Caféer Dansk Kake Reise

Leckerbaer i København

Når man overøses med smaker og artige påfunn i matveien, og ruller seg rundt i sanseinntrykk og lekkerheter som puttes i munnen, blir det også vanskeligere etterhvert å sortere ut noen få favoritter. Men ett sted jeg stadig vender tilbake til i fantasien når jeg drømmer om et søtere liv, er kakebakeriet og caféen Leckerbaer i København. Der var jeg i fjor høst, på anbefaling fra en lokalkjent matskribent.

For som jeg lærte første gang jeg var i Bangkok og skulle krysse det som lignet en ukrysselig, ukristelig trafikkert vei: Follow the locals!

Sånn unngår man å bli knust.

IMG_2637

Så nå, i ettertid, hvis noen trenger tips til bare ett kakested som bør besøkes hvis man har begrenset med tid i København, så blir det Leckerbaer. Ikke til forkleinelse for alle andre kvalitetssteder. Og slett ikke for å påstå at jeg har smakt meg gjennom hele byens kakesortiment. Men det var bare noe i smakene hos ekteparet og innehavere Gabi og Jakob Baer Mogensen (begge med kokkebakgrunn fra Michelin-steder), som ble sittende i minnet og hjertet i all ettertid.

Uforglemmelig, som det vel heter.

IMG_2659

Elegant, raffinert, velbalansert, kreativt og helt enkelt innmari digg. Vakkert også! (følg dem helt klart på instagram her! ) Den type kake man ikke synes man får nok av, og som da selvfølgelig er skumle som fy for alle som prøver å vise måtehold. Et umulig prosjekt under taket i Ryesgade 118 på Østerbro. Drit i det. Kjør på og et med begge hender. Gråt eller jogg eller amputer en arm eller hva du nå gjør for å gå ned i vekt, en annen dag.

IMG_2702

IMG_2695
Lyst på en av hver? Det går fint, for her finnes små smaksporsjoner av de fleste sortene.

Alt lages fra bunnen av, og du kan se håndverket bli utført i bakeriet som er tilknyttet butikken og caféen vegg-i-vegg, med store vinduer ut mot gaten. Kakene følger sesongene hva gjelder både høytid, tematikk og råvarevalg, og nå i skrivende stund finner man for eksempel disse prakteksemplarene: Lakris og sure blåbær og ruby sjokolade. Mango, yuzu, vanilje og sjokolade. Bringebær, glasur og marmelade. Solbær og sjokolade.

Mer å sikle over? Sjekk hele menyen her! Baerre leckert, ja.

IMG_2651

IMG_2683

IMG_2668

Så vil kanskje en ydmyk nordmann som er sulten på litt mer hedonisme i sitt liv tenke at dette sikkert er svinedyrt. Sånn er vi jo dessverre litt for ofte oppdratt, at hvis noe både ser og høres godt ut, så skal vi ikke ha råd til det…Men tørk tårene. I Danmark ser det ut til å være gjengs oppfatning at smør, sukker, hygge og god smak bør være alle forunt, uansett hvilken stand man tilhører. Prisene er med andre ord særdeles trivelige. En annen hyggelig gest til de av oss som har vanskelig for å ta et valg, eller gjerne vil ha alt og en av hver, er at du kan kjøpe små smaksporsjoner av hver kake og ikke bare svære stykker. Ett enkelt lite stykke (to munnfuller, hvis du er middels stor i kjeften) koster 15,- DKK, og én sånn er akkurat perfekt til en mindre kopp kaffe som du bare ville ha litt søtt til. En eske med åtte vidunderlige og unike små kaker, koster 104,- DKK., og kan for eksempel nytes i en nærliggende park. Mens en større porsjonskake/terte, la oss si den med sitron eller pasjonsfrukt og marengs som vist på bildet her, koster 35,- DKK.

Pust med magen nå og la dette synke inn.

Det er nesten så en glad nordmann på dagstur med båten kan koste på seg en taxi i ens ærend til Lackerbaer, bare for å hamstre med seg et lass med kaker hjem til venner og familie, sånn at de også får smake. Det har de garantert fortjent hvis du elsker dem. Altså, elsker dem på ekte.

1 kommentar på “Leckerbaer i København

  1. Det ser aldelse leckert ut! Takk for tips!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: