Du begynner sikkert å bli smådreven på å spise grønnere hvis du har fulgt meg en stund. Men her kommer et triks til alle nybegynnere, eller skeptikere: Bytt ut minst halvparten av kjøttdeigen med linser og grønnsaker i middagsfavorittene dine. Du vet, de typiske: Bolognese, taco, burger, kjøttboller. Det er en kjempefin og myk start for å tusle avsted mot målet om å spise mindre kjøtt. Små skritt tar deg også fremover, hvis du tar mange nok. Ikke sant? Og det blir ofte en hyggeligere tur med sånne små skritt, i stedet for å spurte og spy underveis mens du blir skreket til fra sidelinjen av verdensmestere.

For noen uker siden gjesteblogget jeg hos inspirerende «greenfluencer» Anja Stang. I hennes Green House fikk jeg tømt meg for litt oppbygget frustrasjon over det jeg synes har utviklet seg til å bli en surrete, kranglete og tidvis opportunistisk debatt rundt et grønnere kosthold. Det har en tendens til å bli for ensporet, både fra grønnskollinger og kjøtthuer. Liten evne og vilje til å forstå andres livssituasjon og utgangspunkt. Liten vilje til et foreløpig kompromiss, som egentlig er det første og viktigste som må skje før skuta kan snus skikkelig. Debatten dreper matlysten og matgleden, og jeg tror den får mange «vanlige» folk til å føle seg som idioter og slabbedasker som ikke bryr seg nok, eller ikke helt får til å være med på «det grønne skiftet». Jeg anbefaler deg å lese hele kronikken min her.

Dere vet selvfølgelig at jeg er 100% tilhenger av å kutte kjøttkonsumet radikalt (både for miljø og helse), men jeg synes det er jævlig viktig (beklager banningen, mamma), at folk får tid og mulighet til å områ seg. Dessuten er jeg tilhenger av et så variert kosthold som mulig. Et kosthold med et bevisst, ydmykt, gammaldags måtehold i alle ledd. Litt kjøtt (fra hele dyret, et dyr som ikke har lidd), litt fisk (fra bærekraftige fiskeslag), mye fra planteriket (helst i sesong og fra egne rekker), belgfrukter, meieriprodukter (ikke alltid de feiteste), grove kornvarer, noe søtt og slaskete og kos i ny og ne.

I 1958 spiste hver nordmann i gjennomsnitt 48 kg kjøtt i året. Hva tror du det har økt til i dag? Makabre 80,7 kg! Tenk litt på det. Nesten 100 kg kjøtt hvert år inn i hver gapende kjeft ved middagsbordet. Nesten en fordobling siden foreldrene mine var unge. Og det er de mest usunne kjøttproduktene det går mest av. Farseprodukter og bearbeidede produkter. Ja, jeg vet. Det smaker ofte dødsdigg, ingen tvil. For eksempel kjøttdeig. Det bare elsker vi! For det kan liksom alltid bli middag av kjøttdeig. En middag alle spiser uten å mukke.

Og med alt det sagt, er vi tilbake ved trikset jeg vil dele: Bytt ut mengden kjøttdeig med grønnsaker og linser i de største middagsfavorittene. Tar du fifty-fifty med kjøttdeig og linser/bønner + grønnsaker, har du jaggu meg halvert inntaket kjøtt på ett måltid. Men du har ikke gått glipp av proteinene. De har du erstattet med proteiner fra belgfruktenes rekker. Ikke verst.

Føles det ikke fint å tusle sånn stødig mot et grønnere mål? Husk å nyte utsikten underveis!

___________________________________________________

Ingredienser 4–5 porsjoner

200 g kjøttdeig eller karbonadedeig

200 g røde linser på boks (ferdigkokte, altså)

1 løk, finhakket

2 store gulrøtter, revet

2 hvitløksfedd, knust

1 egg

2 ss griljermel/strøkavring

Salt og pepper

1–2 ts tørkede urter (jeg tar en blanding av tørket timian, oregano og et knip med tørket estragon)

__________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Ha alle ingrediensene i en bolle og kna dem riktig godt sammen. Jeg bruker hendene.

Form boller med en spiseskje som du dypper i vann, og legg bollene i en ildfast form eller på et stekebrett kledd med bakepapir.

Stek bollene ca 20 minutter midt i ovnen, til de er gjennomstekte, og gi dem gjerne to minutter i en varm stekepanne med litt olivenolje rett før servering. Da får de finere stekeskorpe.

Server bollene som de er eller ha dem i en tomatsaus til pasta, brun saus til poteter, fløtesaus til ris…slik du pleier å servere kjøttboller. De på bildet har fått følge av stekte grønnsaker, pasta og pesto. Enkelt og greit.

 

%d bloggere liker dette: