god sjokolade i røra.

Jeg har sett flere oppskrifter på brownie med svisker og mandler på nettet, så idéen er ikke min opprinnelig. Men jeg bifaller alle som bruker mandler i kakebaking, altså, for det er alltid godt. Fint for den som ikke tåler gluten også, og helt på nett med mange nøtteallergikere, siden mandler en en kjerne og ikke en nøtt. Men forhør deg med den du eventuelt lager dette til som kan ha nøtteallergi! Vi er så ulike…

Det morsomme med svisker her, i tillegg til å være søte og saftige, er at de har en frisk snert hengende igjen fra en fortid som plomme. Det gjør seg godt, for alle med en fortid er straks litt mer interessante. De tilfører også en hyggelig mørk smaksdybde, og hvis du er opptatt av fiber…uff nei, dit går vi ikke. 

I ingredienslista ser du at jeg ikke har spesifisert hva slags søtningsmiddel som skal brukes. Jeg sier bare at det skal være 1 dl med søtt, så kan du velge helt selv. Selv brukte jeg mørk sirup, som sammen med sviskene ga en ørliten anelse av lakrissmak til sluttresultatet. Ellers kan du bruke brunt sukker, hvitt sukker, lys sirup, honning, lønnesirup (veldig godt, men også ganske kostbart…) eller en blanding av ymse.

Kaken holder knallhardt på den gode teksturen og smaken over flere dager, hvis du pakker den i en tett boks. Jeg oppbevarte min på kjøkkenbenken, men putt den gjerne i kjøleskapet hvis du har plass.

_______________________________________________

Ingredienser

80 g finmalte mandler + en neve, grovhakket til topping

1 toppet ss kakaopulver

1 toppet ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

200 g svisker

100 g mørk sjokolade (minst 66% og av god kvalitet)

2 egg

1/2 dl olivenolje

1 dl med søtt (lys sirup, mørk sirup, lønnesirup, sukker, honning…du kan velge)

____________________________________________________________

Kle en kakeform/ildfast form (ca 22cm X 28cm) med bakepapir og sett ovnen på 175 C.

Kjør mandlene i en foodprosessor til de er finhakkede. Ha dem i en bolle og bland dem med kakao, vaniljesukker og bakepulver.

Kjør sviskene i foodprosessoren til de er grovhakket. Det går fort!

Smelt sjokoladen. Du kan gjøre det over vannbad, eller forsiktig og sakte i en liten kasserolle hvis du følger med. 

Pisk eggene godt med olivenolje og sirup. Ha det i bollen med de hakkede mandlene, sammen med svisker og smeltet sjokolade. Rør godt sammen med sleiv eller slikkepott.

Hell røra i denne kledde formen, fordel hakkede mandler over toppen og stek brownien midt i ovnen på 175 C, i 25 minutter. Den skal være litt kladdig, som seg hør og bør for en brownie, men ikke rå. Sjekk med en kakepinne.

%d bloggere liker dette: