Kjøttfri mandag trykkoker Vegansk Vegetar

Rødbete i trykkoker på 1-2-3

Jeg har faktisk aldri kokt en hel rødbete i hele mitt liv. Hvorfor? Fordi det tar 1–2 timer. Derfor har de altid blitt skåret i båter, fått salt, krydder, olje og blitt satt i ovnen. Men kokt rødbete er jo så anvendbart og godt! Så her kommer min gode venn trykkokeren inn. Den gir hele, møre og fenomenalt saftige og lekre rødbeter på 15-20 minutter.

Hvis du vil spise norske grønnsaker i sesong, vil jeg også skyndte meg å fortelle at her har vi en norsk grønnsak som er å få tak i hele året. Rødbeten er med andre ord ikke bare sunn, digg og usedvanlig vakker, den er miljøvennlig også.

Skal jeg si min mening og komme med et par ankepunkt for kokte rødbeter fremfor ovnsbakte, så er det at de kokte holder seg langt mer saftige. Ankepunkt nummer to, når vi drar en trykkoker inn i bildet, er at langt mer av næringsstoffene og aromaen beholdes når betene dampes møre på rist, i løpet av minutter under helt tett lokk. Dette er én av flere fordeler ved en trykkoker generelt.

IMG_6928

Men flere gode grunner trengs ikke akkurat her og nå. Kjøp en trykkoker og kjøp en bunt rødbeter. Trykkokeren lover jeg deg at du vil elske når høstens lammekjøtt kommer på markedet også. Les mer nerdete detaljer om trykkokere her hos venn og kollega Hobbykokken.

Grunnoppskrift på kokte rødbeter i trykkoker:

Bruk gjerne gummihansker. Så slipper du ha røde fingre i flere dager.

Vask de hele rødbetene godt og fjern «skjegget» hvis de har det hist og her. Skjær vekk stilkene.

Sett de hele rødbetene på risten som fulgte med trykkokeren og hell på vann til det står like under risten. Skru fast lokket, still gryta inn på fullt trykk og plata på full varme. Når trykket har oppstått i gryta (her må du følge instruksjonene til din gryte), skrur du ned varmen noen hakk og lar betene få stå under fullt trykk i 15 minutter, hvis de er på størrelse med tennisballer. Skru av plata, trekk vekk gryta og la trykket utligne. Ta av lokket og kjenn den duften!

Nå kan du la rødbetene avkjøle før du eventuelt skreller dem og bruker dem til alt som er godt.

Hvor lang tid det tar å få rødbeter møre i trykkoker vil selvfølgelig variere utifra størrelsen. Men du kommer neppe over koketid (trøkketid…sorry jeg bare måtte) på 25 minutter. Da må du sjekke om det er for lite vann i gryta, kanskje, og om det derfor ikke oppnås godt nok trykk der inne. Les bruksanvisningen nøye, en gang til.

Lykke til!

2 kommentarer på “Rødbete i trykkoker på 1-2-3

  1. Herlig innlegg om en av mine favoritt grønnsaker og ikke minst bruk av trøkk:-) Det er så uendelig mye spennende som kan trylles frem med trykkoker – slipp fantasien løs!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: