Litt sunnere Pasta Vegetar

Grønnsakspasta med erte- og myntepesto

Hverdagspasta med grønnsaker! Hva hadde jeg gjort uten den? Her skal dere også få et triks som gir en litt sunnere pesto fordi noe av oljen er byttet ut med kokevann fra pastaen der det er stivelse. Godt og genialt! Nigella gjør også dette med ymse av sine kalde pastasauser. Det samme gjør visst horder av eldre italienske husmødre, hvis dere trenger ytterligere overbevisning. Kanskje fordi vann er billigere enn olje, men også gir den mengden væske man trenger…?

Hva slags grønnsaker du ellers vil bruke, er opp til deg. Jeg gikk for brokkoli, men hadde aspargesen vært i sesong, ville jeg nok valgt den sammen med ertene. Kanskje lynstekt dem? Hatt dem hele på toppen?

Hvis du har fulgt meg en stund, så vet du at fullkornspasta aldri var min greie i gamledager. Nuvel, andre boller på hjemmebane med den nevnte livsstilsendringen.

I innlegget om Tusenkornsbrød, hintet jeg om at gode gamle Grete Roede fikk inspirere meg fra januar og frem til i dag, fordi midjemålet mitt hadde tatt første skritt inn i de koselige og matglades, dog litt for epleformedes rekker. Derfor gjør jeg nå enkle men gjennomgående grep i hverdagen, som funker som bare F.

Ute spiser jeg gjerne hva slags pasta som helst, men til hverdags har jeg byttet til fullkorn. Jeg tror jeg lirte av meg en kommentar en gang i fortiden om at fullkornspasta smaker brøddeig. Er det lov å trekke tilbake den kommentaren? Fullkornspasta smaker minst like godt som den laget på hvitt mel, og så er den akkurat bitte litt sunnere. Så hvorfor ikke bruke den?

Som dere ser, står det at dette er oppskrift på én til to porsjoner. Da virker det kanskje lite med 100 gram pasta, men den som tar en titt til, ser at mengden grønnsaker er ganske raus i stedet. Noen vil kanskje ha et stykke fisk eller kylling ved siden av? Eller enda mer grønnsaker og nada kjøtt eller fisk? Noen reker hadde sikkert smakt godt også, blandet inn helt til slutt.

Folk er forskjellige og trenger ulik mengde mat. Kjenn etter selv…og kjenn etter én gang til.

Uansett hva, så håper jeg dere finner inspirasjon til å lage en god hverdagspasta med grønnsaker. Trenger jeg nevne at den er smakfull? Nei. Hvis den ikke var det, hadde jeg ikke delt den. Enkelt og greit.

____________________________________________________

Ingredienser 1–2 porsjoner

Ca 100 g penne (jeg bruker fullkorn)

250 g brokkoli, delt i små buketter

150 g grønne frosne erter

1 hvitløksfedd

1/2 –1 dl kokevann fra pastaen

2 ss Snøfrisk

1 liten neve nøtter (jeg brukte usaltede cashews)

1 ss olivenolje

1–2 never friske urter, gjerne mynte og salvie

salt og pepper

Parmesan eller annen finrevet ost med smak

__________________________________________________________

Sett over vann til pasta. Kok den i godt saltet vann. Jeg bruker helt vanlig billig bordsalt med jod. Jod er viktig! Ikke minst hvis du er vegetarianer/veganer og ikke spiser hvit fisk eller meieriprodukter der jod naturlig finnes.

Kok ertene i en annen gryte, i to minutter, og hell av vannet.

Bruk stavmikser og kjør halvparten av ertene med kokevann fra pastagryten, olje, hvitløk, Snøfrisk, nøtter og friske urter. Smak til med salt og pepper.

Når pastane har to minutter igjen å koke, har du brokkolibuketter i gryta og lar dem koke med de siste minuttene. Hell av vannet og bland straks inn pestoen med både pasta, brokkoli og siste halvdel av ertene.

Server med et dryss urter og et riv parmesan.

2 kommentarer på “Grønnsakspasta med erte- og myntepesto

  1. Jeg har også aversjon mot fullkornspasta, men kanskje jeg bare må bite i det sure eplet, eller i den brune pastaen, men gleder meg ikke. Elsker denne type retter da, vi spiser bare mer og mer grønnsaker, 15-åringen foretrekker vegetarmat så da hiver de foresatte seg på.

    • Ungdommen nå til dags! De er hjerte-hjerte-hjerte 🙂 Gode forbilder for oss foreldre. Kjør på med fullkorn, sier nå jeg. Med god saus og gode grønnsaker smaker det alltid digg. Lover!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: