Steinalderbrød… Jeg synes ikke det navnet gjør brødet noen som helst tjeneste. Assosiasjonene går til noe tungt, tørt, hardt, uspiselig som er laget av folk med hårfestet på neserota, klubbe i hånda og underbitt der regnvann kan samle seg til et lite fuglebad.

Så jeg velger å kalle det et Tusenkornsbrød. Mye hyggeligere og kledeligere for et brød som er min nye favoritt. Ja, jeg elsker det ganske faktisk, for det er rett og slett knallgodt. Men som en observant leser påpekte: Det inneholder jo ikke korn…? Neida, men det ser ut som tusen korn, så der tillater jeg meg kunstnerisk frihet.

Oppskriften er standard for denne typen brød, og har florert på nettet en liten evighet. Den slo rot da paleodietten (eller steinalderdietten…grynt-grynt…) gjorde sitt inntog for en del år tilbake. Her er det ikke brukt malt mel i det hele tatt, kun hele kjerner og nøtter som bindes sammen av proteinrike egg.

Sunt fra topp til tå. Ikke minst for tarmene.

Nei, jeg er ikke blitt paleo. Men noe er jeg blitt. Livsstilsendring, heter det visst. Av den gode, trauste gammeldagse sorten som oppsto det året jeg ble født, i 1974. Så da kan den som gidder Google livsstilsendring og 1974. Ta med Grete også, så finner du det. Kan tilføye at jeg har mistet 10 cm i midjemål siden januar 2019, ikke har følt meg i bedre form siden jeg var 28, og at det var i grevens tid etter de siste fem årene med myyyye mat, ikke minst 250 kaker som skulle smakes på i Kakekrigen. Jepp! Hadde aldri trodd jeg skulle begi meg inn på dette, men hvis dere tror en som lever av å lage mat, spise mat, skrive om, synse og smake på mat og vin slipper unna kiloene og fettet rundt magen/buken (det verste stedet for helsa å legge på seg), så tar dere feil. Neida, jeg var ikke syk, men hadde heller ikke lyst til å bli det. Bedre å ta det før enn siden, tenkte jeg. Men jeg skal fortelle om alt dette som har skjedd siden januar en annen gang. Lover at intet av det har gått på kompromiss med god smak, og at dette ikke er i ferd med å bli en kjip slankeblogg. Gud forby!

IMG_5256
En frokostfavoritt: Tusenkornsbrød med pultost og grønnsakstuttelutter på toppen.

Hvorfor er dette brødet så sunt? Fordi hele kjerne og frø (og korn…) (fullkorn/fiberrik mat) hjelper til med å transportere maten raskere gjennom tarmen. Forskning viser også at det skåner tarmveggene og fôrer de gode tarmbakteriene. Oppsummert gjør altså grove produkter en god jobb for blant annet å forebygge tykktarmskreft.

I dette brødet får du dessuten ei litta dose nøtter hver gang du tar deg ei skive, noe som også er kjernesunt. Les mer om hvorfor nøtter er så bra her.

Hvis vi beveger oss ut av tarmen igjen (takk for det, Maj-Britt), må det tilføyes at brødet er ekstremt lett å lage. Ingen elting eller heving, null gjær. Og smaker utrolig godt til frokost med skarp ost og annet pålegg. Eller til lunsj sammen med suppe eller salat. At det er fryktelig mettende sier nok seg selv.

På min historie på instagram finner du nå en film hvor jeg lager brødet. Klikk her for å se den.

____________________________________________________

Ingredienser til ett brød

100 g gresskarkjerner

100 g solsikkekjerner

100 g sesamfrø

100 g hele linfrø

100 g hele mandler

100 g hele valnøtter

5 egg

1 dl olivenolje (gjerne ekstra jomfru)

1 god klype salt

__________________________________________________

Sett ovnen på 160 C og kle en brødform med bakepapir.

Pisk sammen egg og olje i en bolle og tilsett resten av ingrediensene. Rør alt godt sammen og hell det i formen.

Stek på 160 C , i ganske nøyaktig én time. Avkjøl og nyt med godt pålegg.

Jeg oppbevarer brødet pakket i matpapir, i en pose i kjøleskapet. Kan det fryses? Ja.

7 kommentarer på “Steinalderbrød

 1. Elisabeth Halse

  Sånt brød er godt – spesielt med friskostav ymse slag. Jeg synes ofte at det blir litt mye egglukt i brødet, og synes det fungerer godt når jeg bruker halvdelen av eggene og erstatter resten med en godt utrørt loppefrøblanding. Så blir brødet litt luftigere også. Klø på med livsstilsendringen, det prøver jeg også på, her er det desverre pga sykdom. Men det føles ganske godt i kroppen når jeg dår det til.

  • Hei Elisabeth! 🙂 Takk for tips om variant med mindre egg og loppefrøblanding. Har jeg aldri hørt om, tror jeg. Må sjekkes ut. det er leit å høre at det er sykdom hos deg, gamle ørn, kan jeg kalle deg det? Vi blir ikke yngre, ei heller jeg, så å starte med noen nye vaner føltes helt riktig nå. Stor klem !

   • Elisabeth

    Kan ikke helt ta kredit for ideen med loppefrø – har fått den herfra:https://www.vanloseblues.dk/2014/10/vegansk-stenalderbroed-uden-aeg/
    Men synes brødet blir litt for kjedelig, hvis det er helt uten egg.
    Sykdom er kjipt – ikke så mye mere å si om det.
    Nye vaner er spennende og godt, men vanskelig – digger fortsatt sjokolade og potetgull 😀
    Gamle ørn – spekulert litt på hvordan man er når man er en gammel ørn – tror jeg vil prøve å undersøke det – så helt greit! 😉
    klem herfra også

 2. Dette brødet er så utrolig godt! Men hvordan liker du best å oppbevare det? Pakker du det inn i plast og legger det i kjøleskapet?

  • Hei Vala! Jeg pakker det i matpapir og en brødpose av stoff (kjøpt hos Baker Hansen for 10 kr…), og har det i kjøleskapet. Skal visstnok gå an å fryses også, men det har jeg ikke prøvde ennå.

 3. Eva Lind

  Bakte det for første gang i dag. Det ble supergodt. Jeg MÅ fryse det, ellers hadde jeg trøstespist det hele tiden. Men jeg synes det var litt mye olje i det. Faktisk så mye at jeg måtte tørke ut endel av forma etter steking, og bakepapiret var fullt av olje. Det gjorde jo ikke så mye, men prøver litt mindre i neste gang. Så håper jeg at jeg kan ta ut et par skiver av gangen, fra frysa. Og at det er like godt.
  Mvh Eva

  • Høres ut som en god plan å fryse det ned, Eva 🙂 Oljen holder brødet saftigere, men skal gå fint å minke på mengden. Selv om brødet er fullt av fiber, mineraler, vitaminer og sunt fett, så er det ikke fattig på energi, nei….

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: